Azijska kuhinja nista le riž in sladko-kisel piščanec

Azijska kulinarika je zelo raznovrstna in čedalje bolj prodorna na našem trgu. Mična ima nekaj idej, kako v kuhinjo prinesti okuse Azije.

9.5.2016 ob 10:00

_DSC0221.JPG

Da azijska kulinarika postaja vedno bolj priljubljena tudi pri nas, smo bili priča pretekli konec tedna, ko je Zbiljsko jezero zadišalo po azijskih dobrotah. Na Azijski kulinarični dan so se na Zbiljah že drugo leto zapored zbrale restavracije in trgovine, ki so predstavljale hrano, produkte in navade tistim, ki jim diši azijska kuhinja. Tako je, tudi pri nas lahko najdete avtentične sestavine za pravo azijsko pojedino.

Kaj poleg sušija, riža in sladko-kislega piščanca torej lahko pripravimo kar sami doma?


Pad See Ew

1.JPG

Pad See Ew je nekoliko manj znani brat kitajskega Chowfuna ali še bolj priljubljenega Pad Thaia. Prva opazna razlika? Velikost ploskih riževih rezancev, ki so precej širši.

Sestavine:

- široki ploski riževi rezanci

- zelenjava (kitajski brokoli/bučke/korenje ...)

- piščanec/govedina/svinjina/rakci

- sojina omaka

- jajce

- česen

- olje

Rezance pripravite po navodilih napisanih na embalaži. Nekatere je potrebno kuhati, medtem ko druge za nekaj minut zgolj namočite v vodo. Medtem segrejte vok in na vročem olju prepražite česen. Dodajte meso in zelenjavo in jih skoraj pečene potisnite na rob voka. Dodajte jajce in ga zmešajte. Povsem na koncu dodajte še rezance in sojino omako, vse skupaj premešajte in pustite, da se karamelizira. Potrezite še vroče.


Vietnamski zvitki

2.JPG

Vietnamski zvitki so manj znani od spomladanskih. Razlika? Kitajski so dodatno ocvrti v olju, medtem ko vietnamske postrežemo sveže.

Sestavine:

- riževo testo

- kalčki

- korenje

- kitajsko zelje

- mango

- solata

- stebelna zelena

- ribja omaka

- rjavi sladkor

- limetin sok

- sveža meta

Očistite zelenjavo in jo narežite na tanke trakove. Zmešajte ribjo omako, rjavi sladkor in limetin sok ter ju prelijte čez narezano zelenjavo. Listične riževega testa namočite v toplo vodo, da se zmehčajo in postanejo upogljivi. V lističe testa zavijte zelenjavno mešanico in na vrh dodajte lističe mete.


Tajski curry

_DSC0214.JPG

Kremni kokosov kari je neverjetno dišeča juha, ki ima tudi nekaj temperamenta.

Sestavine:

- kokosovo mleko

- curryjeva pasta

- zelenjava (bučke/paprika/korenje/sladki krompir/jajčevec ...)

- riž

- olje

Segrejte olje in dodajte currjevo pasto. To lahko že pripravljeno najdete v trgovini ali pa jo pripravite sami (v možnarju zmleti sveži čiliji, česen, šalotka, kumina, koriander, limonska trava). Nato popecite na koščke narezano zelenjavo. Na koncu vse skupaj zalijete s kokosovim mlekom, počakate, da zavre in postrezite z rižem, ki bo nekoliko omilil pikantnost. Receptu po želji lahko dodate tudi meso.

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)