Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj bi morali načrtovati seks (nasvet terapevtke za spolnost)

Spolna aktivnost je prav tako pomemba kot vse druge dejavnosti na vašem koledarju.

23.6.2014 ob 4:07

par_seksi_postelja_erotika_micna.jpg

Tistim, ki ste že dolgo v razmerju, je zgodba znana: zvečer se s partnerjem izčrpana uležeta v posteljo in po napornem dnevu kot bi mignila potoneta v sen. Seksala bosta jutri. A ko pride naslednji večer, se scenarij ponovi.

In tako dan za dnem, dokler se sploh ne spomnita več, kdaj sta se nazadnje pustila ujeti v vrtinec strasti.

Spolni terapevti med svojim delom pogosto srečujejo pare, pri katerih spolnost postane prej izjema kot pravilo in imajo uporaben nasvet:

"Kot vse druge aktivnosti, na svoj urnik umestite tudi seks, ki je prav tako pomemben, kot sestanki, treningi in vse ostalo," priporoča Gigi Engle.

"Na takšen način je mogoče vzdrževati zdravo spolno življenje," je za Self povedala Englejeva in dodala:

"Čeprav se ne sliši romantično in tako strastno, kot vroč, spontan intimni odnos, je to vendarle boljša rešitev kot preprosto čakati, da bosta oba pri volji. Kajti le malo je verjetnosti, da bo ta trenutek kaj kmalu nastopil."


Zakaj je dobro načrtovati seks?

"Čeprav je spolna aktivnost ena od ključnih sestavin zdrave in uspešne partnerske zveze, se pogosto zgodi, da z leti pride na stranski tir in je povsem zapostavljena. Načrtovanje pa je čudovit način, s katerim par intimno življenje ohranja živo ter živahno. Kajti, priznali ali ne, seks v dolgih zvezah je le redko spontan in zato redno prisoten," opozarja terapevtka, ki niza nekaj postavk, kako načrtovati spolne radosti.


Določita termin, ki odgovarja obema

Sliši se povsem samoumevno, a brez tega seksa ni mogoče načrtovati. Zato se usedita, prevetrita urnike ter določita dan (ali več njih) v tednu, ko vama je preko dneva vsaj nekoliko prizaneseno ter se zvečer oba vrneta dovolj zgodaj domov. Ali imata zjutraj nekaj minut viška, ki jih lahko izkoristita v ta namen.


Dodajta ga na koledar ali v opomnik

Naj vse skupaj ne ostane samo pri ustnem dogovoru. Umestita seks na koledar, dodajta ga v opomnik. Tako kot vse druge dejavnosti: sestanke, obiske pri zdravniku, treninge otrok … kajti spolno življenje ni nič manj pomembno od vsega drugega, s čimer so zapolnjeni vajini dnevi.


Bodita prilagodljiva

Načrtovani seks ni nujno penetracija. Vajine dejavnosti tedaj, ko nastopi čas zanj, lahko vključujejo tudi druge načine povezovanja. V bistvu ne gre za spolni odnos, temveč za grajenje in vzdrževanje intimne povezave med partnerjema: pogovor o fantazijah, masaža, poljubljanje, oralni seks. Skratka, veliko je načinov, kako lahko izkoristita dodeljeni čas.


Potrudita se, da se bosta dogovora oba držala

Največja težava pri načrtovanem seksu je dejstvo, da se pari dogovora ne držijo. Zgodi se, da kdaj kaj poruši načrte, so tudi primeri, ko se pari dogovorjenega seksa naveličajo, ko le en od partnerjev odstopa od dogovora in podobno. V tem primeru načrt nima pravega učinka. Morda bi ga morala spremeniti, se pogovoriti, določiti drug dan in seveda razširiti spolne prakse. Ključno pri celotni zgodbi je, da se oba partnerja trudita držati dogovora. Brez izgovorov in opravičil.


Izkoristita moč pričakovanja

Res je, natančno vesta, kdaj in kje se bo zgodilo, kar sicer lahko ubije strast, a prav seksi načrt lahko izkoristita sebi in zvezi v prid: v smislu pričakovanja lepih trenutkov ter priprave nanje.

Pričakovanje je močan afrodiziak in zagotavlja voljo za odkrivanje novih področji spolnosti, za raziskovanje fantazij, hkrati omogoča priprave na dogajanje (saj veste, izbira glasbe spodnjega perila, dobrega vina, nakup spolne igračke) za katere si sicer ne bi vzela časa ter bi se oropala čudovite izkušnje, ki jo zagotavlja načrtovani seks.


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Lahko zveza brez seksa preživi? Odgovarjajo zakonski terapevti Ali pa: Terapevti svarijo: to so znaki, da drvita proti zvezi brez seksa

Preberite še: 10 najobičajnejših razlogov, da seks izgine iz zveze


oddajte komentar

preberite tudi

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

ne spreglejte