Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

S takšno postavo v očeh drugih delujete pohotno

Določena oblika telesa v drugih zbuja asociacije na seks.

24.5.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

S takšno postavo v očeh drugih delujete pohotno

Pravijo, da so predsodki znak omejenosti, saj zaradi njih o drugih ustvarimo mnenje, ki je lahko daleč od objektivnega. In tako nekomu storimo veliko krivico ali ga neupravičeno postavimo na piedestal.

A dejstvo je, da imamo predsodke vsi in da na njihovi osnovi sodimo. Očitno tudi glede tega, kakšne seksualne preference nekdo premore.

V časopisu The Journal of Sex Research so pred nedavnim objavili rezultate raziskave z naslovom Vpliv oblike telesa na predvidevanje o seksualnih lastnostih (The Influence of Body Shape on Impressions of Sexual Traits). Z njo so izvajalci želeli odgovoriti na vprašanje, če (in na kakšen način) oblika telesa vpliva na to, kako nekoga v seksualnem smislu dojema okolica.

Raziskavo so izvedli znanstveniki iz Laboratorija za opazovanje in raziskovanje človeške seksualnosti na kanadski univerzi Kwantlen. V njej je sodelovalo 900 prostovoljcev, starih od 16 do 71 let. Izvajalci so jim na računalniku prikazovali fotografije moških in žensk. Natančneje petih moških in petih žensk z različnimi oblikami telesa.

Po ogledu so sodelujoči dobili nalogo, naj osebam na fotografijah pripišejo različne lastnosti: od značajskih do tistih, povezanih s seksualnostjo, tudi s promiskuiteto in dominantnostjo.

Kako glede na telo doživljamo moške?

Z analizo odgovorov so izvajalci zaključili, da moške, ki so izrazito vitki ter tiste, ki imajo nekaj ali veliko kilogramov viška, drugi ne smatrajo kot samozavestne in seksualno dominantne ter jim v postelji ne pripisujejo posebnih sposobnosti.

Na drugi strani so moški s primernim indekosm telesne mase (od 18,5 do 25)  v očeh drugih ne samo atraktivni, temveč tudi pohotni, samozavestni, seksualno dominanti ter naj bi bili dobri ljubimci.

Kako po obliki telesa dojemamo ženske?

Ženske s povprečno obliko telesa ter vitke ali zelo vitke pripadnice nežnejšega spola drugi dojemajo kot dame z visokim libidom, vendar spolno zadržane.

 

Ženske s polno obliko telesa (ITM od 30 do 40 in več) drugi doživljajo v negativni luči tako z vidika privlačnosti kot z vidika libida.

Paradoksalni zaključki

"Naša raziskava je pokazala, da ljudje velikokrat zgolj na podlagi oblike telesa sprejemajo s seksualnimi lastnostmi povezane zaključke.  Zlasti je očitno, da so ljudje z močnejšimi postavami v tem smislu negativneje označeni.

Nadalje smo odkrili, da atributi seksualnih stereotipov sovpadajo s tradicionalnim pogledom na spolnost. Predvsem v smislu, da naj bi bili moški seksualno dominantni ter ženske seksualno zadržane," je povedala  Cory L. Pedersen, profesorica na univerzi Kwantlen. 

Strokovnjaki so opazili, da so vse oblike ženskega telesa povezane s spolno zadržanostjo oziroma introvertiranostjo, kar deluje nekako kontradiktorno, saj so bile določene oblike telesa povezane z visokim libidom.

"Vse to, ko gre za moško ali žensko seksualnost, med drugim še vedno nakazuje na dvoja merila v naši družbi,"povzetke raziskave navaja portal msn.

Preberite še: 20 moških potez, ki prav vsakič očarajo ženske

Morda vas zanima tudi: Mars in Venera ali vse razlike med libidom moških in žensk


oddajte komentar

preberite tudi

7 očitnih znakov, da je tvoja poletna romanca pravzaprav tvoj sanjski partner

Zakaj me še ni zaprosil? Pet najpogostejših razlogov za njegovo odlašanje

Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

ne spreglejte