Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Se tek na tekaški stezi obrestuje?

Se, če vadite prav.

28.4.2017 ob 10:19

shutterstock_585827231.jpg

Tekaška steza je telovadna naprava, ki ni na voljo le v fitnes klubih, mnogi jo imajo tudi doma. Kako pa vaje na njej vplivajo na telo, oziroma, se znojenje na njej sploh izplača?

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku

Kot za Cosmpolitan pojasnjuje trenerka Susan Paul, definitivno ne gre za izgubo časa in dodaja: "Vadba na tekaški stezi je odlična rešitev zlasti tedaj, ko zunaj ni mogoče teči.  Res je sicer, da je tek na tekaški stezi lažji od tistega v naravi, saj zahteva manj energije, za kar je več razlogov. Prvi je nedvomno ta, da se  trak vrti, zato mišice nog  in spodnjega dela telesa delujejo z manjšim naporom, kot pri vadbi v naravi. Prav tako na stezi ni zračnega upora, mraza, vročine, vlage, ki med tekom čez drn in strn prispevajo k porabi energije." 

steza.jpg

Kako pa stezo izkoristiti sebi v prid?

  • Za boljšo porabo energijo na tekaški stezi preprosto povečajte njen naklon. Spočetka za en odstotek ali dva. Rahel naklon bo zahteval več napora. Da bi tek približali tistemu v breg, lahko naklon postopoma povečujete.
  • Zaradi vrtenja površine je tek na stezi lažji, zato nekoliko povečajte hitrost. Tako se bodo noge primorane gibati hitreje.
  • Ker tek na stezi zahteva manj napora, vadbo primerno podaljšajte. Če je vadba prenaporna, zmanjšajte hitrost in podaljšajte čas. Sledite občutku, ne hitrosti.

Kratki napotki

  • Začnite s pet do deset minutnim ogrevanjem, torej s počasnim tekom po ravnini, nato vključite rahel naklon.
  • Stopnjujte hitrost in pet minut tecite v nekoliko hitrejšem ritmu.
  • Nato pri najvišji hitrosti, ki jo zmorete, tecite tri do štiri minute ter intervale do hitrejšega in maksimalnega napora ponavljajte, kolikor vam je volja oziroma, dokler vam telo ne sporoči, da ima vadbe dovolj.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte