Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Benetke: popolna jesenska destinacija

Ker so blizu, se lahko na jesenko raziskovanje odpravita kar z avtomobilom in v lastni režiji.

11.9.2015 ob 12:30

shutterstock_202210753.jpg

Res je, da večina ob omembi Benetk pomisli na pustni karneval ali na dan zaljubljenih, a to  čudovito mesto je idealno tudi za jesenka pohajkovanja. Nižje temperature in nekoliko zdesetkane trume turistov bodo nudile še več užitkov, preden pa se za konec tedna odločite odpotovati v mesto na vodi, si poglejte nekaj manj znanih dejstev o njem.


Že slediš Mični na Facebooku?


Preberite še:

  • Benetke so poznane kot mesto mostov. Vseh mostov v njih je 417, od tega je 72 zasebnih. Mostovi, čeprav izbočeni, nimajo stopnic, saj so jih vse do 16. stoletja redno prečkali konji.

  • Najožja ulica v mestu meri komaj 53 centimetrov in se imenuje Calletta Varasico.

  • Lev je en najprepoznavnejših simbolov Benetk. Po legendi se je evagelistu Marku prikazal angel v obliki leva in mu napovedal, da ga bodo nekoč častili in slavili. In res se po njem imenuje najbolj znan beneški trg.
shutterstock_267588308.jpg
  • Značilno prevozno sredstvo je gondola. V povprečju meri 11 metrov in tehta 600 kilogramov. V mestu je 350 gondol.

  • Most izdihljajev je bil zgrajen na začetku 17. stoletja z namenom, da bi preko Velikega kanala povezoval Doževo palačo z ječo. Izročilo pravi, da so jetniki, ki so stopali po mostu, vzdihovali iz obupa, ker so zadnjič videli beneško laguno.

  • Eden najbolj znanih jetnikov, ki je stopal po njem, je bil slavni ljubimec Giacomo Casanova, ki bil en redkih zapornikov, ki mu je uspelo pobegniti.
shutterstock_186067481.jpg
  • Mestni svet je leta 1608 sprejel zakon, po katerem se je smelo maske nositi samo med karnevalom. Tistega, ki je to odredbo prekršil, so čakale poniževalne kazni: od dve leti zapora do javnega tepežkanja ali vezanja na sramotilni steber.

  • Tradicija veleva, da se mora par, ki se po Benetkah vozi z gondolo, pod vsakim mostom poljubiti in si tako zagotoviti večno ljubezen.

  • Vsako leto Benetke obišče 18 milijonov turistov, kar v povprečju pomeni 50.000 na dan. Največja gneča je ob karnevalu, tedaj mesto obišče tri milijone turistov. V jeseni takšne gneče zagotovo ne bo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

ne spreglejte