Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Prenova prizidka: Ko garaža v Rožni dolini postane čudovit svetel dom

Tokrat smo pokukali v prizidek v Rožni dolini v Ljubljani, ki je bil nekoč v pritličju v uporabi kot garaža, v nadstropju pa kot manjše stanovanje. In danes? Po prenovi je videti povsem drugače!

30.5.2019 ob 12:49

rozna_dolina_hisa_garaza_stanovanje_vrt_prenova_arhitekt7.jpg

Grajenje prizidkov ob domačih hišah je v Sloveniji precej pogost pojav, saj je vsaj finančno gledano to za številne mlade družine najbolj optimalna rešitev za samostojnost, ki pa vseeno nudi bližino družine. In čeprav ob prizidkih najprej pomislimo na majhna stanovanja, ki niso nujno tudi funcionalna, je tokratni primer dobre arhitekture dokaz, da je to povsem mogoče.

Garaža, ki so jo preobrazili v odprto dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico s prostim izhodom na obe dvorišči

Predstavljamo prizidek v Ljubljani s čudovitim zelenim vrtom. Stoji v Rožni dolini, njegova posebnost pa je, da se je iz nekdanje garaže v pritličju preobrazil v svetel prostor, ki se na obeh straneh lahko popolnoma odpre v naravo. Poleti se pritličje tako poveča na obe na novo ozelenjeni dvorišči, meje med notranjim in zunanjim pa so tako lepo zabrisane. Za prenovo stoji biro Nava, njegova arhitektka Ana Ocvirk Šafar pa v prizidku z družino tudi živi.

kolaz_rozna_dolina_prenova_hisa_stanovanke.jpg

Nekdanja garaža se je tako preobrazila v dnevno-bivalni del, nadstropje višje pa so ustvarili prostorno spalnico in kopalnico. Otroška soba je ostala kot del matične hiše in skozi kopalnico povezuje prizidek in hišo. Posebna je tudi sama kopalnica v zgornjem nadstropju. Načrtovali so jo namreč kot velik prostor, kjer je druženje povsem dovoljeno. Kabini s prho in straniščem sta ločeni, preostali del prostora pa dovoljuje, da je v njem hkrati več ljudi. 

rozna_dolina_hisa_garaza_stanovanje_vrt_prenova_arhitekt1.jpg

Pri srcu nam je tudi povsem bela kuhinja – belina od polic, umivalnika do pipe. Bele police in bela po meri narejena napa v stožcu so na eni strani prostora, kjer sicer na sredini kraljuje jedilnica. In če ste v spodnjem nadstropju pogrešali WC, naj povemo, da obstaja. Priročno je skrit v linijo vgradnih omar na nasprotni steni.

rozna_dolina_hisa_garaza_stanovanje_vrt_prenova_arhitekt8.jpg

Belo pohištvo za še več svetlobe in kosi z osebnostjo za popestritev

Stene in večji del pohištva so v belih barvah, kar da prostoru optično več prostora in svetlobe, pa tudi mehkobe. Kljub belini pa stanovanje nikakor ne deluje sterilno, za kar so poskrbeli z nekaj imenitnimi in življenja polnimi kosi. Eden takšnih je pianino v dnevni sobi (namesto televizije), ki ji barvo doda še rdeča perzijska preproga, pa črna peč na drva, svoj čar pa ima tudi košata monstera pod sodobnim in minimalističnim stopniščem, ki vodi v prvo nadstropje s spalnico. Stanovanje v celoti lahko vidite v spodnji fotogaleriji.

Projekt: Nava arhitekti – Ana Ocvirk Šafar mag.ing.arh. in Aleksander Lužnik mag.ing.arh.

Besedilo: Maja Fister
Foto: Boris Vranić

PREBERITE ŠE: Slovenka, ki ustvarja imenitne hišice za otroke, ki jih naročajo po vsem svetu ALI Plavolaski, ki iz slovenskega lesa izdelujeta šik mizice

Priporočamo tudi: Foto: Pokukajte v najlepšo kopalnico v Domžalah


oddajte komentar

preberite tudi

Žgečkljiva dejstva o ženskem telesu, ki jih morate poznati

Poteze pri zapeljevanju, ki jih moški ne prenašajo

To so tvoji glavni atributi, ki privlačijo moške

ne spreglejte

Nikoli ne zamudite vaših najljubših vsebin! Prijavite se na mične e-novice!