Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

To je skupno nesrečnim parom (in kako zadeve popraviti)

Do težav v zakonu ali zvezi največkrat pripeljejo ena in ista početja.

1.2.2021 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je skupno nesrečnim parom (in kako zadeve popraviti)

Razmerja, celo najboljša, imajo vzpone in padce. Vzponov se je treba veseliti, padce premagovati. Tisti, ki jim na koncu uspe, se tega zavedajo in po rešenih nesoglasjih ter premaganih težavah gradijo naprej.

Na žalost pa so tudi pari, ki jim nikakor ne gre, saj se zapletajo v ene in iste pasti ter na koncu največkrat žalostno končajo. A ni vedno vse izgubljeno in če se vam zdi, da vajina zveza ne pelje nikamor poglejte, kaj je skupno nesrečnim parom ter tudi, kako zadeve popraviti.

Odpuščajo, a ne pozabljajo

Pozor, če radi kuhate zamere. Tendenca ne pozabljati napak, jih ob vsaki priložnosti očitati ter se vračati v preteklost, zvezi prav nič ne koristi.  Kar je bilo storjeno ali rečeno, je zgodovina, ki je ni mogoče spreminjati. Če ste se odločili odpustiti, morate tudi pozabiti.

Kako to popraviti?

Vsa nesoglasja, ki se pojavljajo med vama, rešujta sproti. Najdita kompromis, ki bo ustrezal obema, naučita se opravičevati in odpuščati, ne kuhajta zamer in ne očitajta nekdanjih napak. Kot rečeno: preteklosti nihče ne more spreminjati, vplivamo lahko le na na sedanjost in prihodnost, čemur bi zato morali posvečati vso pozornost.

Ne govorijo več prosim in hvala

Lepo obnašanje je pomembno. Zelo. Ne glede na to, ali sta par šest mesecev ali šest let. Zato nikoli ne bi smela pozabiti na vljudnostne izraze, s katerim izražata hvaležnost.

 

Prva med njimi sta prosim in hvala. Pozabljanje na ti dve besedici nakazuje na brezbrižnost, pomanjkanje hvaležnosti in na to, da partnerja drug na drugega ter na dejanja gledata kot na nekaj samo po sebi umevnega.

Kako to popraviti?

Zelo preprosto. Izražajta hvaležnost ne glede na to, kako neznatno je dejanje, ki ga stori druga stran. Prav tako se znova naučita prositi, kadar bi drug od drugega kaj rada. Tako, kot sta to znala tedaj, ko sta se komaj spoznavala.

Nimajo svojih ritualov

Nova doživetja bogatijo zvezo. Vendar je tako, kot nove izkušnje, zanjo pomembna tudi rutina, natančneje paru lastni rituali. Ti so neprecenljivi za zdrav odnos, kajti vanj vnašajo stabilnost, varnost in domačnost.

Takoj, ko partnerja začneta zanemarjati rituale si brez besed sporočata, da drug drugega jemljeta kot samo po sebi umevna, posledično se v razmerje prikradeta nezadovoljstvo in nesreča.

Kako to popraviti?

Spomnita se, kaj sta rada skupaj počela tedaj, ko sta bila sveži par. Ali si omislita nov, samo vajin ritual in mu vsak dan namenita nekaj trenutkov. Pa naj bo to pitje jutranje kave, popoldanski prehod, filmski večer ali karkoli drugega. Kajti, kot je povedal psiholog John Gottman z inštituta Gottman, se dolga ljubezen napaja iz vsakodnevnih drobnih trenutkov.

Ne preživljajo časa ločeno

Vsak včasih potrebuje oddih, čas samo zase ter za vse, kar rad počne. Čas, ki ga partnerja preživljata ločeno, je za kvalitetno zvezo prav tako pomemben kot čas, ki ga preživljata skupaj.

"V zdravem razmerju so trenutki, ki jih partnerja preživljata skupaj in tisti, ki si jih vzameta vsak zase, v ravnovesju. S tem dokazujeta, da sta kljub zvezi še vedno dve samostojni osebi, ki vzdržujeta interakcije izven intimnega odnosa," je povedala klinična psihologinja Paula Wilbourne in dodala: "Takoj, ko se to ravnovesje podre,  je enemu ali obema vzeta avtonomija ter s tem lastni jaz, kar v končni fazi pripelje do napetosti in zamer."

Kako to popraviti?

Ne pretvarjajte se, da so vam všeč hobiji, katerim se predaja življenjski sopotnik in pozabite na idejo, da srečni pari vedo tičijo skupaj. Cenite čas, ki ga lahko preživljate po svoje, širite obzorja ter hranite dušo izven zveze. Ter to dopustite tudi življenjskemu sopotniku.

Večkrat grajajo kot pohvalijo

Vsak ima napake in prav je, da se partnerjevih zavedate, ga nanje opozarjate in tudi, da znate sprejeti kritiko. Težava nastane, kadar je te v odnosu več, kot je pohvale. Glede na raziskavo inštituta Gottman je razmerje med pozitivnimi in negativnimi interakcijami, ki obljublja uspeh zveze, 5:1. Kar pomeni, da vsaki kritiki sledi pet pohval. Kadar se zadeve prevesijo negativnim komentarjem in grajam v prid, odnos pristane na nevarnih tleh.

Kako to popraviti?

Praviloma ljudje več pozornosti namenjamo slabim kot dobrim stvarem, kar hitro pripelje do tega, da so pozitivne plati spregledane, negativne pa poudarjene. S posvečanjem prave pozornosti tudi pozitivnim dejanjem, nameram in početjem pa boste hitro morali priznati, da te obstajajo, le niste se ozirali nanje.

Povzeto po portalu Pure Wow

Preberite še: Štirje dokazi, da ste edini, ki v razmerju ljubi

Morda vas zanima tudi: Šest vrst napornih razmerji, v katerih ne boste srečni


oddajte komentar

preberite tudi

Pozabita na položaj 69, poza 77 je prava za poletne užitke

Najboljši načini, s katerimi lahko moški ženskam pomagajo do orgazma

Tri največje napake žensk pri spletnih zmenkih (po mnenju moških)

ne spreglejte