Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

To so navade, s katerimi najbolj škodujeta vajini ljubezni

Čeprav so na prvi pogled neškodljive in nedolžne, lahko nekatera dejanja hitro spodkopljejo temelje vajinega odnosa.

1.3.2019 ob 5:10

par_razmerje_tezave_micna.jpg

Ne glede na to, kako močna je vajina ljubezen in kako neškodljive so na videz nekatere navade, ki jih vsakodnevno ponavljata, lahko prav te porušijo tisto, kar je med vama. Ker je po toči prepozno zvoniti, se jim za lepši jutri začnita izogibati že danes. Katere sploh so, razkriva Readers Digest.

Stalno zrenje v mobilne telefone

Živimo v času, ko mobilni telefoni zavzemajo vse (pre)več naše pozornosti. A prav to lahko načne zvezo.

"Partnerji si dejansko ne vzamejo več časa drug za drugega, temveč ob vsaki priložnosti zrejo v telefone, se odzivajo na klice, sporočila, pošiljajo elektronsko pošto ali preverjajo družabna omrežja.

Da, tudi tedaj, ko naj bi si dva vzela trenutke samo drug za drugega, ni nič drugače.

To pomeni, da si ne posvečata prave pozornosti, kar na dolgi rok vodi v odtujenost, spore in zamere," je povedala psihiatrinja Carole Lieberman, ki ima preprosto rešitev:

"Ko sta sredi pogovora, doma, na večerji in tedaj, ko se predajata intimnim dejanjem, izklopita zvok na vajinih mobilnih napravicah. Pomembno je, da se znata ograditi od ostalega sveta in si tedaj, ko sta skupaj, posvečata čisto vso pozornost."


Ljubosumje

"Ljubosumje je praviloma posledica negotovosti enega od partnerja, slabih preteklih izkušenj, strahu, da bo zapuščen in prepričanja, da mu druga stran ne izkazuje dovolj ljubezni," je povedala terapevtka Michele Kerulis. Kot dodaja, v večini primerov nima prave osnove ter je znak pomanjkanja zaupanja in zato sčasoma načne še tako močno vez.

Za ljubosumje v kvalitetnem razmerju ni prostora. V kolikor se pojavi, je vsekakor na mestu pogovor o občutkih, ki ljubosumnega partnerja prevevajo in razjasnitev zadev, kajti v kolikor prerastejo v posesivnost in nadzor, zagotovo ubijejo še tako močno ljubezen.


Stalno pritoževanje

Kritika, če je utemeljena, je dobrodošla in na mestu. A tudi ta naj bo podana s primernimi besedami in na način, ki v drugi strani ne sproži obrambnega mehanizma, kar na koncu vedno vodi v spor.

"Stalno nerganje, pritoževanje in posvečanje pozornosti zgolj negativnim dejanjem ter posledicam pa odnosa ne pelje proti srečni prihodnosti, temveč proti prepadu," na pomen konstruktivne kritike in tudi pohvale za uspešno zvezo opozarja strokovnjakinja za razmerja Melanie Ross Mills.


Nehvaležnost

Je že tako, da partnerja z dolgo skupno potjo začneta drug na drugega gledati kot na samo po sebi umevna in pozabita na hvaležnost. Pa naj gre za mala ali velika dejanja. Beseda hvala skoraj izgine iz njunega besednjaka, kar je še ena zagotova pot proti ljubezenskemu brodolomu.

"Hvaležnost za še tako drobna in na videz nepomembna dejanja je tista, ki razmerje popelje v lepo prihodnost. In namerno ali nenamerno ignoriranje teh zagotovo ne obeta nič lepega," opozarja Millsova.


Pomanjkanje komunikacije

Pomanjkanje pogovorov o vsemu, kar zadeva razmerje in življenje zunaj njega, vodi v nerazumevanje, bolečino ter občutke nesprejetosti.

"Ne glede na to, kaj vas v odnosu moti, kaj vam je všeč, kaj načrtujete in s čim se ne strinjate, vedno izrazite svoje nestrinjanje, želje in pričakovanja. Nihče ne zna brati misli in le z odprto komunikacijo je mogoče premagati vse ovire, ki stojijo na poti do kvalitetne zveze. Seveda pa morata biti pripravljena govoriti in poslušati oba partnerja," na pomen komunikacije opozarja Melanie.


Izgubljanje sebe v zvezi

Pogosto se zgodi, da se posamezniki razmerju podredijo v tolikšni meri, da začno izgubljati sebe, kar pa nikakor ni pogoj za uspešno skupno pot.

"Vsak v odnosu se mora zavedati, da je še vedno samostojna oseba, ki se mora razvijati in rasti tudi sama, ki mora ostati zvesta sama sebi in svojemu življenju," je prepričana Millsova in dodaja, da je prav, da oba partnerja vlagata energijo v odnos, a vsak mora poskrbeti tudi, da ne bo čisto vsega podredil zvezi, da bo še vedno ohranil svoje hobije, prijatelje in vse tisto, kar ga opredeljuje kot posameznika.


Prepiranje s pomočjo kratkih sporočil

Ali elektronske pošte, klepetalnic. Zlasti tedaj, ko osebni stik ni mogoč.

"Spori niso nič neobičajnega in prav je, da jih rešujeta, a pomemben je tudi pravi način, kar pisana beseda zagotovo ni. Misli delujejo hitreje, kot lahko pišeta, veliko ostane neprebranega in nerazumljenega, vse to pa težave samo še poglobi. V vseh primerih, zlasti pa v sporih, je pomembna osebna komunikacija. Če ne gre drugače, se raje pokličita. Zagotovo bo tako med vama ostalo manj neizrečenega, manj nerazumljenega in lažje se bosta dokopala do rešitve," je prepričana terapevtka Gabriella I. Farkas iz New Yorka, ki srčno odsvetuje spore preko kratkih sporočil in podobnih medijev.


Odločanje v imenu partnerja

Sprejemanje odločitev v imenu partnerja nikoli ni dobra ideja. Kaj hitro namreč v drugi strani zbudi občutek nespoštovanja in grobega poseganja v zasebnost.

"Morda se vam zdi povsem sprejemljivo, da se odločate namesto njega, a na videz še tako nepomembne odločitve, ki zadevajo drugo stran, lahko v njej zbudijo občutek manjvrednosti, to pa ne more biti dobra popotnica za prihodnost," so zapisali v publikaciji Psychology Today, kjer dodajajo, da je to grob poseg v integriteto posameznika in zato v intimnem odnosu velik ne.


Nepripravljenost na preizkušanje novosti

Novosti so tiste, ki plemenitijo življenje posameznika in para. Zlasti v tem primeru šteje vse, kar spoznavata skupaj in tako vzajemno širita obzorja, nabirata izkušnje ter se tesneje povezujeta.

Prav je, da sledita svojemu načinu življenja in mu ostajata zvesta, a prav je tudi, da vsaj občasno premakneta meje. V prid vama kot posameznikoma in vajini zvezi, navaja Psychology Today.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Če bi bila istih let, me ne bi dohajal" (resnični pari o tem, kako jim uspeva kljub veliki starostni razliki) ali pa 5 najpogostejših vročih sanj in njihov pomen (oddahnili si boste)

Priporočamo tudi: Mokro je vedno boljše (in še 6 drugih nasvetov za boljši seks)


oddajte komentar

preberite tudi

»Slaba izkušnja, zaradi katere mi seks za eno noč ne pride več na misel« (resnična izpoved)

5 lekcij iz razmerja, v katerem ljubi le ena stran

»Nisem iskala popolnega, ampak dobrega moškega« (resnična zgodba, kako je našla pravo ljubezen)

ne spreglejte