Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Počakaj s poroko, če tvoj dragi počne teh devet stvari

Če počne kaj od tega, se ne poroči z njim.

5.4.2018 ob 3:45

poroka_ThinkstockPhotos-519121054.jpg

Za zaročene pare, ki se jim na obzorju svetlika poroka je pomembno, da o razmerju dobro razmislijo prej, ne potem, ko že dahnejo usodni da. Zato se, namesto, da vse svoje sile in energijo namenjaš načrtovanju poroke, dodobra zazri v vajin odnos. Zlasti, če te obhajajo dvomi o tem, ali res želiš celo življenje preživeti ob človeku, ki ti je kupil zaročni prstan.

Zakonski terapevti za Huffington post nizajo nekaj obnašanj, ki zgovorno pričajo, da je s poroko pametno počakati, dokler zadevam ne prideta do dna. In če to ni mogoče, razmisli o tem, da bi velik dogodek, čeprav sta vabila že poslala, odpovedala ali ga vsaj nekoliko prestavila.

Svoje načrte in druge ljudi pogosto postavlja na prvo mesto

Ali tvoj zaročenec pogosto prekriža vajine načrte, da bi se družil s prijatelji? Se oglaša na telefon, ko ga kličejo iz pisarne medtem, ko na večerji praznujeta tvoj rojstni dan? Če je temu tako, je več kot očitno, da zanj ti in vajino razmerje nista na prvem mestu.

"Ljudje se poročajo iz različnih razlogov," je povedal zakonski in družinski terapevt Aaron Anderson. "Ljubezen še zdaleč ni edini. Prepričaj se, da se s teboj nekdo ne želi poročiti zgolj zato, ker mu zakon ustreza, ker bi mu nudil ugodnejše življenje, ker bi od njega imel korist. Partner naj bi te praviloma postavljal na prvo mesto. Zagotovo nočeš biti celo življenje zapostavljena in razumevajoča soproga, ki bo kmalu dobila občutek, da je predpražnik."

Vajina komunikacija šepa

Namesto, da bi imela plodne pogovore o katerikoli resni temi, naj gre za seks, družinske zadeve, prihodnost ali denar, partner zavrača tvoje predloge, se s teboj prepira, trmasto dokazuje svoj prav ali se preprosto izogiba pogovoru. Velikokrat je že bilo povedano, da je komunikacija osnovni temelj zakona. Če z njim ne moreš govoriti o resnih in perečih tematikah, morda še nista zrela za zakonsko življenje.

"Težave, ki se kopičijo in ostajajo nerešene, spodkopljejo vsako razmerje," opozarja psihoterapevtka Tina Tessina. "Težki in resni pogovori morajo biti del vajinega odnosa, znati se morata pogovarjati tudi o manj prijetnih stvareh, ki se bodo zagotovo pojavile na skupni poti. Če tega ne zmoreta, ne da bi se zapletla v glasen spor, bi morda bilo pametno obiskati zakonskega terapevta, ki vama bo pomagal pri razvijanju komunikacijskih veščin. In v kolikor to ne bo zaleglo, kot par ne bosta uspela."

Prevaral te je

Nezvestoba sama po sebi ni nujno tista, ki prevesi tehtnico, zagotovo pa je ob njej pametno s poroko malo počakati. Če on dejanje iskreno obžaluje in je pripravljen ponovno pridobiti tvoje zaupanje ter se truditi v prid zveze, je to dober znak. Preden podpišeta poročni list, je prav tako pametno vzeti pod drobnogled razmerje in se soočiti z vsemi razlogi, ki so do nečednega dejanja pripeljali.

"Ne strinjam se s prepričanjem, da kdor enkrat vara, vedno vara, kajti vsaka afera je zgodba zase, pisana množica vzrokov napelje nanjo ter vedno je tudi možnost, da gre zgolj za enkratno dejanje," meni terapevt, specializiran za svetovanje moškim, Kurt Smith. "V kolikor je nekdo pripravljen po skoku čez plot trud vložiti v obstoječi odnos, vedno obstaja upanje. A to mora z besedami in zlasti z dejanji dokazati pred poroko." 

O spolnosti se ne pogovarjata ali je ta celo zamrla

Povsem normalno in sprejemljivo je, da se poželenje pri partnerjih spreminja in da libido niha. Kar je pri tem pomembno je, da se znata o spolnosti konstruktivno pogovarjati in vzpone ter padce prebroditi na način, ki ne prizadene same zveze. Ter da vaju ni strah ali sram povedati, kaj želita v postelji in česa ne marata. V kolikor komunikacija na tem področju pred poroko šepa, se to z njo ne bo spremenilo.

"Če je na tej točki zveze občutiti, da v spolnosti ni vse na svojem mestu pomisli, kako bo čez nekaj let," svetuje Anderson. "Celo življenje je dolga doba in si res želiš le slabega seksa? Pogosto ljudje verjamejo, da so težave v spolnosti neupravičen razlog za odpoved poroke, a prav te vodijo v nezadovoljstvo v zakonu, v prevare in tudi v ločitve. Skušajta težavo rešiti, preden se sprehodita do oltarja. V kolikor vama ne bo uspelo razmisli, ali si res za tako pomemben korak."

Ima težave z odvisnostjo: droge, alkohol, igre na srečo

Tudi to ni nujno tisto, kar te lahko odvrne od poroke. A o njej razmišljaj le, če se je partner pripravljen potruditi in odvisnost premagati. Nezdravljene zasvojenosti znatno ogrozijo zvezo, zato si pred njimi nikoli ne smeš zatiskati oči. Ne glede na to, kako močno ljubiš osebo. Če je pripravljena poiskati pomoč, je ena, v kolikor si pred težavami še sama zatiska oči, povsem druga zgodba.

