Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najpogostejše napake pri izbiri partnerja

Morda ljubezen ne bi smela biti na prvem mestu.

24.11.2016 ob 12:50

izbira.jpg

Kako biti povsem prepričan, da je on (ona) pravi (prava)? Vseeno je, ali verjamete v sorodne duše ali ne, nedvomno gre za eno največjih dilem in za vprašanje, ki si ga na določeni točki življenja zastavi vsak.
Zavezati se nekomu za vedno ni lahka odločitev in seveda bi pred tem rad vsak bil prepričan, da ne dela napake ter da je izbral prav.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

A glede na to, da se približno 42 odstotkov zakonov konča z ločitvijo, mnogi pri izbiri življenjskega sopotnika ne ravnajo smotrno. Kje se zalomi?

Da bi enkrat za vselej razkrili, katere so najpogostejše napake pri izbiri življenjskega sopotnika, so pri spletnem portalu Reddit svoje uporabnike naprosili, naj razkrijejo, katere so po njihovem mnenju tiste, ki jih večina pri tem stori. To pa so njihovi najpogostejši odgovori: 

Verjeli ali ne, da prvem mestu je zanašanje zgolj na ljubezen

Čeprav vsi še tako radi verjamemo, da je ljubezen vse, kar je potrebno za srečen zakon, bo večina vendarle morala priznati, da je zakonska skupnost v prvi vrsti poslovni dogovor. 90 odstotkov življenja ni zabava. Je usklajevanje opravil, upravljanje z denarjem, skrb za otroke, delo. Neredko bolj spominja na odnos med poslovnima partnerjema, kot na razmerje med intimnima.

In čeprav je takšen pogled vse prej kot romantičen, je zakon zaveza k predanosti, ljubezen pa ni več samo po sebi umevna, temveč postane izbira. Zlasti tedaj, ko zadeve niso ravno rožnate. Takrat se je zaradi obljube treba odločiti za ljubezen in prebroditi težke čase. 

Zunanji videz kot osnovno merilo

Druga najpogosteje navedena napaka je izbira partnerja zgolj glede na zunanji videz. Da ta ne more biti osnovno merilo, je v teoriji že dolgo povsem jasno, a očitno v praksi zadeva ne deluje in še vedno mnogi izberejo najlepšega, najpametnejšega in najsposobnejšega partnerja in ne tistega, s katerim se najbolje ujemajo.

Prepričanje, da se nasprotja privlačijo

Vsi smo že slišali reklo, da se nasprotja privlačijo, a glede na izkušnje mnogih ter na prepričanje zakonskih terapevtov, to ni dober recept za uspešen zakon. Malce razlik je seveda dobrodošlih in oplemenitijo odnos ter omogočajo rast partnerjev kot posameznikov. A če so razlike v življenjskih stilih, željah, normah, pričakovanjih in podobnih postavkah preveč očitne, so recept za neuspeh. Uspešni zakoni so vendarle osnovani med ljudmi, ki so si po značajih čim bolj podobni.

Prepričanje, da je partnerja mogoče spremeniti

Še eno naivno prepričanje, zaradi katerega zveze ne uspejo. Načeloma sicer velja, da moški pričakujejo, da bodo žene po poroki ostale enake in ženske, da bodo svoje soproge lahko spremenile. Zakon, ki temelji na teh pričakovanjih, pa ne vodi drugam, kot v ločitev.

Strah pred osamljenostjo

Veliko število vprašanih je kot razlog za zakonski brodolom navedlo dejstvo, da je do poroke prišlo zaradi strahu pred osamljenostjo ali zato, ker je bila druga stran še kako vztrajna. Strah in pritiski so torej še ena pot do neuspešnega zakona.

In kako ravnati?

Kot je zapisal en od uporabnikov, vendarle ne gre povsem pozabiti na ljubezen in podal nasvet, ki ga nedvomno velja upoštevati: Sledite srcu, a nikar pri končni odločitvi ne pozabite upoštevati tudi možganov.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

7 očitnih znakov, da je tvoja poletna romanca pravzaprav tvoj sanjski partner

Zakaj me še ni zaprosil? Pet najpogostejših razlogov za njegovo odlašanje

Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

ne spreglejte