Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako nevarno je, če ne operemo novih oblačil, preden jih prvič oblečemo

Si bomo s tem škodovali?

20.2.2018 ob 9:00

obleke_pexels-photo-179909.jpg

Če novih oblačil, preden jih boste oblekli prvič, ne boste oprali, res ne boste ogrožali življenja, boste pa lahko deležni neprijetnega odziva kože v obliki izpuščajev in zoprnega srbenja. 

Vseh možnih posledic neučakanosti morda sploh ne bi radi poznali. A ko boste prebrali, kaj vse se lahko zgodi, boste zagotovo sledili zaporedju: trgovina, pralni stroj, sušilni stroj, stik s kožo, so zapisali na portalu Apartement therapy

Katere nevarnosti torej prežijo na vas?

Prvo dejstvo, ki ga je dobro upoštevati je, da najbrž niste prvi, ki je oblekel izbrano oblačilo (četudi ste ga kupili na spletu), zagotovo pa niste prvi, ki je majico, bluzo, hlače ali krilo držal v rokah.

Donald Belsito, profesor dermatologije na univerzi Kolumbija je za Today povedal: "Poznam primere okužbe z ušmi, ki so se na paciente prenesle z novih oblačil. Prav tako so bile te vir izpuščajev, ki so bili posledica glivične okužbe. Z vidika higiene je pranje novih oblačil nedvomno odlična ideja. Verjemite, kot dermatolog sem videl že vse mogoče in res ni vredno tvegati." 

Z njim se strinja dermatolog Will Kirby, ki je za Self poudaril, da ob stiku z neopranimi oblačili obstaja veliko tveganje za prenos virusov, bakteriji in drugih patogenih organizmov : "Ni nemogoče, v resnici tveganje ni nezanemarljivo." 

Ob tem vam strokovnjaki ponujajo še en razlog, da nov top, preden ga prvič oblečete, operete.

Nova oblačila so polna kemikaliji

Res je, na oblačilih so etikete z lastnostmi tkanine in z navodili za pranje, žal pa na njih ni seznama 'sestavin'. A v resnici bi ta bil dobrodošel. Vsa oblačila so v procesu nastajanja obdelana s številnimi kemikalijami. In kadar te pridejo v stik s kožo, izzovejo draženje, nekatere od njih se celo vpijejo v kožo.

"Prav to je glavni razlog, da jih vedno operete," je prepričana Lindsey Bordone, dermatologinja z univerzitetnega medicinskega centra univerze Kolumbija. Kot pravi, oblačila med dolgimi prevozi prepojijo s kemikalijami, ki preprečujejo, da bi se na tkaninah zaradi vlage razvile plesni in glive. Med njimi je tudi formaldehid, ki ob stiku s kožo povzroči dermatitis, ekceme, prav tako pa lahko ob vdihavanju negativno vpliva na dihalne organe.

Morda menite, da zakonske direktive v razvitih državah res prepovedujejo uporabo zdravju neprijaznih kemikaliji, a velja upoštevati dejstvo, da oblačila na naše trgovske police prihajajo s širom sveta, kjer nadzor ni ne zahtevan in ne omogočen. Leta 2010 v Združenih državah Amerike izvedena študija je pokazala, da so tkaninah mnogih oblačil visoke količine formaldehida.

S tako preprostim postopkom, kot je pranje oblačil pred prvim nošenjem je mogoče znatno zmanjšati tveganje za stik s to kemikalijo. Predvsem to velja za otroška in oblačila dojenčkov, saj je njihova koža izjemno občutljiva, draženje pa lahko povzročajo tudi v tkaninah prisotna barvila.

Tudi druge zdravju neprijazne snovi

Vendar formaldehid in barvila niso edine problematične kemikalije. Tkanine so v stiku s kemičnimi snovmi, ki so namenjene utrjevanju vlaken, lažjemu oblikovanju teh in v končni fazi barvanju ter varnemu transportu, med celotnim procesom izdelave.

Strokovnjaki pri tem mirijo, da formaldehid po kancerogenosti sodi v tretjo kategorijo rakotvornih snovi, kar pomeni, da je tveganje za raka ob stiku z njim dokaj nizko, pa vendar: kdo bi se nečemu, kar povzroča raka, izpostavljal znova in znova?

Zlasti je pomembno, da operete oblačila, v katerih se izdatno znojite, saj se med znojenjem odprejo pore in telo lažje absorbira kemikalije iz tkanin. Previdnost velja tudi pri spodnjem perilu, ki prihaja v stik z intimnimi deli telesa.

A konec koncev, zakaj bi bili v dvomih. Raje operite čisto vse.

Avtorica: M. FL.
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

Vedno izberete gospoda napačnega? PRAVEGA boste našli takole!

Zakaj je seks danes slabši, kot je bil nekoč

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

ne spreglejte