Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zato se kljub redni vadbi ne morete otresti viška kilogramov

Za to, da se kljub rednemu znojenju v telovadnici ne morete otresti viška kilogramov, obstajajo prav posebni razlogi.

8.2.2019 ob 5:32

tehtnica_zenska_zalostna_stena_micna.jpg

Hujšanje ni preprosta zadeva in nedvomno brez redne vadbe ne bo šlo. Tudi sami ste telesno aktivni ter zato zelo slabe volje, ko ob vsakem tehtanju opažate, da učinka ni in ni. Še huje, zdi se, da kilogrami še naraščajo, vaša motivacija pa vse hitreje izginja.

Naj vas najprej potolažimo: porast telesne teže je lahko posledica dejstva, da maščobo na telesu izpodrivajo mišice, ki so težje od maščobnih tkiv. Torej bravo, ste na dobri poti. A razlogi za neuspeh se morda skrivajo tudi drugje. Kot poroča portal Insider, so ti najpogostejši.

Pozabljate na zdravo prehrano

Hujšanje se začne pri primerni prehrani, je povedal dietolog John Salerno in dodal: "V resnici gre za kombinacijo zdrave prehrane in telesne aktivnosti, za primeren vnos energije v telo ter za premišljeno sestavljene jedilnike. Neredko so ljudje zmotno prepričani, da bo sama vadba za zadane cilje dovolj in ostajajo ujeti v nezdrave prehranske vzorce, ki so krivi za neuspeh."


Jeste preveč

Zdrava hrana je, kot rečeno, zaveznica lepe in zdrave postave. A ne le vrsta živil, ključna pri tem je tudi količina.

"Dejstvo je, da morate v namen hujšanja porabiti več kalorij, kot jih v telo vnašate s hrano. Prav tu se rado zatakne. Vadba spodbudi lakoto in pogosto ljudje po njej pojedo več, kot bi smeli. Prenajedanje, čeprav sledite konceptu zdrave prehrane, torej ne vodi do zadanega cilja," je povedal Salerno.


Ovirajo vas dnevi za grehe

Med tednom skrbno načrtujete jedilnike, štejete kalorije, sestavljate kombinacije in se izogibate živilom, ki negativno vplivajo na težo. Potem pride vikend in tisti dan za grehe. Tedaj zavore popustijo in gostite se z mastno, sladko ter slano hrano. Na koncu plačate davek.

"Niso redki primeri, ko posamezniki med tednom shujšajo za kilogram in ob koncu tedna dobijo kilogram in pol ter se ujamejo v začarani krog," izkušnje navaja strokovnjak in opozarja: "Ni se vam treba odpovedati vsem radostim življenja, a z njimi ne čakajte na določen dan, v katerem bodo kaj hitro popustile vse zavore. Zmernost je tu na prvem mestu."


Nagajajo vam hormoni

Veliko je takšnih, ki imajo težave s hormonskim ravnovesjem, ki je lahko vzrok za od pet do 15 kilogramov odvečne teže.

"Telo ob manjšem kaloričnem vnosu prestavi na varčevalni program, kar pomeni, da upočasni presnovo, katero s svojimi hormoni uravnava žleza ščitnica. Ta postane manj aktivna in zato organizem za delovanje porabi manj kalorij, kar v končni fazi ovira hujšanje," je povedal Salerno in dodal, da obstajajo tudi drugi vzroki za hormonsko neravnovesje: stres, pomanjkanje spanca, neprimerna prehrana, a na vse te je mogoče vplivati ter omiliti njihove učinke.


Starate se

Tu na žalost ni mogoče storiti prav veliko: z leti postaja presnova počasnejša in telo težje vzdržuje mišično maso kar pomeni, da nekdanja intenziteta vaj in način prehrane ne bosta več primerna za doseganje ciljev.


Pod stresom ste

Kortizol je hormon, ki ga organizem sprošča tedaj, ko je pod stresom in pod vplivom katerega telo več maščobe shranjuje v obliki maščobnih oblog, ki se največkrat kopičijo na področju trebuha.


Kriva je genetika

Tudi genetika je povezana s telesno težo, saj vpliva na hitrost presnove in na raven inzulina v organizmu. Seveda v tem primeru ni treba vreči puške v koruzo, temveč vadbo in način prehrane prilagoditi genskim zapisom, ki vas morda ovirajo na poti do vitkejše postave.


Uživate določena zdravila

Določena zdravila imajo kot stranski učinek porast telesne teže. Na prvem mestu gre tu za zdravila za depresijo, alergije, nekatere oblike kontracepcije, kortikosteroide, beta blokatorje. V kolikor jih uživate in opažate, da se kilogrami višajo, se o tem posvetujte z zdravnikom.


Kriva so zdravstvena stanja

Obstaja več kroničnih stanj, ki vplivajo na kilograme. Najpogosteje je pri ženskah za višek teh kriv sindrom policističnih jajčnikov, pod vplivom katerega prihaja do neravnovesja spolnih hormonov. Tudi določene možganske poškodbe, denimo hipotalamusa, lahko vodijo v porast telesne teže, saj so tam centri za uravnavanje teka, ki posledično ne delujejo pravilno, je pa zadevo mogoče omiliti s primernim načinom zdravljenja.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Devet fantov o tem, kako so med varanjem ujeli svoja dekleta ali pa Zato se vezani moški ne odpovedo masturbaciji

Priporočamo tudi: Sezoni gripe moramo prilagoditi tudi čiščenje doma ali pa Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane denarja


oddajte komentar

preberite tudi

Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

ne spreglejte