Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Znanstveno dokazano: tudi moški imajo PMS

Kot pravijo strokovnjaki, na moške vpliva luna.

23.5.2016 ob 1:50

moski_shutterstock_393546085.jpg

Približno 25 odstotkov moških trpi zaradi predmenstrualnega sindroma (PMS). Tako je vsaj pokazala britanska raziskava, izvedena s pomočjo več kot 2500 posameznikov. Glede na njene rezultate, razpoloženje pri močnejšemu spolu v mesecu dni niha podobno, kot glede na menstrualni ciklus niha ženskah, piše The Telegraph.

Več zanimivosti s sveta intime poiščite na Facebooku.

Prav zato tudi oni v določenem obdobju meseca občutijo simptome, kot so povečana želja po hrani, razdražljivost, krči, utrujenost. Ženske sicer ne potrebujejo znanstvenega dokaza za to, saj jih 60 odstotkov partnerjev PMS na svoji koži prav dobro občuti. Približno 20 odstotkov žensk njegovega prenaša celo težje kot svojega.

46 odstotkov jih partnerju nudi podporo in razumevanje, 33 odstotkov žensk ni tako sočutnih in svojim dragim zabrusijo, naj bodo možati in naj se ne obnašajo kot ženske

»Res je sicer, da moški menstruacije nimajo in bi zato ta fenomen morali poimenovati drugače, a prav tako nanje vplivajo hormoni, katerih ravni v telesu niso vedno enake,« meni dr. Jed Diamond, ki se je poglobil v ta fenomen. Koncept, da imajo tudi moški PMS se sicer že dolgo raziskuje, večina strokovnjakov pa meni, da nanje vpliva Mesec oziroma njegov cikel. 

Danski znanstvenik Allan Erslev je že leta 1950 zbiral vzorce urina moških ter dokazoval, da količina hormonov v njem raste in pada glede na 28 dnevno gibanje lune. Prav tako je odkril, da ta cikel vpliva tudi na rast brade. Ta raste hitreje, kadar je raven moških spolnih hormonov v telesu višja , kadar pa ta pade, brada raste počasneje. 

Tudi moški imajo torej upravičen razlog da so, kot bi preprosto rekli, tečni. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte