Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vnet mehur še zdaleč ni edina nevarnost mokrih kopalk

Najbolje jih je tako po kopanju nadomestiti s suhimi.

17.7.2017 ob 12:40

kopalke_jesse-schoff-253559.jpg

Kopalna sezona je na višku, a vlažna področja na plažah ali ob bazenih pogosto nudijo zatočišče glivicam in bakterijam, ki se zadržujejo tako v vaši okolici, kot na vašem telesu. Veliko teh je prisotih tudi na vlažnih kopalkah in lahko privedejo do resnih okužb.

Alyssa Dweck, ginekologinja z medicinske šole Mount Sinai opozarja, da se glivice in bakterije razvijajo na vlažnih in temnih področjih, kot so denimo vlažne kopalke in preznojena telovadna oprema ter niza tri razloge, zakaj nikoli ne bi smeli predolgo nositi mokrih kopalk.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku. 

V njih ste dovzetnejši za bakterijske okužbe

Materiali kopalk so zelo vpojni in vpijajo tudi razne kemikalije ter bakterije, ki se sicer nahajajo v bazenih, jezerih, rekah in morju. Po plavanju spolni organi ostajajo v stiku s škodljivimi snovmi, ki se zadržujejo v kopalkah. In ne samo to: v toplem in vlažnem okolju se bakterije tudi hitro množijo. S tem se poruši naravno ravnovesje na področju spolovil, škodljivi mikroorganizmi lahko zaidejo v njihovo notranjost in privedejo do raznih obolenj, kot sta vaginitis ter vnetje sečnih poti.

Simptomi, ki nakazujejo na težave: spremembe, kot so neprijeten vonj nožnice, sivkast izcedek, srbenje in občutljivost na dotiki nakazujejo na bakterijski vaginitis. Simptomi vnetja sečil so stalno prisotna potreba po mokrenju, pekoč občutek med malo potrebo, bolečina v medenici ter moten urin z močnim vonjem.

Kaj lahko storite: če se pojavijo simptomi vaginitisa ali vnetja sečil, obiščite zdravnika, do tedaj uživajte veliko tekočine in se izogibajte kopanju.

PREBERITE še // Vse prednosti plavanja oziroma zakaj že danes na bazen

Vodijo v glivične okužbe

Glede na to, da glivice uspevajo na toplih in vlažnih področjih, lahko dolgotrajno nošenje mokrih kopalk privede do pretiranega množenja teh in posledično do glivične okužbe. Razmnoževanje glivic na kopalkah vodi tudi v porast glivičnih celic v notranjosti vagine.

Simptomi, ki jasni nakazujejo na to težavo: močno srbenje na zunanjosti in v notranjosti vagine ter bel, gost, grudast izcedek.

Kaj lahko storite: priporočljiva so mazila proti glivicam, vsekakor pa je za uspešno zdravljenje primerno obiskati zdravnika.

Lahko so razlog za kožni osip

Posedanje v mokrih kopalkah lahko privede do podobne okužbe, kot je denimo atletsko stopalo. Glivice se namreč ne razširijo zgolj na genitalije, temveč tudi na notranje dele stegen in zadnjico, opozarja ameriška akademija družinske medicine klinike Mayo.

Simptomi: osip in srbenje na stegnih in zadnjici, pekoč občutek na področju genitalij, rdeča koža, ki se lušči, izpuščaj, ki je najbolj izrazit na sredini ter proti robovom bledi.

Kaj lahko storite: na izpuščaj lahko nanašate kremo ali puder s protiglivičnim učinkom, v najkrajšem možnem času pa obiščite zdravnika.

Da bi se vsem tem nadlogam izognili, poskrbite, da se bodo kopalke po kopanju čim prej posušile ali se po namakanju preoblecite v suhe. Nikoli čez mokre kopalke ne oblačite hlač ali drugih vrhnjih oblačil. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte