Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

16 Personalities: Test, ki bo do potankosti razdelal tvojo osebnost

Tudi ti rada bereš horoskope, rešuješ teste osebnosti in se čudiš, kako te bolj ali manj natančno opišejo rezultati? Potem nujno beri dalje.

30.9.2017 ob 4:55

test_micna_ThinkstockPhotos-519341626.jpg

Psihologija človeka je brez dvoma neverjetno zanimiva reč, a nekateri so za njeno raziskovanje dovzetni bolj kot drugi. Če spadaš v prvo skupino, si se zagotovo že kdaj zalotila, kako bereš karakterizacije svojega in prijateljevega nebesnega znamenja in presenečeno ugotavljaš “kako smo ribe res tako občutljive, kot piše tu” in kako je tisti fant “tipičen bik”. In čeprav se po tihem z vsem malo strinjaš, na koncu vse skupaj zapreš in pozabiš, ker je “to pač tako napisano, da se vsak najde v tem”. 

A ljudje se v resnici ne delimo le na dvojčke, device in leve, temveč o naših osebnostih obstajajo tudi bolj psihološke, nezvezdne in strokovno podkovane teorije. Gotovo si že v osnovni šoli spoznala kolerike, sangvinike, melanholike in flegmatike, a leta raziskav so do danes človeštvo razdelala in razdelila na mnogo manjše in natančneje zasnovane osebnostne skupine.

Včasih, sploh na kakšen slab dan, se sprašujemo, “zakaj nas drugi ne razumejo”, ali pa “zakaj imajo njega vsi tako radi že ob prvem srečanju”. A ljudje smo si različni in vsak ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Jaz rada pišem, moja prijateljica je sramežljiva, moj sosed pa rojen voditelj. Sto ljudi, sto čudi, bi rekli. A kolikor smo si različni, smo si tudi podobni in po eni izmed teorij na svetu obstaja 16 različnih osebnosti. Ena izmed njih si gotovo tudi ti, katera, pa lahko ugotoviš na strani, ki jo navajamo spodaj, kjer test osebnosti najdeš v slovenskem ali angleškem jeziku.

Si test že rešila?

Gotovo te je presenetilo, kako natančno so te zadeli rezultati. Bolj kot bi te tvoji najbližji prijatelji, kajne? A brez skrbi, nihče te ne zasleduje, je pa treba priznati, da je bila oseba, ki je pričela z zgornjim konceptom deljenja osebnosti, malce nora. Za njim namreč stoji mati Katharine Cook Briggs, ki je leta 1917 pričela z branjem psiholoških knjig, da bi ugotovila, ali njen bodoči zet spada v njeno družino. Razvila je tipologijo štirih temperamentov: misleči, spontan, vodja in družaben. Kasneje se ji je pridružila še hči in skupaj sta teorijo dopolnili ter jo namenili ženskam med drugo svetovno vojno, da bi lažje našle poklic zase. Zanjo so se začeli zanimati tudi drugi psihologi in danes jo poznamo kot teorijo 16 osebnosti. Predstavlja jo 16 različnih karakterjev, ki jih poimenujemo s 16 poklici, vsak poklic pa sestavljajo tudi štiri kratice, vsaka stoji za določeno lastnost.

Na podlagi osebnostnega testa, za katerega boš porabila približno 15 minut, se boš lahko prepoznala v enem izmed poklicev oziroma tipov osebnosti, rezultati pa te bodo popolnoma sezuli. Vsak tip je namreč do podrobnosti okarakteriziran in včasih tudi kruto resničen. Med vrsticami boš prepoznala svoje odlike, pa tudi slabosti ter celo lastnosti, za katere upaš, da jih ne opazi nihče drug razen tebe. Morda boš tako lažje razumela nekatera svoja dejanja in navade, predvsem pa ugotovila, da na svetu nisi edina, ki se spopada s težavami takšne in drugačne sorte. Marsikatere izmed njih namreč izhajajo iz naših karakternih značilnosti, ki jih na spletni strani 16personalities.com opišejo z vidika kariere, v vlogi starša, partnerja in prijatelja. In prav s pomočjo rezultatov testa se boš morda lažje spopadla z življenjskimi dilemami ter odkrila, da imaš mnogo kvalitet, slabosti pa so zlahka premostljive, če se jih lotiš na pravi način.

Avtorica: Ev. N. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

ne spreglejte