Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

To je najslabši del dneva za seks

Del dneva, ki ga večina parov namenja spolnim radostim, ni najboljši trenutek za seks.

26.1.2019 ob 5:09

par_seksi_poljub_micna.jpg

Če se vam zdi, da je vajino spolno življenje zapadlo v neljubo rutino, morda za to lahko okrivite del dneva, v katerem se običajno predajata seksu. Seveda nikoli ne bi svetovali, da se mu tedaj, ko sta oba za odpovejta, a morda bi bilo pametno malo prevetriti vajin urnik. Kajti čas, ki ga telesni ljubezni namenja večina parov, v resnici ni najboljši.

V študiji, ki jo po časopisu Frontiers in Psychology povzema Readers Digest se je izkazalo, da sta libida moških in žensk na vrhuncu v različnih delih dneva: medtem, ko so one najbolj zagrete zvečer, so oni najbolj razpoloženi zjutraj.

In lahko bi rekli, da imajo zadnjo besedo ženske.

Kot se je v študiji namreč še izkazalo, je pri večini parov v spalnici vroče med deveto uro zvečer in polnočjo, skratka tedaj, ko nastopi čas za spanje.

A strokovnjaki zatrjujejo, da to ni nujno idealni termin. Res je sicer, da se je tedaj, ko sta oba v postelji, tako prikladno stisniti drug k drugemu, ima pa večerni seks tudi temno plat.

Kot je povedal izvedenec za medicino spanja Michael Breus, sta v večini primerov sta oba partnerja zvečer utrujena, izčrpana in praviloma brez potrebne energije, da bi se dejanju povsem posvetila ter iz njega izvlekla kar največ.

Z njim se strinja tudi spolna in družinska terapevtka Lisa Thomas, ki dodaja, da spolni akt na nekatere res deluje kot uspavalo in po njem hitro zaspijo, obstajajo pa tudi posamezniki, ki jih večerna akcija prebudi in odpihne spanec.

Oba se strinjata, da spanje v isti postelji pozitivno vpliva na spolno življenje in intimno povezavo na sploh, saj se tedaj, ko spita drug ob drugem, v telesih tvorijo hormoni, ki spodbudno vplivajo na občutek pripadnosti, varnosti in bližine, hkrati sta po dobrem spancu oba spočita ter polna energije.

Od tu nadaljujeta, da je zato jutranji seks morda boljša ideja od večernega.

Drži, da ni idealen za pare, ki delavnik začnejo zelo zgodaj, zato strokovnjaka priporočata nekakšen kompromis med večerno in jutranjo akcijo:

"Privoščita si jo popoldne. Tedaj je idealen čas z vidika moških in žensk, kajti v ženskem telesu je na vrhuncu hormon kortizol, kar pomeni več energije in pozornosti, pri moških pa je na višku estrogen, ki pri njih okrepi čustvene odzive in so zato med spolnim odnosom čustveno pristojnejši.

A v končni fazi je pomembno, da sama najdeta čas, ko vama seks najbolj odgovarja. Pa naj bo to zjutraj, popoldne ali zvečer.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: O seksu za eno noč: iskrene izpovedi moških in žensk ali pa Pet obveznih dejanj po seksu

Priporočamo tudi: To so leta, ko največ ljudi vara


oddajte komentar

preberite tudi

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

ne spreglejte