Prehranski strokovnjaki razkrivajo, katere solate so najboljše

Zakaj jesti dobro, če lahko izberete boljše.

14.9.2017 ob 6:08

monika-grabkowska-345620.jpg

Nobenega dvoma ni, da je solata zdrava. Če jo pridno umeščate na svoj jedilnik, z njo za svoje telo storite veliko dobrega. A vendar, niso vse zelene solate enake. Nekatere namreč vsebujejo več hranljivih snovi od drugih.

Kaj boste torej iz solatnega bara izbrali, še kako vpliva na to, katere snovi boste vnesli v telo. Pred vami je lestvica osmih vrst zelenih solat, ki so jo sestavili prehranski strokovnjaki iz ameriškega Centra za nadzor bolezni in preventivo (CDC).

Sestavljena je na podlagi vsebnosti 17-tih, za telo ključnih hranljivih snovi v solatah: kalija, vlaknin, beljakovin, kalcija, železa, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), folne kisline (B9), cinka ter vitaminov A, B6, B12, C, D, E in K.

Vsaki solati so, glede na to, kolikšen delež omenjenih snovi telesu doprinese v 100 gramih pri prehrani, ki dnevno obsega 2000 kalorij, na lestvici od 0 do 100 pripisali določeno število točk. Takšna pa je razvrstitev:

8. Ledenka: 18,28 točk

Ta okusna, hrustljava solata res nima najboljšega slovesa. A čeprav se je na lestvici znašla na zadnjem mestu, vendarle vsebuje vlakna, kalij, cink, kalcij, folno kislino, vitamin A ter vitamin K. In še en plus: v njej je veliko vode, ki jo telo vedno potrebuje za zdravje.

7. Rukola: 37,65 točk

Rukola vsebuje znaten odmerek fitokemikaliji, ki zaviralno vplivajo na nekatere oblike raka, kar je nedvomno dobra novica.

6. Ohrovt: 49,07 točk

S skodelico ohrovta telesu zagotovimo dnevno priporočeno količino vitaminov A, C in K. Poleg tega se v tolikšni količini te zelenjave skrivajo trije grami beljakovin.

5. Romanska solata ali štrucarka: 63, 48 točk

Ta, malo trša vrsta solate je odličen vir vitaminov K in A, folne kisline in vlakin.

solata.jpg

4. Kristalka: 70,73 točk

Ne samo s prijetnim okusom in mehkejšo teksturo, ponaša se tudi z visoko vsebnostjo kalija ter vitaminov A in K.

 3. Cikorija: 73, 36 točk

Listi cikorije so odličen vir tiamina, niacina, vitamina A, C , cinka, kalcija, fosforja, cinka in magnezija.

2. Špinača: 86, 43 točk

Je prava zakladnica zdravja. Vsebuje veliko vitamina A in K ter tudi magnezija in folne kisline.

1. Vodna kreša: 100 točk

Na prvem mestu je vodna kreša. V 100 gramih telesu zagotavlja 106 odstotkov dnevno priporočenega odmerka vitamina K, pokrije 22 odstotkov potrebe po vitaminu A in 24 odstotkov priporočenega odmerka vitamina C. Ob tem vsebuje še kalcij, železo in magnezij.

Oboroženi z znanjem si privoščite pravo solato.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock,  Monika Grabkowska/Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)