Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

On razmišlja: Instagramuša in lovilec #kolumna

Aljoša tokrat o samozavesti, ki nam jo izpodbijajo družabna omrežja.

23.3.2017 ob 6:10

instagram_shutterstock_492354154.jpg

Če bi iskali po urbanem slovarju, te fraze ne bi našli. Besedo smo si enkrat izmislili z družbo Belokranjcev, pomenila pa naj bi sledeče: "To je ženska, ki prekomerno uporablja #heštag Instagram smernice, posega po preveč pudra in ličilih, oblečena je kot neka svetovna diva – ni, samo misli da je - slika se na vsakem koraku, potrebuje neizmerno pozornost ter potrditev od drugih, medtem ko razkazuje svoje "razkošno" telo po Instagramu." Potem pa smo prišli tudi do besede lovilec, ki pomeni slednje: “Moška oseba, ki ne nabere dovolj jajc, da pristopi do punce, ki mu je všeč, ampak jo lovi po družbenih omrežjih, všečka, kar se všečkat da, ker živi v upanju, da ga bo pa morda opazila in sama storila prvi korak.”

Kam so izginile normalne obrvi

Velikokrat se sprašujem, kam so šle tiste klasične obrvi izpred desetih let? Recimo, da sem takrat končal srednjo šolo in počasi pričel vstopati v adolescentno obdobje. Ko gledam slike iz preteklosti in primerjam svoj takratni stil oblačenja z današnjim, je drastičen preskok. Resno. Povsem isto je bilo z ženskami v mojem razredu. Ni bilo nekega pretiranega nanašanja 157 različnih MAC produktov, z različnimi odtenki rdeče šminke. Niso nosile prekratkih oblekic, niso imele toliko različnih salonarjev, tudi lakov za nohte ni bilo kaj dosti. Umetnih trepalnic in nohtov skorajda ni bilo. Možno pa je tudi, da jim v tistem času sam nisem posvečal pozornosti, ker sem imel druge prioritete. In kaj se je spremenilo? Kako smo moški pričeli gledati na vse te persone? Dejstvo je, da imamo moški zamegljene misli od vseh Instagramuš. Toliko lepote, toliko prsi, riti, bikini ta, bikini tisti, fitness motivacija in ne vem kaj še. Zjutraj, ko se zbudiš še ves zaliman, stopiš pod tuš, umiješ zobe, oblečeš kar ti pride pod roke in stopiš na ulico in vidiš, da nobena ženska ni niti približno takšna raketa, kot si jih videl malo prej na Instagramu.

Kje je naravno?

Razvajeni smo, to se povsem strinjam. Zaradi vse te moderne tehnologije. Pošiljamo si slike žensk, ki jih zasledimo na IG-ju, ki so lepe in hude, pošiljamo si riti nekih bejb, ki preživijo po 12 ur na dan v fitnesu, ne pošiljamo pa si punc, ki so brez pudra, brez make upa, zjutraj, po štiriurnemu živalskemu seksu in neprespani noči. Zakaj nam je naravno postalo tabu? Zakaj sledimo nekim standardom, ki je dosegljiv. Neverjetno zanimivo mi je, kako lahko nekatere osebe tako visoko letajo. Tudi Ikar je poskušal, pa vsi poznamo epilog zgodbe. Zadovoljstvo v naših očeh je izraslo. Seveda se strinjam, da standardi napredujejo, da rastejo, da se obrvi rišejo, da se silikoni vgrajujejo. Vse mi je jasno, samo kje je potem še tista prava lepota? Oziroma, kaj naj bi moški začeli iskati pri ženskah? Umetnost. Vam ponudim možnost lastne interpretacije.

Karikaturo je izrisala: Anja Držanič

Princa na belem konju ni. Zlatolaske ni. Včasih se je potrebno pogledati v ogledalo. Vsi si želimo biti superjunaki, super lepi, super komunikativni, super uspešni, z mislimi uperjeni v svet, da je nekaj najboljšega imeti veliko in neizmerno denarja. Ker potem nam je življenje enostavnejše. Pa temu ni tako. Predvsem je potrebno spoštovati samega sebe. Brez samozavesti ne pridemo nikamor. Niti do popolne osebe v življenju. In popolne osebe obstajajo. Vsak ima svojo popolno osebo. Obstajajo normalni moški, obstajajo normalne neinstagramuše. 

Preveč damo na mnenje drugih. Kaj si drugi mislijo o nas. Prevečkrat iščemo potrditev na Facebooku ali Instagramu, da dokažemo, da tudi mi uživamo. Ljudje, če bi se sam obremenjeval, kaj si ostali mislijo o meni, koliko všečkov dobim na sliko, ne bi bil tukaj, kjer sem. Dejstvo. Ko so me, tako moški kot ženske, spraševali od kje mi samozavest, sem preprosto odgovoril: “Vsakič, ko se ne počutim samozavestnega, si zjutraj med umivanjem zob, namažem pasto okoli ust, se pogledam v ogledalo in si rečem, hud si, lep si, smešen si. Potem poslušam cel dan hip hop.” Lahko mi rečete narcis, lahko mi rečete, da sem aroganten. Na koncu dneva bom jaz stopil na ulico, razvlekel nasmeh čez obraz, plesal na postaji za avtobus, povrh vsega pa še flirtal. Poskusite sami. Mogoče spoznate svojo popolno polovico.

Aljoša Kous je naš novi kolumnist, predstavitveni intervju si lahko preberete tukaj.


oddajte komentar

preberite tudi

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

ne spreglejte