Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

8 najpogostejših razlogov, zakaj se vam vrti

Občasne vrtoglavice, ob katerih se vam tudi zamegli pred očmi, so lahko posledice različnih stanj.

4.1.2019 ob 5:00

zenska_glava_roke_micna.jpg

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da se vam je zvrtelo in zameglilo pred očmi, vi pa ste se vprašali, kaj se dogaja. Vzroki za vrtoglavico so različni, kje se najpogosteje skrivajo, pojasnjuje Readers Digest.  

Hipotenzija

"Hipotenzija ali nizek krvni tlak je en najpogostejših razlogov za vrtoglavico. Zlasti, če se ta pojavi tedaj, ko hitro vstanete iz sedečega ali ležečega položaja, zaradi nizkega krvnega tlaka možgani ne dobijo dovolj hitro primerne količine krvi, zato se zvrti v glavi in včasih tudi stemni pred očmi," je pojasnila ginekologinja Sherry Ross.

V kolikor se to pogosto dogaja, preverite krvni tlak in se z zdravnikom posvetujte o motnjah v krvnem obtoku. Dokler se stanje ne izboljša, vstajajte počasi in tako možganom omogočite, da se pravočasno pripravijo na nov položaj telesa.

Dehidracija

Že rahla dehidracija je lahko vzrok za omotičnost, saj se zaradi nje upočasni krvni pretok. Neprimerna hidratacija telesa povzroči hiter padec krvnega tlaka, ta pa je, kot rečeno, pogost razlog za vrtoglavico.

Pretiravanje s kofeinom

Preseganje priporočenega odmerka kofeina, kar pomeni več kot 400 miligramov tega poživila dnevno, je še en pogost vzrok za omotičnost. Kofein je stimulans, stimulansi vplivajo na dotok krvi v možgane in kadar ta pod vplivom takšnih ali drugačnih substanc ni optimalen, povzroča vrtoglavico.

Napad panike

Vsakogar včasih pestijo skrbi, kadar pa tesnobnost spremlja vrtoglavica, lahko nakazuje na napad panike. Pod vplivom tega se namreč pospeši bitje srca, dihanje postane plitvejše, možgani zato ne dobijo dovolj kisika in drugih hranljivih snovi.

Hiperventilacija

Hipeventilacija ali prehitro dihanje povzroči, da v telesu ostane preveč ogljikovega dioksida, ki izpodriva kisik, tega organi zato dobijo premalo in tudi možgani ne morejo primerno delovati, kar vodi v vrtoglavico. Hiperventilacija je lahko posledica krvavitev, nepravilnega delovanja srca in pljuč ali nekaterih okužb, prave vzroke zanjo pa vam lahko pomaga poiskati ter jih odpraviti zdravnik.

Pretres možganov

Če ste bili pred kratkim deležni udarca v glavo, pa čeprav zgolj trka v omarico, je vrtoglavica lahko posledica pretresa možganov.

"Večina teh je blagih in mnogi sploh ne pomislijo, da bi lahko na videz neškodljiv udarec vplival na možgane, vendar je prav pretres tega dela centralnega živčevja en najpogostejših vzrokov za omotičnost," je povedal nevrolog Vernon Williams ter dodal, da okrevanje po pretresu možganov praviloma traja od nekaj ur do nekaj tednov in ga ob udarcu v glavo ne bi smeli izključiti kot možen vzrok za omotičnost.

Vnetje srednjega ušesa

V srednjem ušesu so centri za ravnotežje in kadar v tem delu slušnega organa pride do vnetja, čeprav se ne odraža z bolečino, lahko vodi v vrtoglavice ter omotičnost.

Nizka raven tiamina

Pomanjkanje tiamina oziroma vitamina B1 je še en od možnih vzrokov za omotičnost. Ob dolgotrajnem pomanjkanju pride do nepravilnega delovanja srca, kar vpliva na krvni pretok in dotok hranljivih snovi v možgane. Najboljši viri tega vitamina so neoluščena žita, soja v zrnu, druge stročnice, pšenični kalčki, kvas, grah in oreščki.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: V teh šestih astroloških znakih so rojeni najslabši šefi ali pa Horoskop: Trije znaki, ki ne marajo praznikov

Priporočamo tudi: Horoskop: 5 najbolj odločnih, pogumnih in neustrašnih astroloških znakov


oddajte komentar

preberite tudi

Tri rešitve za tri najpogostejše težave z orgazmom

Nasveti seksologinje za vroč poletni seks

Ne tangice, takšne spodnje hlačke so moškim najbolj všeč

ne spreglejte