Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Deset toksičnih ljudi, ki se jim morate izogibati

Nikoli se ne spuščajte na njihov nivo.

31.5.2017 ob 11:45

prijatlejici_shutterstock_409436302.jpg

Toksični ljudje obstajajo. To je dejstvo. Vedno se najde kdo, ki vse v svoji bližini navdaja z negativno energijo in se tega sploh ne zaveda. Res je, toksičnih ljudi ni vselej lahko prepoznati, zato psiholog  Travis Bradberry niza deset takšnih, ki hote ali nehote črpajo vašo prepotrebno energijo in svetuje, da se z njimi čim prej nehate družiti.

Sicer boste pod vse večjim stresom. A ne samo to. Kot je dokazala študija nemške univerze Friedrich Schiller, imajo toksični ljudje znaten vpliv tako na psihično kot fizično in mentalno zdravje tistih, s katerim preživljajo čas. Njihovo negodovanje, obremenjevanje, tarnanje in negativno razmišljanje ne vpliva slabo zgolj na počutje, temveč tudi na možgane, zlasti pa na spomin vseh, ki jih obdajajo. Poglejte si deset takšnih, ki jih morate čim prej izločiti iz ožjega kroga prijateljev in znancev.

Škodoželjnež

Ta se napaja ob nesreči drugih. Zdi se mu zabavno kukati v zasebne stiske, se naslajati ob nesreči in napakah ter razpravljati o težavah, ki ga ne zadevajo. Početje, ki ni le obsojanja vredno, temveč marsikoga lahko tudi prizadene. Veliko je lepih stvari in plemenitih dejanj, zato je škoda čas namenjati nesreči drugim. Če jim seveda ne moremo ali nimamo namena pomagati po svojih močeh.

Temperamentnež

So ljudje, ki preprosto ne morejo, ne znajo ali nočejo obvladovati svojih (zlasti negativnih) čustev. Nič ni narobe z izražanjem teh, a izbruhi gneva, jeze in besa ne koristijo nikomur. Konec koncev boste ob pogostem druženju z takšnim človekom kmalu dobili občutek, da ste za vso njegovo nesrečo krivi prav vi. Kadar se vam ob nekomu dozdeva, da ste njegov predpražnik, se mu izogibajte za vsako ceno.

PREBERITE še // Šest življenjskih odločitev, za katere nobenemu ne dolgujete pojasnil

Žrtev

Človek, ki ima ogromno težav. In vi poznate čisto vse. Svet je do njega nepošten, za vse tegobe so krivi drugi, on je (v svojih očeh) le žrtev nesrečnih okoliščin in neskončnih zarot. Vsak trenutek, ki ga preživite v njegovi družbi, vas seznanja s svojo nesrečo, ne stori pa ničesar, da bi jo premagoval ali se vsaj potrudil na življenje pogledati s pozitivne plati.

toksicno.jpg

Vase zagledani

Kadar ste v družbi z nekom, ki je zagledan vase, imate vedno občutek, da ste sami. Empatije ne premore, pomemben je le on sam. Poje si hvalnice, je najboljši, najuspešnejši, nepogrešljiv ter si na drugih, ki ob njem ne pridejo do besede, gradi samozavest.

Zavisten

Pri njemu je sosedova trava vedno bolj zelena od njegove. Drugim zavida čisto vse in se v tolikšni meri obremenjuje s tem, kaj imajo ali kaj znajo, da ne zna uživati v ničemer, kar zmore ali ima sam. Preživljanje preveč časa v družbi zavistneža pripelje do tega, da začnete zaničevati svoje uspehe in dosežke, saj se vam ob njegovih besedah s časoma zdijo vse manj pomembni, zlasti pa, da si jih ne zaslužite.

PREBERITE še // Kdaj je prijateljica pomembnejša od fanta

Manipulator

Manipulator natančno ve, kako nekoga pripraviti do tega, da bo deloval zgolj v njegovo korist. In ko dodobra pogledate vajin odnos, si boste morali priznati, da vanj vlagate le sami. Stori namreč vse, da vas osvoji in si vas podredi do te mere, da ob njem svojega življenja sploh nimate.

Zaskrbljen

Še nekdo, ki iz ostalih črpa negativno energijo. Njegov kozarec je vedno na pol prazen, pesimizem je njegova glavna vrlina in strahove ter skrbi zlahka prenaša na vse, ki ga obkrožajo. Študija univerze Notre Dame je pokazala, da študentje, ki imajo za sostanovalce takšne ljudi, pogosto razvejo vzorce negativnega razmišljanja in nekateri celo depresijo.

Zviti

So ljudje, ki se družijo zgolj z enim namenom, ta pa je pridobivanje koristi. Zviti od vas vselej nekaj hoče, sicer izgubi vse zanimanje za druženje. Edina pozitivna stvar pri njem je, da ga je dokaj lahko prepoznati in se mu zato tudi izogibati.

Obsojajoči

Ta zlahka opazi napake drugih. O njih vselej lahko veliko pove, svojih pomankljivosti pa se ne zaveda. Obsoja način življenja, oblačenja, dela soseda ali sodelavca in ima drugih močno (negativno) mnenje ter nanje vselej gleda z viška. Tudi na vas, čeprav samo za hrbtom.

 Arogantnež

Aroganca je lažna samozavest in vedno temelji na veliki negotovosti vase, katero arogantnež zakriva za teatralnim nastopom, poudarjanjem svojih vrlin in poniževanjem vseh, ki se z njim ne strinjajo. Na univerzi Akron so v študiji dokazali, da so arogantni posamezniki najpogosteje odgovorni za težave v pisarni, saj so pri delu neučinkoviti, niso pripravljeni na kompromise in sodelovanje ter imajo več kognitivnih težav, kot ostali.

Sedaj, ko jih poznate, veste, komu se morate izogniti. Stike omejite na najnižjo možno stopnjo, če to ni mogoče, ozavestite njihovo početje ter se čustveno umaknite od njih. Tako vam njihove besede in dejanja ne bodo prišle do živega in ne bodo negativno vplivale na vas.

Postavite meje, čez katere se v pogovorih z njimi ne boste spuščali in poskrbite, da jih nikoli ne bodo prestopili. Kajti zagotovo bodo prav to hoteli.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Tehnika, ki prepreči prezgodnji izliv

Seks po dekadah ali kaj vas čaka glede seksualne prihodnosti

Ženske spregovorile, v katerih pozah najtežje doživijo orgazem

ne spreglejte