Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

5 znakov, da zamera še ni pozabljena

Da je zamera v odnosu še vedno prisotna, razkrivajo obnašanja tistega, s katerim sta po vašem prepričanju že zakopala bojno sekiro.

21.4.2019 ob 5:10

prijateljici_pogovor_kava_micna.jpg

Stara modrost pravi, da je napake treba odpustiti. Dejstvo pa je, da so odnosi zapleteni in teorija velikokrat ne gre z roko v roki s prakso. Opravičilo res lahko spore ter zamere potisne v zgodovino. A zgodi se, da je sprejeto le z besedami. Kar pomeni, da nekdo, ki ste se mu zamerili, še ni čisto pozabil nečesa, s čimer ste ga užalili, prizadeli ali razočarali.

Kaj nakazuje na to, da v njem še vedno vre in vam še ni povsem oprostil, je za Insider povedala strokovnjakinja za medčloveške odnose April Masini.

Ne kliče in ne piše vam tako pogosto, kot je to počel nekoč

Nesporazumi so del vsakdana. A če je med vami in vašim prijateljem, sodelavcem ali sorodnikom izbruhnil velik spor, za katerega ste prevzeli svoj del odgovornosti, se opravičili ter s tem z vašega vidika zaključili zgodbo, žal ni vse odvisno zgolj od vas. Če je bilo opravičilo sicer sprejeto, stiki med vama pa so znatno vpadli, se zadeve še niso polegle.

"Res je, opravičila sta se drug drugemu, a ne kličeta se več tako pogosto, kot sta se pred sporom, obiskujeta se praktično ne več, čeprav sta se prej redno videvala, skupne kave so postale zgodovina. Vse to nakazuje na dejstvo, da je opravičilo sicer ublažilo zadeve, a jeza je še vedno prisotna. Sploh, če druga stran ignorira vaše klice," na očitno opozarja Masinova.

Kljub opravičilu nekdo dvomi v vas in vam ne zaupa

Kar se odraža na različne načine: ne zaupa vam več podrobnosti in skrivnosti, ne zanaša se na vaše nasvete, ne vključuje vas v svoje načrte.

Zato, ker dvomi v vas in se boji, da ga boste znova izdali. Prav nezaupanje v osebo je še en jasen pokazatelj, da je nekdo sicer opravičilo sprejel, ni pa še povsem pozabil na tisto, kar je v odnos vneslo nestrinjanje in nesoglasja.

V odnosu je še vedno prisoten hlad

Prej sta s prijateljico vedno tičali skupaj in brez zadrege govorili o domala vsem. A spor je v prijateljstvo vnesel hlad in razdor ter se tedaj, ko sta skupaj (kar je redkeje, kot prej) velikokrat med vaju prikrade neprijetna tišina.

Res je, da sta teoretično odnos postavili na nekdanjo raven, vendar v praksi še nista čisto pozabili na zamero, saj sta drug do druge opazno hladni in previdni pri izbiri tem pogovorov.

Opažate, da se prijateljica raje druži z drugimi, kot z vami

Nekoč sta se vsako soboto podali na krajši ali daljši izlet, skupaj obiskovali trgovine ali uživali na dolgem kosilu. Sedaj raje, kot vas, s seboj povabi nekoga drugega.

To vas seveda boli, saj ste bili prepričani, da vam je odpustila ter pozabila na spor, a s svojim obnašanjem jasno kaže, da temu ni tako, vi pa se počutite oropani in zapostavljeni.

Večkrat se sporečeta glede malenkosti, ki v resnici niso pomembne

Z opravičilom ste na videz zgladili zadeve, a če se tedaj, ko sta skupaj, velikokrat sporečeta zaradi povsem nepomembnih malenkosti, ki jim prej nista posvečali nikakršne pozornosti, ni nobenega dvoma, da vajin odnos (še) ni takšen, kot je bil pred sporom.

"Če se vam zdi, da se ona zapiči v vsako vašo besedo in dejanje, vam nasprotuje samo zato, da dokazuje svojo premoč in da namenoma izziva spore, ni dvoma, da je še vedno jezna in na takšen način izraža svoje občutke," je prepričana strokovnjakinja, ki dodaja, da bi bilo vendar dobro, da bi rešili zadeve, je pa treba vedeti, da je za ponovno vzpostavljanje zaupanja potreben čas. Pa naj gre za poslovne, prijateljske, intimne ali družinske vezi.

Morda bi morali z besedo na dan in med drugim nekomu, ki kuha zamero pojasniti, da odpuščanje ne samo, da prežene temne misli, temveč niža tveganje za srčno kap, za visok holesterol, izboljšuje spanec, blaži bolečino in uravnava krvni tlak. Prav tako niža tveganje za tesnobnost, depresijo ter stres. Vsekakor dovolj razlogov za zakop bojne sekire.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Morda vas zanima tudi: Njegove skrivnosti, ki jih ne izdajaj prijateljicam ali Sprti s službeno ženo.

PRIPOROČAMO TUDI: Ženske bolje prikrijejo varanje


oddajte komentar

preberite tudi

Kakšen ljubimec ste glede na mesec rojstva

Vrste seksa, ki jih preprosto morate doživeti

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

ne spreglejte