Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Šest učinkov objema

Tesen stisk z dragim krepi imunski sistem, blaži bolečino in premaguje stres.

11.4.2015 ob 1:00

shutterstock_252144796.jpg

Objem je najmočnejši pokazatelj naklonjenosti in številnih drugih pozitivnih čustev, ki jih gojite do bližnjih. A ne vpliva dobro le na odnose zaradi hormonov, ki se med njim sproščajo, pozitiven učinek ima tudi na povsem fizični in psihični vidik zdravja. Poglejte si šest učinkov objema.

Blaži občutke depresije. Tesen stisk, ki traja nekaj sekund, v telesu spodbuja izločanje dopamina in serotonina, ki ju imenujemo hormona sreče. Oba v trenutku preženeta temne misli ter zagotavljata boljše počutje in izboljšata razpoloženje.

Preprečuje stres. Med objemom si žleze, ki proizvajajo hormone stresa odpočijejo, seveda zato nastaja manj hormona kortizola, glavnega krivca za občutke tesnobe in zaskrbljenosti.

Znižuje krvni tlak. Močan objem povzroči nastajanje hormona oksitocina. Zaradi tega pride do občutnega padca krvnega tlaka v telesu, kar ima pozitiven vpliv na celoten srčno žilni sistem.

Proti okužbam. Kombinacija oksitocina, dopamina in serotonina tvori močan koktajl hormonov, ki pozitivno vplivajo na odpornost ter telesu pomagajo v boju proti okužbam. Prav zato nekateri strokovnjaki trdijo, da je ima objem močnejši učinek na telo kot multivitaminska tableta.

Zmanjšuje bolečino. Oksitocin je naravni analgetik, ki blaži bolečino na katerem koli delu telesa. Prav zato stisk s partnerjem prežene ali vsaj omili vsako bolečino.

Močna čustvena vez. Najbolj osnovni namen objema pa je čustvena povezava s partnerjem. Objem ustvarja močno vez, ki spodbuja občutke pripadnosti in zaščite. Prav zato se velja objemati vsak dan.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

ne spreglejte