Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Radosti in pasti seksa z bivšim

Če razmišljate o seksu z bivšim, je dobro poznati njegove pozitivne in negativne plati.

9.5.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Radosti in pasti seksa z bivšim

Seks z bivšim bi lahko primerjali s starimi čevlji, od katerih se kar nočete posloviti. Čeprav veste, da bi se morali. A ko jih še enkrat obujete so, čeprav raztrgani in dotrajani, tako presneto udobni: nikjer vas ne žulijo, noga je v njih spočita in zdi se, kot bi hodili bosi. Bi jih torej še obuli ali bi jih že končno odvrgli? Kajti konec koncev za hojo niso več varni in v njih tvegate poškodbe.

Nekako tako je tudi pri seksu z bivšim.

"Moje stranke se mu prepustijo iz najrazličnejših razlogov," je za Women's Health povedala seksologinja Jessica O'Reilly: "Nekatere pravijo, da je neprecenljiv občutek ponovno zapeljati nekoga, ki jih je zavrnil. Druge uživajo v domačnosti objema bivšega ljubimca. Tretje upajo, da bo intimni akt ponovno obudil zvezo."

Kaj pa njegove posledice? "Te so v največji meri odvisne od posameznika. Nekaterim prinaša občutek zadoščenja in predstavlja lažji začetek novega poglavja življenja. Pri drugih prebolevanje razhoda potisne le v še večjo agonijo," navaja seksologinja, ki skupaj s kolegom Joelom Blockom opozarja, da bi vsak, ki razmišlja o seksi povratku, na zadeve moral pogledati z obeh plati: pozitivne in negativne. Katere pozitivne in katere negativne učinke pa premore?

Pozitivne plati

Lahko omili zamere

Če je bil razhod neprijeten (kar v večini primerov je), lahko seks z bivšim premosti zamere, saj nekdanja partnerja spomni na toplino in lepa čustva, ki sta jih bila deležna v razmerju. Tako v prihodnosti v ospredje stopijo pozitivni občutki, kar pomeni, da brez zagrenjenosti in zamer vsak po svoje lažje nadaljuje novo pot.

Je čudovita mešanica občutkov

Ljudje po naravi hrepenimo po nečem, kar je predvidljivo in hkrati po novostih ter spremembah. Seks z bivšim je čudovita mešanica obojega: znanega ter domačega, hkrati pa vznemirljivega in nečesa novega, drugačnega.

Prinaša lahko tolažbo

Razhodi so boleči in potem, ko partner odide iz življenja, za njim ostane globoka praznina. Prav zato lahko seks z bivšim prinese, čeprav le trenutno, tolažbo. Zlasti, če je po razhodu prisoten močan občutek osamljenosti.

Omogoča drugačen pogled nase

Razhod nedvomno vpliva na samozavest. In to ne v pozitivnem smislu. Mnoge po njem prevzame občutek, da so izgube, neprivlačni in ne poželjivi. Prav seks z bivšim pa vendarle lahko navda z novo mero samozavesti ter zviša samopodobo.

Je varen

Seks z bivšim je varen. Kajti ljubimca drug drugega poznata, poznata preteklost in vesta, kaj jima v postelji odgovarja. Za razliko od akta z novim partnerjem bivši dobro pozna telo ljubimca, ve, kateri dražljaji prinašajo užitek in tudi, kateri so nesprejemljivi. Kar je pri intimnem spoznavanju z nekom novim praviloma izvzeto.

Negativne plati

Vodi lahko v ponovno čustveno navezanost

Dejstvo je, da je seks mogoč tudi brez veliko čustvene povezave, a praviloma je ta pri njem prisotna. Zlasti, ko gre za seks z bivšim. Zato pri njem vedno obstaja nevarnost, da bo podaljšal agonijo prebolevanja razhoda in prebudil boleče občutke.

Vodi lahko v začarani krog

Pari, ki po razhodu znova obudijo zvezo, niso redki. A tisti, pri katerih nov začetek temelji zgolj na seksu, kmalu padejo v začarani krog ponovnega združevanja, razhodov in bolečih razočaranj.

Odpira lahko boleče rane

Seks z bivšim je lahko zelo tvegan. Kajti v znanem objemu oživijo tudi zadeve, ki so v razmerju povzročale veliko bolečine, razočaranja, jeze in žalosti. Ta vsakič znova privrejo na plano in prebudijo občutke, ki bi jih raje čim prej pozabili.

Zaplete lahko druga razmerja

Čeprav ima večina, ko gre za seks z bivšim, v mislih intimni akt, ko nihče od nekdanjih ljubimcev še ni v novi zvezi, temu velikokrat ni tako. Misel na nekdanji objem se velikokrat prikrade tedaj, ko eden ali oba že začneta novi zvezi, v tem primeru pa se zadeve še kako zapletejo, kajti v življenje se prikrade slaba vest, krivda zaradi nezvestobe in tveganje, da bo nova zveza propadla, še preden bi sploh resnično zaživela.

Zaradi njega boste lahko pogrešali nekdanji odnos

Bivši je z razlogom bivši. Resnica, ki bo jo moral imeti v mislih vsak, ki se sooča z razhodom. Prav seks pa jo velikokrat potisne v ozadje. Kajti intimno srečanje prinaša zadovoljstvo, tolažbo, prebudi nostalgijo, v ozadje potisne prave razloge za konec zveze in kaj lahko boste zaradi njega pogrešali odnos, ki ste ga imeli z bivšim ljubimcem. Čeprav globoko v sebi veste, da še zdaleč ni bilo tako popoln, kot se vam zdi po dobrem seksu.

Preberite še: Horoskop: Pet astroloških znakov, ki bivšega (večkrat) vzamejo nazaj

Morda vas zanima tudi: Mame po ločitvi o tem, kar o življenju samskih staršev večina zamolči (resnične izpovedi)


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte