Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zanimivosti o valentinovem, ki jih še ne poznate

Nekaj dejstev, ki jih o dnevu zaljubljenih morda še niste slišali.

12.2.2016 ob 9:00

shutterstock_117270451.jpg

Zakaj so tako priljubljene rdeče vrtnice? Koliko čokoladnih src prodajo vsako leto in kdo je prvi izdelal bonbonjero v obliki srca? Za vse, ki imate dan zaljubljenih radi in za tiste, ki nad njim vihate nosove, nedvomno zanimiva dejstva o valentinovem. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ni novost. Čeprav se zdi, da je valentinovo novodobni izum spretnih trgovcev, so podoben dan v čast boginje Juno praznovali že antični Rimljani (Juno je boginja žena in poroke). Prvo pričevanje o povezanosti dne svetega Valentina z romantično ljubeznijo kot ga poznamo danes, sega v 14. stoletje, ko so v Angliji in Franciji 14. februar označevali kot dan, ko se ženijo ptički. V tem času so si ljubimci na ta dan izmenjevali pisemca in se imenovali za Valentine. Marsikatera legenda o valentinovem zato izhaja prav iz tega časa.

Ni najbolj z voščilnicami zaznamovan praznik. Čeprav si po nekaterih podatkih na valentinovo zaljubljenci izmenjajo 190 milijonov voščilnic, po številu poslanih vendarle vodi božič. Valentinovo je na drugem mestu. 

Moški zapravijo več. Delež denarja, ki ga v trgovinah za valentinovo pustijo pripadniki obeh spolov, ni enak. Vodijo moški, ki ob tej priložnosti ustvarijo kar 73 odstotkov dobička trgovcev.

Največ vrtnic. Rdeča vrtnica je roža Venere, rimske boginje ljubezni in od nekdaj simbol tega toplega čustva. Zlasti vrtnice v popkih izražajo močno romantično naklonjenost, zato ni prav nič neobičajnega, da so šopki rdečih vrtnic najbolj priljubljeni na ta dan. 

shutterstock_242665258.jpg

Več kot fraza. Zagotovo poznate izraz "nositi srce na dlani".  Njegov izvor je tesno povezan z valentinovim. V srednjem veku so mladi moški in ženske imeli poseben običaj, pri katerem so iz velike posode povlekli na listke napisana imena in tako vsako leto izbrali svojega Valentina. Ime so nato cel teden nosili izvezeno na svojem rokavu, blizu dlani. 

Denar in ljubezen. Podatki sicer veljajo za čez lužo, pa vendar bi jih glede na komercializacijo tega praznika lahko posplošili tudi na staro celino: povprečen potrošnik na valentinovo zapravi približno 90 evrov. V znesek so vključena darila in večerje. Večino denarja poročeni Američani zapravijo za zakonca (60 evrov) ostalo pa za darila za otroke, prijatelje, sodelavce in celo za domače živali. 

Največ za čokolado. V letu 2009 je bilo na valentinovo samo v ZDA izdelanih osem milijard čokoladnih src takšnih in drugačnih velikosti. 

Prvi Anglež. A vendar je prvo bonbonjero v obliki srca leta 1868 javnosti predstavil priznani izdelovalec čokolade, Anglež Richard Cadbury.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte