Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

11 stvari, ki bi pedikerji želeli, da jih poznate

Med drugim tudi to, da težav s stopali ne premagujte sami.

29.4.2017 ob 5:15

shutterstock_597159395.jpg

Stopala so tisti del telesa, ki jim praviloma posvečamo premalo pozornosti. To, da sicer redno obiskujete pedikerja, še zdaleč ne pomeni, da zanje pravilno skrbite. Poglejte, kaj bi strokovnjaki za nego stopal želeli da veste in čemu bi se enkrat za vselej po njihovem mnenju morali odpovedati.

Več uporabnih dejstev najdete na Facebooku

Zdravljenju vraslega nohta na nožnem palcu

Zakaj je slabo: Skoraj vsakemu se je na nožnem palcu že vrasel noht. Lahko gre za posledico poškodbe, nošenja nepravilne obutve, nepravilnega striženja nohtov ali je težava gensko pogojena. Mnogi jo skušajo z operacijo v domači kopalnici rešiti sami, pri tem pa uporabljajo neprimerne ter nerazkužene pripomočke. Posledica: okužbe, vnetja in boleče zanohtnice.

Kaj bo bolje: Poiščite strokovno pomoč. Strokovnjak bo s primernimi pripomočki znal pravilno postopati in zadeva se bo hitreje ter brez dodatnih neprijetnosti pozdravila.

 

Teku na dolge razdalje v novih čevljih

Zakaj je slabo: Veliko rekreativnih tekačev se tik pred pomembnim nastopom odloči za nov par tekaških čevljev. A čeprav so ti prav takšen model, kot so bili stari, lahko povzročijo žulje, otiščance ali druge nadloge, saj še niso uhojeni.

Kaj bo bolje: Ko najdete res odlične čevlje, ki vam povsem odgovarjajo, si jih priskrbite vsaj tri pare in jih obuvajte izmenično. Tako boste imeli vedno na voljo rezervo, ki vas ne bo ožulila.

Kupovanju čevljev vedno enake velikosti

Zakaj je slabo: Splošno prepričanje, da se, ko enkrat odrastete, stopalo ne spreminja več, je zmotno. Mnogi vedno kupujejo obutev enake velikosti in te ne prilagajajo spremembam oblike stopala. A z leti se stopalni lok zmanjša, prav tako se zmanjša količina maščobe na stopalih, ki skrbi za blaženje pritiskov in udarcev ob hoji ali teku. In še nekaj: po 40. letu se stopalo lahko vsako desetletje poveča za pol številke.

Kaj bo bolje: Upoštevajte spremembe stopala, čevljev ne kupujte brez predhodnega pomerjanja, čeprav menite, da bi vam glede na številko morali ustrezati.

Kupovanju športnih in elegantnih čevljev enake velikosti

Zakaj je slabo: Športni čevlji se stopalu ne bi smeli tako tesno prilegati kot obutev, s katero hodite v službo. Stopala med vadbo namreč potrebujejo več prostora. Če je športna obutev pretesna, privede so poškodb prstov, zlasti palcev na nogah.

Kaj bo bolje: Kadar kupujete športno obutev, velja upoštevati pravilo palca. To pomeni, da mora biti med palcem na nogi in sprednjim robom čevlja prostora še vsaj za širino palca na roki. Če ga je manj, izberite večjo številko.

Pogostemu nošenje čevljev z ravnim podplatom

Zakaj je slabo: Mnoge ženske najraje nosijo čevlje z ravnim, tankim podplatom, denimo balerinke, saj so te udobne za hojo. A vendar imajo tudi slabo plat: tanek podplat namreč ne ublaži udarcev, ki so mu izpostavljena stopala ob stiku s podlago. Posledično se pojavijo bolečine v stopalih, spodnjemu delu nog in tudi v hrbtenici.

Kaj bo bolje: Res je, da športna in anatomsko oblikovana obutev praviloma ne sledi modnim trendom, a vendar se tudi na tem področju ponudba širi in zagotovo je mogoče najti udobno, lepo ter stopalom prijazno obutev z nekoliko višjim in ojačanim podplatom.

Bosonogi hoji po trdih tleh

Zakaj je slabo: Hoja brez obutve po betonu, kamnih ali keramičnih ploščicah je za stopala slaba, kajti med njo se poškoduje maščobna blazinica na njihovi spodnji strani, ki je naravni blažilec udarcev. Zlasti bi na to morale biti pozorne ženske, saj so zaradi hormonskih sprememb dovzetnejše za poškodbe stopalnih blazinic, oziroma za upad maščobe na tem področju.

Kaj bo bolje: Z bosimi nogami hodite po mehkih površinah: po preprogi in travi. Na trdih površinah nosite obutev s primerno oporo. Doma denimo copate, ki podpirajo stopalni lok.

Nošenju ponošenih čevljev

Zakaj je slabo: Ponošena obutev nogam ne zagotavlja prave opore in zato ne poškoduje samo stopal, temveč negativno vpliva na celo okostje. Čeprav so čevlji še tako udobni, ko izgubijo svojo prvotno obliko, stare zamenjajte z novimi.

Kaj storiti: Preverite stanje čevljev, zlasti bodite pozorni na podplate in pete. Če so ti vidno izrabljeni, je čas za nov par.

Hoji z bosimi nogami v garderobah

Zakaj je slabo: Na vlažnih in toplih površinah v javnih garderobah, v savnah in ob bazenih se zlahka namnožijo glivice in drugi mikrobi, ki se prenesejo na stopala ter tam povzročajo vnetja in glivične okužbe.

Kaj storiti: V javnih garderobah, v slačilnicah, savnah, na bazenih vedno nosite natikače.

Teku brez nogavic

Zakaj je slabo: Nogavice vpijajo vlago, ščitijo pred odrgninami in drugimi poškodbami stopal. Tek brez njih poveča tveganje za okužbe in poškodbe.

Kaj bo bolje: Rešitev je preprosta, med tekom vedno nosite primerne nogavice.

Nošenju tekaških čevljev, kadar ne tečete

Zakaj je slabo: Tekaški čevlji so zasnovani za gibe med tekom. Če jih boste nosili ob drugih priložnostih, se bodo vaša stopala primorana gibati nenaravno, s tem pa bo tveganje za poškodbe, kot so zvini, žulji in podobno večje.

Kaj bo bolje: Med vsakim športom so gibi drugačni in prav zato bi morali obutev vedno prilagajati športni aktivnosti. Zdravje vam bo na dolgi rok hvaležno.

Samozdravljenju

Zakaj je slabo: Ljudje takšne in drugačne poškodbe, okužbe in bolezni stopal velikokrat zdravijo na lastno pest. Pogosto denimo za zdravljenje glivičnih okužb uporabljajo belilo ali ustno vodico. S tem pa težav ne pozdravijo, temveč neredko izzovejo še nove.

Kaj bo bolje: Poiščite strokovno pomoč, kjer vam bodo znali pomagati in svetovati, kako se naslednjič tegobam izogniti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Vedno izberete gospoda napačnega? PRAVEGA boste našli takole!

Zakaj je seks danes slabši, kot je bil nekoč

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

ne spreglejte