Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

6 malenkosti za srečnejše življenje

Obstajajo povsem drobna dejanja, ki imajo na občutke sreče velik pozitiven vpliv.

30.9.2018 ob 4:09

jesen_sreca_kava_mesto_ocala_nasmeh_zenska.jpg

Vsak si želi biti srečen. Medtem, ko to nekaterim uspeva mimogrede, se drugim na poti do sreče zatika. Vsem tistim, ki so prepričani, da jih spremlja smola, znanost ponuja nekaj preprostih nasvetov, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati občutke napetosti, pregnati stres in v življenje priklicati tako željeno srečo. Kateri so najbolj učinkoviti in zakaj, pojasnjuje Insider

Bivanje v naravni znatno izboljša razpoloženje

V raziskavi na Japonskem so znanstveniki sodelujoče poprosili, naj izpolnijo vprašalnik o razpoloženju in občutkih stresa. Pred tem se je polovica prostovoljcev sprehodila po gozdu in druga polovica po urbanem centru.

Rezultati so pokazali, da je bilo pri tistih, ki so se sprehajali v zeleni naravi, v krvi manj hormona kortizola, imeli so nižji srčni utrip in so bili boljše volje ter srečnejši od kolegov, ki so enako količino časa pohajkovali med stolpnicami.

Izvajalci so na podlagi tega zaključili, da bivanje v naravnem okolju znatno zniža občutke stresa ter pripomore k življenski sreči.

Ni težko izkoristiti pozitivnih učinkov narave na počutje. Zaleže že vsakodnevni polurni sprehod po bližnjem gozdu ali mestnem parku.

Zapisovanje čustev lahko omili breme

Imate kdaj občutek, da se nikakor ne morete znebiti temnih misli in bremen, ki vas pritiskajo k tlom? V kolikor o njih le razmišljate in premlevate temne scenarije, so zadeve samo še slabše. Če pa jih boste zapisali na list papirja, si boste pomagali.

Študija univerze Teksas je namreč pokazala, da zapisovanje skrbi, temnih misli in neprijetnih izkušenj zmanjša negativne učinke stresa na psihično zdravje.

Kot je povedala Gretchen Rubin, znanstvenica, ki je vodila raziskavo, je na takšen način lažje obvladovati pritiske, ki jih negativne misli ustvarjajo in posamezniku se zdi, da ima življenje pod nadzorom. Hkrati zapisovanje občutkov izboljšuje spomin in manjša nihanja razpoloženja.

Vadba za dobro voljo

Profesor na univerzi Michigan, Weiyun Chen, je letošnjega leta analiziral izsledke predhodnih raziskav o vplivu vadbe na počutje in prišel do zaključka, da že majhna količina telesne aktivnosti znatno izboljša razpoloženje. Kot so njegove izsledke povzeli v publikaciji Journal of Happiness Studies so tisti, ki si za vadbo vzamejo čas le enkrat tedensko, veliko srečnejši od onih, ki nikoli ne telovadijo.

Vadba, ne glede na količino, pozitivno vpliva na razpoloženje, najbolj pa zaleže, kadar se ji predajate v družbi prijateljev. "Dognali smo, da socialni faktor še spodbuja pozitivne učinke telesne aktivnosti na razpoloženje," je povedal Chen.

Hvaležnost je ključ

Oprah je nekoč dejala: "Bodite hvaležni za tisto, kar imate in ne boste si želeli, da bi imeli več. Če boste osredotočeni na tisto, česar nimate, nikoli ne boste imeli dovolj."

Znanost se z njo strinja: tisti, ki znajo ceniti svoje imetje, dosežke, družino, prijatelje so veliko srečnejši od onih, ki razmišljajo le o tem, česa v življenju nimajo. 

Pozabite torej na sosedovo travo in občudujte svojo. Tista na drugi strani ograje je le na videz lepša.

Pomoč drugim spodbuja občutke sreče

Kadar ste slabe volje, nekomu pomagajte in takoj se boste počutili bolje. Altruizem ter skrb za dobrobit drugih vsakomur polepša dan. Dovolj je že, da nekomu pomagate čez cesto, mu poveste za pravo pot ali poslušate prijatelja v stiski. Nedvomno dokaz, da drobna dejanja štejejo.

Naspani boste srečnejši

Vse teče kot po maslu, vi pa nikoli niste zadovoljni? Rešitev je lahko čisto preprosta: privoščite si več spanja. Kot so zapisali na portalu Happier.com, posamezniki v povprečju na dan potrebujejo od sedem do devet ur nočnega počitka.

Na tej isti spletni strani povzemajo tudi raziskavo z univerze Binghamton, v kateri se je izkazalo, da so pri posameznikih, ki spijo premalo, pogostejše negativne misli in nezadovoljstvo z opravljenimi nalogami.

Še en dokaz, da ima spanje velik vpliv tako na psihično zdravje, kot na počutje. Zato pred počitkom odložite elektronske napravice, si omislite kvalitetno ležišče in posteljno. Za boljši počitek in za srečo v življenju.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 3 večerna pravila, ki spodbujajo izgubo kilogramov ali pa Ozimnica: Najboljši načini shranjevanja gob (in kako dolgo so zamrznjene ali posušene uporabne)


oddajte komentar

preberite tudi

Najboljše poze za vsako velikost penisa

Glavni krivec za težko prebolevanje razhoda

To so razlogi, da se po orgazmu počutite tako čudovito

ne spreglejte