Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Šest živil, zaradi katerih ste pogosto slabe volje

Res škoda, da bi se zaradi neposrečeno sestavljenega jedilnika počutili slabo.

25.7.2017 ob 7:15

hrana.jpg

Pod vplivom pravih živil se v telesu tvori približno 90 odstotkov serotonina, hormona, ki je zaslužen za dobro voljo. Zato z namenom, da bi se čim učinkoviteje izogibali slabi, pazite, kaj boste umestili na svoj jedilnik. Prehranska strokovnjakinja Rachel Kelly odsvetuje sledečih šest živil, ki na počutje vplivajo, milo rečeno, slabo.

Več uporabnih nasvetov najdete na Facebooku. 

Dietne pijače

Aspartam, umetno sladilo, ki jim je dodano, vsebuje aminokislino, imenovano fenilalanin. Nekatere znanstvene raziskave dokazujejo, da prav ta zavira sproščanje serotonina v telesu, s tem pa seveda niža možnost, da bi bili po uživanju teh pijač veseli in dobre volje. Bolje se boste torej počutili po kozarcu vode, sadnega soka ali skodelici črne kave.

Žita in energijske ploščice

Res je, ni se jim treba povsem odpovedati, a izbirajte tiste, katerim je na 100 gramov dodanih največ osem gramov sladkorja. Mnogi ti izdelki vsebujejo ogromno sladkorja, ki sicer zagotavlja hiter porast energije, prav tako hitro ta pade, sproščati se začno hormoni stresa, vse to pa vodi v slabo voljo in nihanje razpoloženja.

--> Kako vedeti, da nimajo preveč sladkorja? Najbolj, da jih narediš sama. Recept najdeš tukaj.

Industrijske slaščice

Polne so sladkorja. Zlasti pakiranim so dodana še umetna barvila in konzervansi, ki so pogosto povezani s slabšo pozornostjo in hiperaktivnostjo ter nihanji razpoloženja. Če se že nameravate pregrešiti, si krof ali skutin zavitek privoščite v lokalni pekarni in pozabite na tiste, ki so v bleščečih embalažah na voljo na trgovskih policah supermarketov.

--> Kaj se zgodi v našem telesu, če se odpovemo sladkorju? Preberite tukaj

Hitra hrana

Ocvrta hrana je polna tras maščobnih kislin, ki med drugim v telesu nižajo količino omega tri maščob. Študija medicinskega centra univerze Pittsburgh je dokazala, da pomanjkanje omega tri in drugih esencialnih maščobnih kislin vodi v pesimizem, depresijo in tesnobnost. Tako na počutje negativno vplivajo vsa živila, v katerih so prisotne škodljive trans maščobne kisline.

PREBERITE še // Prehranski strokovnjak pojasnjuje, kje je meja med zdravim in obsedenim

Slani prigrizki

Preden si jih privoščite, preverite sestavine. Številni od njih vsebujejo MSG (mononatrijev glutamat), ojačevalec okusa, pogosto dodan predelani hrani, ki ne samo, da negativno vpliva na razpoloženje, temveč lahko povzroča glavobole, utrujenost in občutek šibkosti.

PREBERITE še // Kako se izogniti večernim prigrizkom

Konzervirana hrana

Tudi v konzervirani hrani je pogosto prisoten MSG, poleg tega je v njih veliko soli, zato pred nakupom preverite sestavine. Izbirajte embalažo brez bisfenola (BPA-free). Nekatere študije, med drugim tista z medicinke šole Yale, so dokazale, da ta negativno deluje na področja v možganih, ki vplivajo na razpoloženje in na delovanje spomina.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Ta (destruktivna!) navada lahko uniči vsako zvezo

Tega vam o seksu po ločitvi (ali razhodu) ni povedal nihče!

Zakaj mladi moški vse manj seksajo

ne spreglejte