Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Tega nam o ločitvi nihče ne pove

Res je, da je vsaka ločitev zgodba zase, a ključne resnice o njej največkrat ostanejo zamolčane.

7.1.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tega nam o ločitvi nihče ne pove

Vsaka ločitev in vsak razhod sta zgodbi zase. Tisti, ki se z njima soočijo, ju doživljajo po svoje. Praviloma opremljeni z nasveti ter izkušnjami ljudi, ki so ju okusili pred njimi. A pri tolažbi in dobronamernih napotkih večina pozabi na nekaj temeljnih resnic o razpadu zveze ali zakona, ki jih je zato vsem, ki se jim obeta zakonski brodolom, za portal Mom.com takole nanizala avtorica Katie Smith:

Potem, ko sva se s soprogom razšla, sem od prijateljev, znancev ter sorodnikov, ki so že prehodili to pot, slišala nemalo dejstev:

Pred tabo je trnova pot.

Potem, ko boš prebolela, bo čudovito.

Nekaj najhujšega je trenutek, ko gredo otroci k očetu.

Sestajanje z novimi potencialnimi partnerji je zelo zabavno.

A v letih po ločitvi sem spoznala, da je veliko stvari, ki jih o tem poglavju življenja ne pove nihče. Morda zato, ker tisti, ki so ga okusili sami menijo, da so preveč neprijetne ter jih zato raje zamolčijo, morda, ker jim je o njih težko govoriti.

Še dolgo polna dvomov

Ali pa so bile osebe, s katerimi sem po ločitvi govorila jaz, od svoje že tako daleč, da so pozabile, da je seks z novim ljubimcem res lahko poln vznemirjenja in radosti, a se je z nekom mogoče resnično povezati šele potem, ko dodobra predelaš svoje občutke, dvome in strahove, ki jih v posameznika vsadi ločitev.

 

Človek sicer lahko uživa v intimnem aktu, a bi potem, ko se zadeve končajo, najraje vstal in šel domov. Kajti čustvena povezava se ne zgodi prav hitro in nemalokrat se pojavijo vprašanja, ali bo sploh še kdaj sposoben tvoriti pristno vez, ali bo res še kdaj občutil tisto pravo povezavo in zgradil odnos, ki ne bi temeljil le na telesnem, temveč tudi na čustvenem zadovoljstvu. Ti dvomi in dileme prinašajo nemalo razočaranja.

Res je, slišati je mogoče svarila, da bo pogrešal otroke in družinsko dinamiko, ki mu je znana, kar je vsekakor res, a tudi, ko se na novo življenjsko situacijo prilagodi, ostaja grenak priokus, ki je posledica tega, da razmerja, kakršnega je imel z bivšim, ne bo imel nikoli več. Nikoli ne bo z nekom snoval prvega doma, dobil prvega otroka, kupil prvega psa in prvega avta nikoli več ne bo prvič. Tako kot je bilo v prvem zakonu. To je eno od dejstev, s katerim se je najtežje soočiti.

Potem so tu še psihični vzponi in padci, ki jih prinaša ločitev: eno minuto misli prežema veselje in sreča, predvsem pa zadovoljstvo, da imaš kopalnico in posteljo samo zase in da je v stanovanju termostat naravnan po tvojem okusu, v naslednjem ob pogledu na družino, ki prečka cesto, vse skupaj zameglijo malodušje, razočaranje, jeza, dvom, žalost. Nedeljski popoldnevi so nenadoma zelo dolgi in prazni.

Slaba vest ti ne pusti dihati in spati

Nihče ne pove, da je občutek krivde včasih zelo glasen. Da bi si želel, da bi bil drugačna oseba, da bi bil boljši parnter in da bi se bolj potrudil za družino. Še leta po podpisu usodnih papirjev ti občutki in z njimi slaba vest včasih privrejo na plano in ne pustijo dihati ter spati.

Težko je namreč prevzeti nase odgovornost za selitve otrok od očeta do mame ter nazaj in za njegove ločene počitnice. V trenutkih, ko odhajajo k drugemu staršu in sprašujejo, zakaj tisti, ki ostaja, ne gre z njimi je le težko verjeti, da je bila to najboljša pot.

Res je, vsaka ločitev je drugačna in nudi specifično izkušnjo, a dejstvo je, da se vsak, ki jo doživi, sooči s stvarmi, na katere ni pripravljen in da prinaša nemalo neprijetnih presenečenj. Ne glede na to, koliko nasvetov je slišal in koliko knjig je prebral.

Edino, kar je tedaj, ko se pojavi nova zapreka, nov dvom in nov val žalosti mogoče storiti je, počasi stopati po novi poti, skrbeti zase in si priznati, da so nekateri dnevi pač porazni. Vseeno je, ali sta od ločitve minila dva tedna ali dve leti.

Še dolgo so prisotna presenečenja (slaba in lepa) o katerih izkušeni molčijo. A treba jih je sprejeti in nanje gledati kot na naraven proces. Prišel bo dan, ko občutka krivde ne bo več, ko breme ne bo več tako težko in ko bo v srcu prostor za čustva do nekoga drugega.

Zato: bodite potrpežljivi. To se bo zagotovo zgodilo.

Priporočamo tudi: Notranja oprema po metodi Marie Montessori, ki spodbuja razvoj otrok

Morda vas zanima tudi: 5 ločenih o trenutku, ko so spoznali, da je ločitev edini izhod


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte