Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Očistite dom brez kemije

Pozabite na kupljena čistila, čiščenja se raje lotite s pripomočki, ki jih imate doma.

27.3.2015 ob 11:00

shutterstock_113288227.jpg

Verjeli ali ne, vsa čistila, ki jih potrebujete za temeljito čiščenje doma, skoraj zagotovo že imate doma. In ne samo, da so učinkovita, so tudi povsem naravna. Vas zanima, katera so in kje vam bodo najbolj v pomoč?

Limonin sok. Limonin sok učinkovito odstranjuje maščobo in je zato primeren za čiščenje zasušenih madežev maščobe s kuhinjskih površin. Z limoninim sokom in jedilno sodo lahko do visokega sijaja zloščite srebrnino. Učinkovit je tudi pri odstranjevanju madežev s tkanin in posivelim majicam, brisačam, rjuham in podobnemu povrne belino.

Jedilna soda. Idealna je za trdovratne madeže. Z njo lahko očistite celo pečico. Iz jedilne sode in vode izdelajte pasto, z njo namažite pečico in počakajte preko noči. Zjutraj jo obrišite z vlažno gobico. Prav tako lahko z njo okrepite moč pralnega praška, očistite izjemno umazan koš za smeti, odmašite odtoke, preženete neprijetne vonjave iz oblazinjenega pohištva in še bi lahko naštevali. A pozor - pri čiščenju s tem praškom obvezno potrebujete rokavice.

Kečap. Če nimate jedilne sode, a imate umazano pečico, jo lahko očistite s priljubljeno paradižnikovo omako. Pečico nekoliko segrejte, na madež nalijte kečap in počakajte nekaj minut. Najprej ga obrišite z vlažno, nato pa še s suho krpo. Prav tako lahko z njim vrnete sijaj stari bakreni posodi. Premažite jo s tankim slojem kečapa in jo zloščite do sijaja.

Jedilna soda in limona naj postaneta nujna oprema pri čiščenju.

Gazirana voda. Najboljše sredstvo za čiščenje odtokov. Na zamašenega nasujte nekaj žlic jedilne sode in čeznjo prelite gazirano vodo. Počakate pol ure in odtok splaknite s toplo vodo.

Sol. Če želite dezinficirati kuhinjsko korito, uporabite sol. Potresite jo po površini, zdrgnite z vlažno gobico ter na koncu splaknite. Na podoben način lahko očistite tudi kad in umivalnik v kopalnici, le da namesto gobice za odstranjevanje umazanije uporabite polovico grenivke.

Alkoholni kis. Še en močan zaveznik pri čiščenju. Z njim je mogoče čistiti od steklenih do plastičnih površin do ogledal in odtokov. Lahko ga uporabite namesto mehčalca ali z njim razkužite pralni stroj. In kar je najboljše: je povsem naraven, učinkovit in ga imate zagotovo že doma.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Štiri pričakovanja, ki se jih morate otresti v prid dobrega razmerja

Tako pretiravanje s pornografijo uničuje ljubezensko življenje (in vaše možgane!)

8 erotičnih scenarijev, ki si jih ženske večinoma NE želimo!

ne spreglejte