Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

3 kratka vprašanja, ki povedo, kako pametni ste

Najkrajši test inteligence na svetu.

27.4.2019 ob 4:40

pamet_kviz_vprasanje.jpg

Pred tabo je preprosta uganka, s pomočjo katere lahko preveriš, kako delujejo tvoje male sive celice. Leta 2005 jo je sestavil psiholog Shane Frederick in ob tem zapisal, da nakazuje na inteligenco in sposobnost presoje.

Tedaj je na vzorcu 3428 posameznikov tretjina (33 odstotkov) napačno odgovorila na vsa tri vprašanja. Večina (83 odstotkov) je pravilno odgovorila na eno vprašanje. Med njimi so bili tudi visoko izobraženi.

Tisti, ki pravilno odgovorijo na vsa tri vprašanja, veljalo za izjemno inteligentne, oni, ki podajo en pravilen odgovor, sodijo v povprečje. Preverite, kam spadate vi.

  1. Palica in žogica skupaj staneta 1.10 dolarjev. Palica stane en dolar več, kot žogica. Koliko je treba odšteti za žogico?
  2. Če pet strojev v petih minutah izdela pet predmetov, koliko časa 100 strojev izdeluje 100 predmetov?
  3. Na jezeru rastejo lokvanji. Vsak dan se velikost listov, ki pokrivajo površino, poveča za dvakrat. V kolikšnem času bodo prekrili polovico jezera, če bodo celega prerasli v 48. dneh?


-------------------------------------------------------------------------------------------

In odgovori:

Pravilen odgovor na prvo vprašanje je pet in ne 10 centov, kot sicer odgovori večina. Palica stane 1.05 dolarjev in žogica pet centov, kar skupno znese 1.10 dolarja.

Študija, izvedena na univerzi Princeton je pokazala, da imajo tisti, ki odgovorijo 10 centov, težave z nestrpnostjo in so manj potrpežljivi od onih, ki podajo točen odgovor.

Pravilen odgovor na drugo vprašanje je pet minut. Iz naloge je razvidno, da en stroj izdelek izdela v petih minutah. Tako tudi 100 strojev 100 izdelkov izdela v enakem času, kot pet izdelkov izdela pet strojev.

In še tretje: če ste odgovorili 47 dni, imate prav. Za razliko od tistih, ki trdijo, da bi lokvanji za to, da bi prekrili polovico jezera potrebovali 24 dni. Če se površina jezera, ki ga pokrivajo listi, vsak dan podvoji, je dovolj en dan, da bi iz polovice prerasli celo površino.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Angelina Jolie je spremenila ime ALI O kakšnem moškem prepeva čudovita Katarina Čas? Preverite sami! (video)

Ne spreglejte tudi: Zvezde plešejo 2019: Takšna lepotica je hči Tine Gorenjakoddajte komentar

preberite tudi

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

Pet laži, ki si jih govorijo ljubice

ne spreglejte