Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Čemaževa dobrota po navdihu Tomaža Kavčiča

Te dni raste čemaž, ki ga lahko uporabimo na številne načine.

18.4.2017 ob 1:15

cemaz_shutterstock_391218202.jpg

Najpogosteje jemo čemaževo juho, vrhunski kuhar Tomaž Kavčič pa je za Lidl pripravil recept za piščančji file s … Čemažem, seveda!

Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Raste od marca do junija in cveti od aprila do maja. Čemaž je v celoti užiten – uporabijo se lahko listi, čebulice, cvetovi in plodovi. Ima podobne lastnosti kot česen, vendar je precej bolj zdravilen.

cemaz_micna.jpg

Piščančji file na kremnem pireju s čemaževo omako s smrčki in hrustljavim pršutom

Za 4 osebe 

Piščančji file:

500 g piščančjega fileja brez kože in kosti
50 g solnega cveta
1 strok česna
vejica timijana
maslo
jušna osnova

Piščančji file v ponvi na maslu z obeh strani popečemo, nato znižamo temperaturo in dodamo timijan, strt česen, ki smo mu predhodno odstranili kalček, prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo 20 do 25 minut. Vzamemo iz ponve in malo ohlajene piščančje fileje razrežemo na rezine, velike centimeter do dva. Potresemo s solnim cvetom.

Krompirjev pire:

1 kg krompirja
20 g masla
2 dl mleka
sol
4 rezine ementalca

Krompir olupimo, operemo in narežemo na rezine. Stresemo v posodo, dolijemo vodo, solimo, zavremo in skuhamo do mehkega.

Kuhan krompir odcedimo in skupaj z zmehčanim maslom pretlačimo. Prilijemo vroče mleko in ponovno pretlačimo. Mešamo, da nastane kremast pire brez grudic.

Čemaževa omaka:

300 g divjega česna ali čemaža
0,5 dl mleka
5 dl smetane za kuhanje
10 g solnega cveta

V večji posodi zavremo mleko in smetano, dodamo čemaž in ponovno zavremo. Ko se malo ohladi, solimo in z mešalnikom zmešamo v penasto kremo.

Priloga:

140 g spomladanskih gob (smrčki)
žlica masla
solni cvet
4 sveži beli ali rjavi šampinjoni
cvetovi čemaža
4 rezine lokavskega pršuta
8 do 12 špargljev
oljčno olje

Smrčke dobro operemo v mrzli vodi in jih osušimo na papirnati brisači. Večje smrčke prerežemo po dolžini. V segreti ponvi jih pet minut počasi dušimo, tik pred koncem dodamo žlico masla in potresemo s solnim cvetom.

Šparglje očistimo, po potrebi olupimo in kuhamo v kropu pet minut, da ostanejo čvrsti. Kuhane s penovko poberemo iz vode in na krožniku pokapamo z oljčnim oljem.
Sir ementalec narežemo na rezine.

Sveže šampinjone očistimo in narežemo na tanke rezine.

Rezine lokavskega pršuta zrežemo na trakove, jih položimo v pekač na papir za peko in jih v pečici, predhodno ogreti na 130 stopinj° Celzija, sušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo.

Serviranje:

Na segret plitev servirni krožnik damo krompirjev pire, na katerega položimo tanko rezino ementalca. Dodamo piščančji file, žlico čemaževe omake, smrčke, kuhane šparglje in rezine svežih šampinjonov. Potresemo s cvetovi čemaža in hrustljavim pršutom.


Recept je odličen navdih, da svoje bližnje presenetite z odličnim kosilom, prav vsak teden pa vas na Lidlovi strani čakajo recepti Tomaža Kavčiča, saj je Lidl svoj 10 jubilej posvetil življenju z navdihom, veselju, ki ga občutimo ob majhnih pozornostih, in uživanju v bližini tistih, ki so nam pri srcu. Zato je Lidl za svoje zaposlene in kupce ob okroglem jubileju pripravil številna presenečenja, s katerimi jih bo razvajal celo jubilejno leto. Več o Lidlovem praznovanju in posebnih aktivnostih si preberite na www.lidl.si.


oddajte komentar

preberite tudi

Ne tangice, takšne spodnje hlačke so moškim najbolj všeč

Karezza seks: Kaj sploh je in zakaj bi se morali z njim pobliže spoznati

7 seksi vprašanj, na katere mora vsak poznati odgovor

ne spreglejte