Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

13 najboljših živil, ko vas ujameta gripa ali prehlad

Ko vas v posteljo položi katera od nadležnih sezonskih okužb, za hitrejše okrevanje poskrbite s pravimi živili.

29.11.2018 ob 6:57

mlada_punca_je_juho_postelja_micna.jpg

Nasvet, ki ga tedaj, ko zbolite za gripo ali prehladom nedvomno velja upoštevati se glasi: pijte čim več tekočine in uživajte živila, ki bodo telesu zagotovila dovolj energije, da se bo lahko spopadalo z okužbo ter hkrati poskrbelo za čim učinkovitejše delovanje imunskega sistema, kar bo pospešilo okrevanje. Katera so tista, ki bi morala biti na jedilniku, niza Readers digest.

Piščančja juha

Ni samo za dušo, piščančja juha je dobra tudi za telo. Zlasti, kadar ga napadejo virusi, kajti v resnici skrajša trajanje okužbe zgornjih dihalnih poti, so na podlagi raziskave zapisali v publikaciji Chest Journal.

"Kadar nas napadejo virusi, se v telesu okrepi delovanje protivnetnih komponent," je povedal prehranski strokovnjak Gustavo Ferrer in dodal, da sestavine v tej juhi spodbudno vplivajo na aktivnosti belih krvnih telesc, ki blažijo telesna vnetja ter premagujejo patogene organizme, zaradi katerih naraste telesna temperatura, se pojavi glavobol in se vname grlo.

Jagode

Res je, zima ni čas jagod, a dobrodošle so tudi zamrznjene. Jagode so namreč med 20. sadeži, ki se ponašajo z najvišjo vsebnostjo antioksidantov, močnih zaviralcev telesnih vnetji. Na prvem mestu je tu vitamin C. Kot so v lanski raziskavi dokazali strokovnjaki, je z osmimi miligrami tega vitamina dnevno mogoče trajanje prehlada skrajšati za 19 odstotkov. Skodelica jagod v smutiju zagotovi prav priporočeno količino tega vitamina.

Česen

Zaveznik zdravja v teh belih strokih je alicin, aktivna snov, ki preprečuje ter premaguje okužbe z virusi gripe in prehlada. Alicin se sprošča med rezanjem česna, zato ga je pred uživanjem priporočljivo sesekljati in počakati nekaj minut, da se prijatelj zdravja aktivira ter opravi svojo nalogo.

Med

Vas boli grlo? Torej vam bo pomagal sladki med. Še učinkovitejši bo, če ga boste pred uživanjem zmešali s sokom limone.

Korenje

Prav imate, je sestavina piščančje juhe, a tudi, če boste kuhanega ali surovega grizljali samostojno, boste pripomogli k hitrejšemu zdravljenju gripe. "Korenje vsebuje beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A in pozitivno vpliva na imunski sisitem," je povedala družinska zdravnica Eudene Harry in dodala, da je korenje v ta namen najbolje uživati s kapljico olivnega olja, saj je vitamin A v maščobi topen vitamin.

Paprika

Študije so pokazale, da mrzlo vreme oslabi odpornost, vitamin C pa na drugi strani skrbi za močan imunski sistem. Prav zato je v jesensko-zimskem času več kot priporočljivo uživati z njim bogata živila. Eno od njih je paprika, ki vsebuje približno trikrat več vitamina C, kot denimo srednje velika pomaranča.

Zeleni čaj

Skodelica zelena čaja hipoma ublaži simptome gripe in prehlada, kot so občutek hladu, kašljanje, boleče grlo, kihanje in zamašen nos, ne deluje pa le na kratek, temveč tudi na dolgi rok, saj vsebuje antioksidante katehine, tanin in amino kisline. Vsi so povezani z močnim imunskim sistemom.

Ingver

Ta je najbolj dobrodošel, kadar vas ujame trebušna gripa. Znano je namreč, da ingver omili slabost in pomirja želodec, prav tako je v njem snov gingerol, ki premore močno protivnetno delovanje in dodan skodelici čaja omili bolečine v grlu.

Gobe

Gobe so bogat vir vitamina D, ki ga običajno prejmemo z izpostavljanjem sončnim žarkom. V krajših zimskih dnevih tega praviloma dobimo premalo, kar med drugim pomeni slabšo odpornost in večjo dovzetnost za okužbe z virusi ter bakterijami. "V namen okrepitve odpornosti so najbolj priporočljive gobe šitake," je povedal Gerard Mullin, gostujoči profesor medicine na univerzi Hopkins.

V publikaciji Journal of the American College of Nutrition objavljena študija je pokazala, da so se pri tistih, ki so na dan zaužili 120 gramov omenjenih gob, izboljšali markerji odpornosti in se je v telesu znižala količina snovi, ki so odgovorne za bolezni in vnetja.

Pekoča omaka

Malce wasabija ali tabaskota v trenutku očisti sinuse ter omogoča lažje dihanje. Za to gre zasluga aktivni snovi kapsaicinu, ki je pogosto dodan tudi razpršilom za čiščenje dihalnih poti. Študije so namreč pokazale, da kapsaicin blaži simptome nealergijskega rinitisa (kašljanje, kihanje), predvsem zaradi antioksidativnega delovanja. Polege tega je v pekočih paprikah vitamin C, ki prav tako pospešuje okrevanje.

Kurkuma

Če jo boste malo dodali jedem, zagotovo ne bo škodovala. V kurkumi prisoten kurkumin premore močno protivnetno in protibakterijsko delovanje ter zaviralno vpliva na viruse. "Kadar telo preboleva okužbo, se v njem poveča količino oksidativnega stresa," je povedal Mullin in dodal: "S tem pade odpornost in organizem je dovzetnejši za druge negativne vplive iz okolice. Odlična zaveznica v premagovanju teh pa je kurkuma." 

Jogurt

"Fermentirani mlečni izdelki vam tedaj, ko ste bolni, najbrž ne pridejo na misel, a v resnici bi morali poseči tudi po njih," je prepričan Mullin. Večina imunskega sistema izvira iz prebavil, prav fermentirani, s probiotiki bogati izdelki pa spodbudno vplivajo na črevesno floro in s tem na odpornost.

Leta 2017 v publikaciji Nutrients objavljena študija je pokazala, da je z uživanjem fermentirane hrane mogoče spodbuditi delovanje T- celic, katerih naloga je uničevati okužene celice v telesu. Ker jogurt pozitivno vpliva tudi na prebavo, brez skrbi posezite po njem.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Popokane kapilare: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti ali pa Pozor! Zato je britje intimega predela slaba ideja

Priporočamo tudi: To je razlog, zakaj je vagina včasih grenka


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte