Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Štirje preprosti načini, kako jesti zdravo, a hkrati poceni

Ni res, da zdrav način življenja pomeni višje izdatke.

16.4.2018 ob 8:55

hrana_ThinkstockPhotos-502320166.jpg

Se tudi vi strinjate s splošnim prepričanjem, da se je mogoče prehranjevati zdravo le, če je nekomu na voljo dokajšen proračun? Torej imamo za vas dobro novico: debela denarnica ni pogoj za zdrav način prehranjevanja. S sledečimi štirimi preprostimi začetnimi koraki bodo zadeve kar same po sebi stekle v pravo smer.

Uživajte sezonsko hrano

Ne samo, da sta sadje in zelenjava okusnejši tedaj, ko zorita v naravi, prav tako so pridelki v njihovi sezoni praviloma cenejši, kot izven nje. Bodite torej pozorni na zaloge na trgovskih policah: poleti je paradižnika na pretek, pozimi ga je v trgovinah manj. Kdaj so cena, okus in bogastvo hranljivih snovi potrošnikom prijaznejši, najbrž ni treba posebej poudarjati. Sledite tej logiki tudi pri drugih darovih narave.

Izkoristite zamrzovalnik

Naj gre za sveže sadje, ostanke mesa, juhe, prikuhe, enolončnice ali omake, vse te lahko zamrznete. Dobro založen zamrzovalnik pomeni manj zavržene hrane, več zdravih živil in  ob tem pisano paleto vnaprej pripravljenih jedi.

Tudi zelenjavo pospravljajte v zamrzovalnik. Na takšen način jo boste vedno imeli pri roki in kar je prav tako razveseljivo: nekatera zelenjava se tedaj, ko jo zamrznete, ponaša celo z višjo hranljivo vrednostjo, od sveže.

Kupujte na zalogo

Nakup moke, žit, semen in oreščkov v večjih količinah praviloma pomeni nižje izdatke. V kolikor jih boste primerno shranili (v temnem in hladnem prostoru, semena in oreščke tudi v zamrzovalniku), jih boste dolgo lahko varno uporabljali ter s tem prihranili.

Kupujte cele sestavine in pozabite na polizdelke

Namesto, da si priskrbite piščančje prsi za kosilo, stegna za večerjo in kosti za juho ter tako na blagajni odšeteje več, kupite celega piščanca, iz katerega lahko pripravite vse omenjene jedi za veliko manj denarja. 
Celo sadje v sadno solato ali kompot narežite doma in pozabite na pol pripravljene solate. Če boste hrustlajve liste vanjo spremenili sami, bo ta sveža, okusnejša in cenejša.

Temu napotku sledite tudi pri drugih izdelkih ter tako poskrbite za zdrav jedilnik in nižje izdatke. Polizdelki so namreč veselej dražji, velikokrat pa tudi manj prijazni do vašega zdravja. Konec koncev je več zdrave hrane za manj denarja vaš povsem dosegljiv cilj. 

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala In Style
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Med pandemijo sem spoznala, da sem demiseksualka (osebna izpoved)

11 znakov, da ste našli seksualno sorodno dušo

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

ne spreglejte