Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

On razmišlja: Moški bencinarji, ženske dizelašice #kolumna

»Fantje so pač fantje,« je dejala ena od punc v ženski družbi, ko so veselo srkale žlahtno kapljico in 'kričale' čez celotni sistem moških.

9.3.2017 ob 6:10

aljosa_mali.jpg

Ko sem se te dni sprehajal po beograjskih ulicah, sem videl, da imamo v Sloveniji povsem napačno predstavo o partnerskem odnosu. Tam je namreč povsem razumljivo, da mladi posedajo po klopcah na sončku, se pogovarjajo, ljubčkajo, smejejo, družijo. Pri nas se vse to dogaja v barih, klubih ali gostilnah, skratka tam, kjer se lahko pokažemo, ker to Slovenci pač obožujemo. Smejanje tuji nesreči in izkazovanje naše superiornosti.

Razmišljam še o stereotipni predstavi, da ženske za moške pravijo, da ne znamo poslušati, v drugi smeri pa se ženske, ko pričnete govoriti, ne ustavite. Moški pravimo za ženske, da ste lahke, ženske za nas pravite, da smo kreteni. In še nemalo različnih asociacij, ki bi jih lahko navrgel, ampak mogoče si v tem trenutku še ne želim sprožiti nuklearne vojne. In kdo ima tu prav? Mislim, da je povsem nesmiselno kazati prst v dežurnega krivca, ker ga ni. Oziroma sta oba.

Če bi lahko na najlažji način opredelil vzorce obnašanja moških in žensk, bi jih zagotovo prestavil v višjo hitrost in jih primerjal z avtomobili. Moški smo v večini kot bencinski 2,0-litrski turbo motor, ki premore res surovo moč in veliko porabo. Pospeški so neverjetno smešno hitri, ekstazo adrenalina pa bi si želeli kar se da hitro. Neizmerno radi hitimo že na začetku, pritiskamo na plin do blokade, kljub dejstvu, da smo že velikokrat plačali kazen za prehitro vožnjo ali so nas ustavili, pogledali skozi prste in svetovali, naj se ohladimo zaradi hitenja. Ampak ne, nekako si še vedno ne moremo urediti misli, si priznati nekaterih napak, predvsem pa si zopet želimo istega vrtiljaka, ker nam ta vsakič ponudi eno in isto mero adrenalina. In povsem enako je pri čustvih. Takoj vse, odpreti karte, uporabljati dvojino, skrbeti, kako bo na zmenku, razmišljati, kaj vse bi radi počeli z vami, katero od neumnosti ušpičiti skupaj, skratka pritisniti na plin. Do konca. Razen pri seksu, tam ne znamo pritisniti na plin, tam nas je strah, ni pa nas strah peljati 90 km/h v naselju, kjer je omejitev 30. Fantje.

Karikaturo je izrisala: Anja Držanič

Pri ženskah je zgodba povsem obrnjena. Ženske se lahko poistovetite z 2,0-litrskim dizelskim motorjem. Ve imate mnogo manjšo porabo, ker precepi v vaših možganih potrebujejo več časa, neizmerno obožujete razmislek in premišljevanje o eni in isti stvari večkrat. Ker mislite, da če se šestkrat odločite za isto možnost, mogoče sedmič ne bo šla skozi. Neizmerno obožujete kritiko, kaj si nekdo misli o vas, in lepše stvari se pišejo o vas, bolje se počutite. Vse do prve negativne kritike, takrat se vse znova začne z ničle. Vaša čustva so teže dostopna, saj ste imele v življenju vsaj eno zvezo, ki vam je zaprla vse dotoke prijaznosti do srca. Do ekvivalentne točke, kjer ste se odločile, da ne boste več shajale z nobenim. Znašle ste se na točki, ko ste bile jezne same nase in na ves svet, ker ste si to dovolile, da se vam pripeti. V tistem trenutku ste zaprle vsa čustva in se počasi ogrevate za nadaljevanje, če bi se našel kakšen avtomobil, ki je dovolj velik in vam lahko parira v postelji, mislim na cesti. Imate pa veliko porabo, ker včasih s svojim neracionalnim razmišljanjem skočite do nezdravih zaključkov.

Danes, kamorkoli se obrnemo, slišimo ljudi, ki negodujejo, da bi morali izhajati iz cone udobja. Da je treba maksimalno uživati. Biti v koheziji s sabo. Hedonizem, potovanja, zadovoljnost, mičnost in samozavestnost. Včasih je treba zamenjati vloge. Saj vem, tu ne odkrivam tople vode. Dejstvo je, da bomo moški še vedno napadali z vsemi svojimi pretegi in pritiskali na plin, dokler nas ne boste oprhale s hladno prho.

Vaš prispevek je mogoče v tistem trenutku povsem nepotreben. Kajti same potrebujete veliko več časa, da pričnete izkazovati čustva, ko pa ogrejete svojo 'mašino', pričakujete enako mero spoštovanja in širjenja ljubezni, saj ste dizelašice. Pri nas pa je malo teže, ker se posledično prvič ustavimo na eni, kjer si želimo ekskluzivno točiti gorivo, zaradi svoje hitrosti in porabe pa moramo večkrat posegati tudi po drugih poteh, da nam je vse skupaj bolj zanimivo. Ženske pa se ustavljate najprej na vseh ostalih, dokler se ne zavedate, da je cena goriva pri vseh enaka, kvaliteta je mogoče sicer nekje boljša, a ker imate tendenco po napačnih odločitvah, se odločite za eno, ko pa vidite, da vam ne ustreza, si želite vrniti k primarni. Začarani krog.

Vem, da smo vsi postali empancipirani ljudje. Ampak včasih se je lepše in laže odpeljati z vlakom ali avtobusom na neko pot, kjer se prepustimo porabi in se ne obremenjujemo z bencinskimi črpalkami kot tekmovati vsak s svojim avtomobilom.

Aljoša Kous je naš novi kolumnist, predstavitveni intervju si lahko preberete tukaj.

preberite tudi

Popolna dolžina oralnega seksa

Trije najpogostejši razlogi, zaradi katerih se končajo razmerja

Okusi se spreminjajo: Tako je danes videti idealen moški

ne spreglejte