Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Tako na razmerja vpliva odnos med očetom in hčerko

Odnosi s starši zagotovo vplivajo na vse nadaljnje medosebne odnose, tudi vez med očetom in hčerko pri tem ni izjema.

11.2.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako na razmerja vpliva odnos med očetom in hčerko

Če imate težave v intimnih razmerjih in se vedno znova ujamete v isto zanko, bi se morda morali poglobiti v odnos z najvplivnejšim moškim v vašem življenju: v tistega, ki ste ga imeli, oziroma ga imate z očetom.

Kajti prav ta ima velik vpliv na vse kasnejše interakcije z nasprotnim spolom. Kako se na njih odraža, pa razkriva Your Tango.

Očetova prisotnost in njegova podpora skozi odraščanje nudi pravo podlago za snovanje zdrave intimne zveze

Oče, ki podpira svojo hči, odraščajoči deklici zagotavlja pravo podlago za uspešno zvezo, saj ji omogoča pozitiven odnos do romantičnih zvez.

Ob očetu, ki je odziven, prisoten ter zagotavlja podporo, deklica in kasneje dekle pridobiva zaupanje v nasprotni spol, spoznava pomen podpore in bližine, vse to pa so pogoji za kasnejše srečno razmerje.

 

Ključno pri tem je, da oče pozornost namenja tako otrokom kot njihovi mami. Kajti v kolikor hčerka postane središče njegovega sveta in on zaradi nje zapostavlja soprogo oziroma partnerko, odraščajoče dekle osvaja neprimerne in za kasnejše zveze škodljive vzorce, saj od partnerja pričakuje pretirano pozornost in je do njega lahko posesivna.

Fizična odsotnost je boleča

Fizična odsotnost očeta je lahko posledica ločitve, bolezni, dela, lahko je namerna, nenamerna, gre za zavestno odločitev ali spet okoliščin, a ne glede na vzrok, na čustven razvoj v vseh primerih vpliva enako slabo.

Ženska, ki je kot deklica odraščala ob odsotnem očetu, težko zaupa drugim in nima jasne predstave o tem, kaj v razmerju sploh lahko pričakuje. S težavo ločuje sprejemljivo od nesprejemljivega obnašanja partnerja in težko postavlja meje.

Zlasti v kolikor gre za namerno odsotnost, ta lahko vodi v nizko samozavest in prepričanje, da ni dovolj dobra, da bi jo kdo sploh imel rad. Zato z drugimi stalno tekmuje in se dokazuje ter neredko snuje nezdrava razmerja s tistimi, ki sebi v prid izkoriščajo njeno slabo samopodobo.

Boleča je tudi čustvena odsotnost

Oče je bil morda vedno del življenja otroka. A zgolj v fizičnem, ne pa tudi tudi v psihičnem ter čustvenem smislu.

Ženske, ki so odraščale ob čustveno hladnem in nedostopnem očetu, se le težko povsem odprejo ter zaupajo partnerju in v razmerju pogosto ne občutijo varnosti ter zadovoljstva.

Vzroki za čustveno odmaknjenost so lahko različni: od zlorabe alkohola, drog, načina življenja, preobremenjenosti z delom. A ne glede na vzrok, posledica in vpliv na  razvoj dekleta sta vedno enaka.

Velik vpliv ima očetov odnos do mame

Otrok vedno opazuje in osvaja vzorce obnašanja, s katerimi skozi odraščanje prihaja v stik in jih ponotranji. Pod drobnogledom je tudi odnos med staršema.

V kolikor je ta prežet z negativnimi interakcijami, je velika verjetnost, da bo odrasla oseba osnovala toksično zvezo, v kateri bo prisotna katera od oblik zlorabe, hkrati negativni vzorci onemogočajo vzpostavitev zaupanja v zvezi.

Očetova komunikacija o seksu in ljubezni je pomembna

Večina očetov o teh zadevah s svojimi hčerkami raje ne razpravlja. Vendar so tisti, ki o njih govorijo odkrito, brez zadrege in sramu ter se s hčerkami pogovarjajo o zvezi, seksu, predanosti, otrocih in drugih, z ljubeznijo povezanih temah, v veliki prednosti. V še večji pa so njihove hčerke.

Leta 2010 izvedena študija je namreč pokazala, da odkrita komunikacija o spolnosti znotraj družine v veliki meri pripomore k samozavesti potomcev tudi v seksualnem smislu. Mladostniki, ki so bili deležni teh razprav, so denimo brez težav zavračali zanje nesprejemljive spolne odnose.

Leta 2016 izvedena raziskava pa je prišla do zaključka, da so dekleta, katerih očetje so z njimi govorili o spolnosti, v manjši meri podvržene škodljivim seksualnim praksam.

Skratka, odnos oče-hči ima na razmerje velik vpliv. Res je, da četudi ni bil idealen, tega ni mogoče spreminjati, a v kolikor so vzroki za težave v intimnih zvezah odkriti, je lažje odpraviti njihove posledice in stopiti korak bližje srečni ljubezni.

Preberite še: Trendi v starševstvu in vzgoji v novem desetletju

Morda vas zanima tudi: Takšni starši vzgajajo radovedne in znanja željne otroke


oddajte komentar

preberite tudi

Lovijo nedolžne mladeniče in druge zmote o pumah (po izkušnjah ene od njih)

Starost, pri kateri ženske najlažje doživijo orgazem

To vsak moški na skrivaj občuduje pri svoji izbranki

ne spreglejte