Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

14 ovir, ki jih premaga kis

Najbrž za čisto vse še niste slišali.

26.10.2017 ob 11:50

kis_micna_ThinkstockPhotos-864029544.jpg

Trgovske police so polne takšnih in drugačnih čistil in vse na svojih embalažah obljubljajo izjemno moč.

Na steklenici alkoholnega ali jabolčnega  kisa ni zvenečih obljub, kar pa ne pomeni, da ne zmoreta premagovati umazanije. Ne samo to, v gospodinjstvu pomagata tudi drugače.  Poglejte, kje in kako vse ju lahko uporabite.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.  

Za čiščenje gospodinjskih aparatov

S kisom lahko temeljito očistite pralni in pomivalni stroj. V prazna nalijte dva kozarca alkoholnega kisa in ju vključite pri najvišji temperaturi. Pri pomivalnem stroju kis nalijte v kozarec, da ga voda ne bi prehitro odplaknila. Kis odstrani nakopičen vodni kamen, druge obloge, napravi razkuži ter ju temeljito očisti.

Za daljšo obstojnost cvetja

Zmešajte dve žlici jabolčnega kisa s tremi žlicami sladkorja in z litrom vode sobne temperature. V mešanico postavite cvetje. Šopek bo tako dlje ohranil svežino.

Za čiščenje zasušenih madežev

Zmešajte žlico detergenta za pomivanje posode z žlico alkoholnega kisa in dvema kozarcema tople vode. Z mešanico zdrgnite zasušene madeže kave ali vina na preprogi ali oblazinjenem pohištvu.

Preprečite, da bi na avtomobilu zamrznila stekla

Kmalu bo zima, ko bo led na šipah jeklenega konjička znova vsako jutro povzročal preglavice. A le, če tega ne boste preprečili. In sicer tako, da šipe očistite z mešanico kisa in vode v razmerju 1:3.

Za čiste odtoke

Mešanica jedilne sode, alkoholnega kisa in vode je učinkovita pri čiščenju odtokov. 120 gramov sode stresite na odtok, počasi jo prelijte s kozarcem kisa in čez vse skupaj nalijte vrelo vodo. Počakajte 20 minut in odtok splaknite s toplo vodo. Ne samo, da bo mešanica raztopila v njem nakopičene obloge in bo zato pretočnejši, tudi smrad, ki se včasih širi iz njega, bo izginil.

Učinkovito proti plesni

Čisti alkoholni kis učinkovito prežene plesen s sten. Poškropite jo s kisom in očistite s spužvasto gobico.

Za razkuževanje površin

Mešanica iz enakih deležev belega kisa in vode je učinkovito sredstvo za temeljito čiščenje kuhinje in kopalnice, saj ima izjemno dezinfekcijsko moč. Primerna je tudi za čiščenje mikrovalovke in lesenih desk za rezanje.

Za čisto prho

Luknjice na glavi prhe pogosto zamaši vodni kamen, ki ga je mogoče pregnati z mešanico kisa in vode v enakih količinah. V posodo nalijte mešanico in vanjo čez noč položite glavo prhe. Zjutraj jo samo še zdrgnite z gobico.

Za temeljito pranje oblačil

Beli kis je dobrodošel tudi pri pranju oblačil. Med pranjem ga dodajte v razdelek za mehčalec. Oblačila bodo čistejša in mehka brez mehčalca, vonj po kisu pa ne bo prisoten.

Za čiste kromirane površine

Iz jedilne sode in kisa izdelajte pasto, ki bo povrnila sijaj vašim pipam v kuhinji in kopalnici. Ni pa mešanica primerna za čiščenje skrilavca, marmorja in granita.

kis.jpg

Za lepši vrt

25 odstotni kis je odličen za premagovanje plevela. Poškropite ga z njim in postopek ponavljajte, dokler se plevel ne posuši.

Za čist akvarij

Čiščenje akvarija ni vedno prijetna nadloga, saj so obloge na njegovih notranjih stenah še kako trdovratne. Prazen akvarij splaknite, nato pa stene očistite z gobico, ki ste jo namočili v kis. Preden vanj nalijete vodo, ga še enkrat temeljito splaknite.

Za čisto pečico

Mešanica alkoholnega kisa in vode je odlična tudi za čiščenje trdovratne umazanije pečice. Posujte jo z jedilno sodo, poškropite z mešanico kisa in vode ter počakajte pol ure, nato pa notranjost zdrgnite.

Premaguje celulit

Jabolčnemu kisu v razmerju 3:1 v korist kisa dodajte olje, bogato z vitaminom E. Z mešanico kožo masirajte dvakrat na dan in celulit bo s časoma manj opazen.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte