Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Nova spolna orientacija ali kdo so sapioseksualci

Osnovno merilo privlačnosti pri njih je inteligenca.

20.12.2016 ob 1:10

par_shutterstock_509724559.jpg

V množici različnih spolnih orientaciji se vsake toliko pojavi nova, ki nekoliko razburka širšo javnost. Ena takšnih, lahko bi ji rekli, novejših spolnih usmerjenosti, je sapiosekusalnost. Če se sprašujete, koga ta označuje, naj povemo, da so sapioseksualci posamezniki, ki jih najbolj privlači inteligenca drugih ljudi.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Sam termin se je prvič pojavil leta 2014. Na spletni strani za spoznavanje OkCupid so objavili dolg seznam spolnih orientaciji, s pomočjo katerega so se njihovi uporabniki lahko opredelili.  Med aseksualnostjo, heterofleksibilnostjo, homofleksibilnostjo, panseksualnostjo in številnimi drugimi, se je znašla tudi sapioseksualnost. 

Dandanes je ta pojem vedno bolj razširjen in za sapioseksualce se opredeljuje vse več posameznikov. Ti pravijo, da jih vzburjata vedenje in znanje drugih ljudi. Njim na kožo pisana predigra pa je filozofska, politična ali psihološka razprava. 

Kot trdijo, da sta zanje fizična in intelektualna privlačnost enakovredna dejavnika. Inteligenca pa ne pomeni samo visokega inteligenčnega količnika, temveč opredeljuje tudi razmišljanje, obnašanje do drugih in dojemanje sveta tistega, ki pri njih zbudi zanimanje, piše The Independent.

Čeprav kritiki navajajo, da ne gre za spolno orientacijo, temveč zgolj za orodje, s katerim je mogoče iz ožjega kroga izključiti ljudi na osnovi njihove inteligence in obnašanja, se je od leta 2014 do danes več kot 9000 uporabnikov omenjene strani izreklo za sapioseksualce, koliko somišljenikov imajo izven virtualnega sveta, pa ni znano.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

ne spreglejte