Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Na pomoč, v sanjah varam fanta! Kaj to pomeni?

Bi morali poklicati ločitvenega odvetnika?

13.3.2019 ob 4:40

spanje_varanje_popostelja_seks_zenska_seksi.jpg

Zbudite se z groznim občutkom krivde. Dragega sploh ne morete pogledati v oči, saj se zavedate, da ste storili velik zločin…varali ste. Tistih prvih nekaj trenutkov, ko se zazrete v nov dan, se sprašujete le to, ali vam bo odpustil. Nato pa vendarle dojamete, da ste vse skupaj samo sanjali. Od srca se vam odvali velik kamen, vaša zvestoba je neomadeževana. A vendar vam ne da miru, saj se neprestano sprašujete, kaj sanje o prevari v resnici pomenijo. "Bi res rada varala? Dragi zame ni več privlačen? Sem zaradi njih slaba partnerica?"

Da bi lahko na vsa ta vprašanja odgovorili, je najprej treba razumeti sanje. Sigmund Freud, oče psihoanalize, je verjel, da so te odraz naše podzavesti in da v njih doživljamo tisto, za kar smo v resničnem življenju prikrajšani. Če bi vprašali njega, bi vam najbrž dejal, da vaše nakazujejo, da v resnici želite varati. Res je, nič kaj spodbudno. Morda vam bo zato bolj všeč razlaga Freudovega sodobnika, Carla Junga.

Ta je na sanje gledal malo drugače in jim pripisoval simbolni pomen. Zagovarjal je teorijo, da nočne slike ne odražajo resničnega življenja in da so dogodki v njih zgolj simboli. To, da denimo sanjate o prevari, bi on razložil nekako takole:  v resnici niste zvesti sami sebi. Najbrž ste iz kakršnegakoli razloga zatrli svoja prepričanja ali moralna načela. Varanje v sanjah je torej zunanji odraz notranjega konflikta.

Sodobna razlaga

A zadeve je mogoče tudi poenostaviti, pravi zakonski terapevt Adam Fields: "Sanje so film, za katerega vi pišete scenarij. Vsaka oseba, ki se v njih pojavi, vsak stavek, ki ga nekdo izreče, vsak dogodek, ki se zgodi, pride izpod vašega peresa. In zakaj ne bi napisali nekaj takšnega, kot je varanje? Verjamem, da je osnovna naloga sanj predelovanje konfliktov, fantazij in želja na najbolj varen način: med spanjem. Sanje o prevari najverjetneje nakazujejo vašo željo, da bi se soočili z neprijetnimi čustvi o sebi, o vašem partnerju, o vajini zvezi. Kaj lahko takšne sanje opozarjajo na potrebo po tem, da bi se o določenih težavah v zakonu, oziroma zvezi pogovorili."

"Res je tudi, da je partner v vaših sanjah lahko nekdo, ki ga poznate in o katerem razmišljate v malce nečednem smislu. V tem primeru gre za zdrav način izživljanja spolne fantazije. Ali, če se malo vrnemo k Jungu, najbrž ta oseba poseduje lastnosti, ki jih pogrešate pri partnerju," še meni Fields.

In kaj je dobra novica?

Sanje o varanju ne napovedujejo vašega dejanja (tudi če sanjate da letite, se to v resničnem življenju ne bo zgodilo). Tako kot misli in fantazije, nam nočne slike dovoljujejo svobodo, ki nam v resničnem življenju pač ni dana. Omogočajo izražanje čustev in izvajanje dejanj brez posledic.

Načeloma torej velja, brez panike. Če pa vendarle o varanju razmišljate tudi v resničnem svetu, obiščite terapevta. Dober svetovalec vas ne bo obsojal, temveč vam bo pomagal razumeti želje, cilje in pričakovanja, vam omogočil ozavestiti misli in dejanja, ter vas bo pripravil do tega, da boste razmišljali o njihovih posledicah, na podlagi vsega tega pa sprejeli  prave odločitve.

Vsi ostali pa, brez skrbi in sladke sanje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: O seksu za eno noč: iskrene izpovedi moških in žensk ali pa Resnične izpovedi žensk: Varala sem nasilneža, nekaj je manjkalo (in drugi razlogi za nezvestobo)

Priporočamo tudi: To so leta, ko največ ljudi vara


oddajte komentar

preberite tudi

Izpovedi prostitutk: Deset res bizarnih zahtev njihovih strank

Pet razlogov, zaradi katerih inteligentni pogosto ostajajo samski

Ne ljubezen in ne seks, to je ključno za zadovoljstvo v zvezi

ne spreglejte