"Odvisnosti niso hitro in zlahka premagljive," opozarja Smith. "Velika napaka bi bila, če bi verjela, da jo je zasvojeni sposoben premagati sam ali celo, da se bo sčasoma kar spremenil. Ne morem prešteti vseh zakoncev, ki so zasvojenost spregledali ker so verjeli, da zadeve na koncu ne bodo izpadle tako slabo, kot v resnici so."

Pred kratkim je doživel večjo življenjsko spremembo

Naj bo sprememba v karieri, selitev, bolezen ali smrt v družini. To niso razlogi, zaradi katerih bi bilo treba poroko odpovedati, je pa dobro razmišljati v smeri, da bi z njo malo počakala, dokler se življenje ne vrne v ustaljene tirnice.

"Postaviti temelje na plazovitih tleh ni nikoli dobra ideja," je povedala zakonska terapevtka Susan Pease Gadoua. "Nekoč sem delala z mladoporočenim parom, ki je bil priča hudi bolezni soprogovega očeta. Čeprav je ona po eni strani sprejela težko situacijo, je soprogu globoko v sebi zamerila, ker je očetu posvečal več časa, kot njej. V njenih očeh bi morala čas po poroki preživljati skupaj. Na drugi strani je on nevesti zameril, ker ni razumela njegovega odnosa z očetom. Ko je ona pogledala nazaj je priznala, da njen soprog že na poroki ni bil povsem prisoten, nato je mesece skrbel za bolnega starša. Nekje v sebi je vedela, da poroka ni pametna ideja, a bila je prepričana, do bosta zmogla prebroditi zadeve. Izkazalo se je ravno nasprotno, saj so te postale pretrd oreh, da bi ga lahko zdrobila brez strokovne pomoči."

Je posesiven in vrši čustveno nasilje

Vsi imamo dobre in slabe dneve. Kadar dan ni najboljši, nismo najboljša različica sebe. Smo razdražljivi, slabe volje in vzkipljivi. "Pa je neprimerno obnašanje izjema ali pravilo? Če so čustveni izbruhi na dnevnem redu, če te skuša nadzorovati, kar je lahko znak čustvene zlorabe ali če je njegovo obnašanje narcisoidno, tega ne smeš ignorirati," svari Smith.

"Vsakemu takšnemu obnašanju je treba posvečati pozornost, kajti v odnosu predstavlja resno težavo. Prav to so največkrat razlogi za kasnejši obisk zakonskega terapevta in neredko tudi za sam razpad zakonov."

Sooča se z mentalnimi težavami

Mentalne težave so pogoste in enkrat v življenju se z njimi sooča en od petih odraslih Američanov. Če so te pri partnerju resne in izrazite, jih bo stres ob prihajajoči poroki še okrepil.

"Delala sem s strankama, ki sta se pri meni zglasili na predzakonski terapiji mesec pred poroko in z vsakim obiskom je on tonil globlje in globlje v depresijo," svoje izkušnje opisuje svetovalka za pare Laura Heck. "Priskrbel si je pomoč pri strokovnjaku za motnjo depresije, ki mu je priporočil hospitalizacijo in nekajdnevni odmik od vsega vrveža. To je bilo jasno opozorilo, da poroka ne bi smela biti prioriteta."

Kljub temu, da je Heckova predlagala njen odlog, je par nekaj dni po njegovem odpustu iz bolnišnice, dahnil usodni da.

"Poroka je stresen dogodek. Neredko v žrtvah tesnobe, depresije in podobnih stanj izzove celo samomorilske misli in moje priporočilo je, da je z njo treba počakati, dokler se ne odkrije sam izvor teh stanj in jih s primernimi tehnikami odpravi."

Pred tabo ima skrivnosti

Denimo, da je prejšnji mesec zapravil več, kot sta bila dogovorjena ali je na večerjo povabil bivšo. Ti to pove ali upa, da nikoli ne boš odkrila, a informacija pride do tvojih ušes? Priznavanje napak ni lahko, zahteva veliko poguma. Vendar je prav odkritost tista, ki je temelj vsakega zakona.

"Laganje partnerju, naj gre za prelomljeno obljubo, prekršen dogovor ali neprimerno početje, nikoli ni na mestu," je prepričana Tessinova. "Če nekdo stori napako, naj jo prizna, partner pa naj mu prisluhne brez obtožb, jeze in obsojanja. Tako bosta lahko prišla do rešitve težave. V vsakem razmerju mora biti odkritost obojestranska.

V kolikor pred teboj nekaj skriva in taji, ali če to počneš ti, je nekaj narobe z zaupanjem med vama. Razkrivanje še tako temnih skrivnosti je odličen test trdnosti vajine zveze. Priporočam, da si jih delita in si povesta vse. V kolikor tega ne zmoreta, poroka ni dobra ideja."

Danes vas na MIČNI čakajo še te zanimive vsebine:

20 kreacij iz LJFW, ki bi jih imele v omari

Frizerski fenomen ali kako žensko prepričati, da se ji blede #kolumna

Nasveti aseksualnim parom

Skrivna sestavina za še slastnejši guacamole

Detajl mojega doma: Vrata londonskega stanovanja je odprla Nika Urbas

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Test za zaljubljence: rešita ga skupaj in ugotovita, kako dober par sta

6 znakov, da ljubite napačnega

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

ne spreglejte