Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Osem slastnih kombinacij, ki jih obožuješ, a žal niso zdrave

Z njimi vsaj ne gre pretiravati.

22.12.2017 ob 6:05

kakav_micna.jpg

Nobenega dvoma ni, da je zdravje v veliki meri pogojeno s prehrano. Ne zgolj, da so na krožniku prave jedi, pomembna je tudi kombinacija živil. Poglejte si osem dokaj pogostih, a žal zdravju ne ravno prijaznih, ki jih niza Bright Side.

Kakav in mleko

V kakavu je prisotna oksalna kislina, snov, ki v telesu ovira absorpcijo kalcija. Prav tako pod vplivom kombinacije kalcija in oksalne kisline v telesu nastaja kalcijev oksalat, najpogostejša sestavina ledvičnih kamnov. Brez skrbi, skodelica kakava ali vroče čokolade tu in tam ne bosta škodovali, a pretiravati zlasti, če imate težave z ledvicami, vendarle ne gre.

Namig: maščoba spodbuja absorpcijo oksalne kisline, zato je kakav zdravju prijaznejši, če je pripravljen iz posnetega mleka.

Solata zgolj s kisom ali limono

Veliko vitaminov, ki so sicer prisotni v hrani, lahko organizem absorbira le, če so zaužiti v kombinaciji z maščobo. Kadar torej svojo zelenjavo oplemenitite zgolj s kisom ali sokom limone, jih telo ne more izkoristiti.

Namig: če sicer ne marate rastlinskih olj (čeprav so nekatera zdravju res prijazna) solato obogatite z drugimi maščobami (avokadom, olivami ali oreščki).

kombinacija.jpg

Testenine s sirom in paradižniki

Ogljikovi hidrati, s katerimi so testenine izjemno bogate, se začnejo presnavljati že v ustih. Za to je zaslužna snov ptialin, ki se nahaja v slini. Paradižnik, na drugi strani, vsebuje veliko različnih kislin, ki uničujejo omenjeno snov ter ovirajo prebavo ogljikovih hidratov. Enako na ptialin vplivajo beljakovine, ki so prisotne v siru.

Nasvet: namesto s paradižnikom, svoje testenine pripravite s svežo ali pečeno zelenjavo, ki vsebuje manj kisline (bazilika, brokoli, bučke, cvetača).

Jajca in slanina

Priljubljena kombinacija, bogata z beljakovinami, a žal po mnenju prehranskih strokovnjakov zdravju ni najprijaznejša. Telo namreč za presnovo omenjenega obroka potrebuje veliko energije, prav zato je bo po takšnem zajtrku lahko zmanjkalo za druge dejavnosti.

Namig: slanino nadomestite s paradižniki. Antioksidant selen iz jajc se v telesu bolje absorbira v kombinaciji s kislinami iz paradižnika. Prav tako likopen iz njega deluje bolje v kombinaciji z vitaminom E iz jajčnega rumenjaka.

Otrobi in mleko

Fitisnka (fitična) kislina v otrobih v kombinaciji s kalcijem in magnezijem tvori neprebavljive spojine. Prav tako telo zaradi njenega vpliva teh mineralov ne more absorbirati. Omenjena kislina je prisotna tudi v pšenični in ovseni kaši, vendar v manjših količinah.

Nasvet: otrobe v kombinaciji z vodo segrejte do vrelišča in jim nato dodajte mleko, saj vročina uniči omenjeno kislino.

otrobi_mleko_micna.jpg

Žita in pomarančni sok

Kombinacija žit s pomarančnim sokom zlasti zjutraj telesu ne bo zagotovila primerne energije, hkrati kaj lahko privede do nelagodja in občutka napetosti v želodcu. Pomarančni sok namreč znatno ovira delovanje encimov, ki so zaslužni za presnovo ogljikovih hidratov. Iz enakih razlogov ni priporočljivo kombinirati žita s katerim koli sokom iz kislih sadežev.

Namig: kozarec pomarančnega ali drugega sadnega soka si je vedno bolje privoščiti vsaj uro po takšnem obroku.

Pica in gazirane pijače

Kombinacija ogljikovih hidratov, beljakovin in škroba je težko prebavljiva za telo. Poleg tega sladkor iz sode prebavo še dodatno ovira. Prav zato je po takšnem obroku pogosto občutiti napihnjenost in težo v želodcu. To pa je le en od razlogov, zakaj ta kombinacija zdravju ni prjazna.

Namig: če po pici res ne morete brez sladke pijače, si to privoščite uro do uro in pol po jedi.

Bel kruh in marmelada

Rafinirana bela moka v družbi s sladkorjem znatno poveča količino ogljikovih hidratov v organizmu, kar povzroči hiter porast sladkorja v krvi. Temu sledi nagel padec, kar vodi v utrujenost ter slabo voljo. Hkrati ta kombinacija v telesu ustvarja odlične pogoje za pretirano razmnoževanje glivic, zato nikakor ni priporočljiva, zlasti ne na prazen želodec.

Namig: bel kruh nadomestite s polnozrnatim. Prav tako je boljša izbira od marmelade med, ki na splošno velja za bolj zdravo živilo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

ne spreglejte