Pet napak, s katerimi uničujete solato

In kako to spremeniti.

21.8.2017 ob 7:25

solata_ThinkstockPhotos-506551060.jpg

Solata sodi med zdrava živila. A ne zaključujmo tako hitro. Pripraviti takšno, ki prija brbončicam in je hkrati zdravju prijazna, ni tako preprosto, kot se zdi. Verjeli ali ne, tudi sami najbrž počnete katero od petih najobičajnejših napak, zaradi katerih vam solata ne zagotavlja vsega tistega, kar bi vam, če bi se jim izognili. Kje torej največkrat grešite?

Več uporabnih napotkov najdete na Facebooku

Preveč ali premalo beljakovin

Piščanec, sir ali jajca so odlični dodatki solati, a vendar le, če z njimi ne pretiravate. Če boste izbrani zelenjavi dodali vse troje, bo beljakovin preveč, če boste na te povsem pozabili, boste kmalu potem, ko boste izpraznili skodelico, znova lačni.

Beljakovine so ključna sestavina obrokov, saj zadržujejo občutek sitosti, pomagajo presnovi in pripomorejo k grajenju ter obnovi mišic.

Zelenjavi zato dodajte pol skodelice leče ali fižola, 90 gramov pustega mesa ali morskih sadežev. Če prisegate na jajca, naj beljakovinski dodatek predstavljajo eno celo jajce in dva beljaka, če ste ljubitelj mlečnih izdelkov, pa svojo solato oplemenitite s pol skodelice naribanega ali narezanega sira.

PREBERITE še // Odlična službena malica: Ječmenova solata s črnim fižolom

Premalo različne zelenjave

Pozabite na enoličnost in solato pripravite iz različnih vrst zelenjave (zelene solate, sveže špinače, rukole, paradižnika, zelja, kumar, paprik ). Takšne in podobne kombinacije znižujejo tveganje za nekatere oblike raka, upočasnjujejo staranje in so nedvomno okusnejše, kot če bi jedli zgolj zeleno solato.

Preveč ali premalo maščobe

Ne bojte se maščob. Če boste uporabili prave, boste znižali tveganje za vnetne procese v telesu, poleg tega vam bo zabeljena solata dlje zagotavljala prepotrebno energijo.

Izberite prelive iz deviškega olivnega olja, jabolčnega kisa in priljubljenih začimb. Izogibajte se različicam solat brez maščobe, prav tako jih ne bogatite z različnimi kremastimi dresingi.

Še en način za dodajanje zdravih maščob: v solato narežite rezine avokada ali ji dodajte peščico oreščkov. Oboje pripomore tako k boljši teksturi kot okusu končne jedi.

PREBERITE še // Pet solat za vse, ki ne marajo solate

Brez ogljikovih hidratov

Tudi povsem brez teh ne bo šlo. Dodajte svoji solati cela žita in tako telesu zagotovite še prepotrebne ogljikove hidrate. Idealna izbira je tretjina skodelice kvinoje, koruze ali pečenega krompirja. Zaradi njih boste siti dlje.

Premalo začimb

Je kaj hujšega, od dolgočasne solate? Najbrž ne, zato svoji dodajte več začimb. Poleti so nedvomno najboljša izbira sveža bazilika, koriander, meta, tu sta še česen in poper odličen je tudi dodatek pesta ali začinjene guakamle omake.

Ne samo, da bo solata tako okusnejša, zaradi pozitivnega vpliva začimb na telo bo tudi (še) bolj zdrava.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)