Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pogosta zadrega, o kateri pa nihče ne govori na glas: Vetrovi med seksom

Čeprav so vetrovi med seksom pogosti, o njih le redko teče beseda zato je čas, da se zadevi pride do dna.

23.9.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pogosta zadrega, o kateri pa nihče ne govori na glas: Vetrovi med seksom

Na lestvici desetih najbolj neprijetnih stvari, ki se lahko zgodijo med seksom, je med drugimi, povedano preprosto, prdenje.

In tako, kot velja za večino zadreg, se tudi ta dogaja vsem. Zato brez skrbi, sram je odveč. Preberite pa, zakaj do tega pride in kako lahko vetrove med spolnim odnosom preprečite.

Kaj povzroča vetrove med seksom?

"Gre za čisto telesni refleks, s katerim se iz debelega črevesja izloča zrak. Morda niste vedeli, a med spanjem se kaj nekajkrat zgodi, da uide kakšna ne ravno prijetno dišeča sapica, med spolnim odnosom pa svoje prida še pritisk na anus, kar zadeve pospeši. Kajti vaginalna odprtina se nahaja tik ob analni in med penetracijo se stimulirajo analne mišice, ki ne morejo zadržati zraka," je za Women's Health povedala ginekologinja Kelly O. Elmore.

So vetrovi v resnici vaginalni vetrovi?

Ne ravno. Vaginalni vetrovi, kot jih v angleško govorečih deželah imenujejo queefing, nastanejo zaradi v vagini ujetega zraka, ki se med penetracijo izloča. Analni so posledica izločanja zraka, ki je v prebavila zašel med uživanjem jedi in pijač ali so vetrovi odraz delovanja bakteriji, ki prebavljajo hrano.

Jih je mogoče preprečiti ali vsaj ublažiti?

Dobra novica: je! Obstaja kar nekaj zvijač, s katerimi bodo manj verjetni, a zapomnite si nekaj: če vas vetrovi mučijo pred seksom, vas bodo tudi med njim.

 

Če se mu boste torej predali po večerji, se odpovejte težko prebavljivi hrani in živilom, ki napenjajo: svežemu sadju, fižolu, mlečnim izdelkom, brokoliju, cvetači, zelju in podobnim. Tudi škrobnata živila niso priporočljiva.

Previdno pri pijačah: izogibajte se gaziranim, ne pijte po slamici, saj tako v prebavila zaide več zraka, s seksom po večerji malo počakajte in si privoščite nekaj, kar pomaga prebavi, denimo ingverjev ali metin čaj.

Kaj še zadeve poslabša?

Vetrovi so zaradi hormonskih sprememb pogostejši med nosečnostjo. Tedaj telo proizvaja več progesterona, hormona, ki sprošča mišice, tudi tiste, ki so zadolžene za prebavila. Prebavni sistem zato deluje počasneje, posledično v njem ostaja več zraka, ki slej ko prej najde pot iz telesa. Hkrati z rastjo otroka maternica pritiska na prebavni trakt, kar prav tako upočasni prebavo, to pa pomeni še več plinov in s tem vetrov.

Kaj pa izbira poze?

Tudi položaji vplivajo na pogostost vetrov. Med tistimi, ki jih verjetnost zanje poveča, je analni seks. Ko gre za vaginalni spolni odnos, so najpogostejši v pozah, v katerih je telo v položaju zarodka, denimo žlička in v položajih, pri katerih prihaja do večjega pritiska na mišice medeničnega dna: položaj po pasje. Tudi poze, v katerih prihaja do pritiska na trebuh so lahko s tega vidika problematične.

Kako se obnašati?

Najbolje je vse skupaj ignorirati. Konec koncev je en od znakov kvalitetne zveze popolna sproščenost in medsebojno sprejemanje. Namesto, da bi se torej obremenjevali s tem, kar se je zgodilo, se samo nasmehnite in nadaljujte.

V resnici zadeva ni tako kritična, kot se vam morda zdi.

Priporočamo tudi: Nepozabna paradižnikova omaka po receptu italijanskega kuharja s tremi michelinkami

Preberite še: Resnične izpovedi: Zamolčana dejstva o seksu v nosečnosti

Morda vas zanima tudi: Odkriti odgovori na najbolj neprijetna seksi vprašanja


oddajte komentar

preberite tudi

Znana je pot do prepoznavanja karakterja: Postaviti mu moraš samo eno vprašanje

Ljudje s temi lastnostmi najlažje prebolijo in odpustijo prevaro

Sedem tipov moških, o katerih najpogosteje sanjarijo ženske

ne spreglejte