Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Mesec, ko največ parov poišče pomoč terapevta (in zakaj)

Obstaja mesec v letu, ko je v ordinacijah zakonskih terapevtov prav posebej živahno.

15.10.2019 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Mesec, ko največ parov poišče pomoč terapevta (in zakaj)

Zakonske terapije, svetovanje, pomoč parom, vseeno je, kako imenujete ta način pomoči tistim, ki se v intimnih odnosih znajdejo v stiski, dejstvo je, da jo poišče vse več parov in na srečo ni več stigmatizirana. Čeprav terapevti svoje delo opravljajo vse leto, obstaja mesec, ko je v njihovih ordinacijah najbolj živahno. In to je oktober.

Zakaj se s koncem poletja poveča obisk pri njih?

"Poletje se je poslovilo, skupne počitnice in dopusti so za nami, to pare pogosto pripelje do prelomne točke," je za Cosmopolitan povedala Lucy Beresford, psihoterapevtka in strokovnjakinja za seks ter zveze in dodala: "Terapevti beležimo porast obiska po poletnih počitnicah, saj pari med njimi pogosto več časa preživljajo skupaj. Posledično so se primorani soočati tudi z malenkostmi, ki jih v razmerju ali pri partnerju motijo, s stvarmi, ki jih čez leto sploh ne opazijo ali jih v množici drugih opravil ter zadolžitev pometejo pod preprogo, saj se z njimi nimajo časa obremenjevati.

 

Daljša potovanja, deljenje sobe, skupni izleti in podobne izkušnje lahko prebudijo močna, ne vedno pozitivna čustva," prvi razlog izpostavlja terapevtka in dodaja drugega, ki je prav tako povezan s počitnicami:

"Do počitnic gojimo visoka pričakovanja, saj naj bi ponudile priložnost za oddih, za povezovanje, za skupne aktivnosti, za poglobljene pogovore. Kadar ta pričakovanja niso uresničena se kaj rado zgodi, da se pojavi dvom v smisel zveze. Poleg tega sta oba partnerja vzeta iz običajne rutine, kar pomeni, da težje obvladujeta čustva in hitreje vzrojita ter se večkrat spreta in zdi se jima, da zveza pluje proti čerem. Logična rešitev je pomoč nekoga, ki bi objektivno presodil, kako težave premostiti in peljati zvezo naprej."

Lucy navaja, da se počitniški spori pogosto vrtijo okoli partnerjeve uporabe telefona in družabnih omrežji:

"Mamljiva je misel ostati povezan s svetom tudi tedaj, ko naj bi mu malo ubežali. Tu je še ohranjanje stika s poslovnimi partnerji, kar v posameznikih viša občutek lastne vrednosti, negativno pa vpliva na zvezo.  Sodobna tehnologija velikokrat stoji na poti do ponovne vzpostavitve intimnosti, kar naj bi bil namen počitnic."

In še ena pogosta tema spora, ki jo glede na izkušnje Beresfordove pari neredko rešujejo po počitnicah: rutinski in dolgočasen dopust:

"Zlasti, kadar par dopustuje na vedno istem kraju to kaj lahko v zvezo vnese občutek dolgočasja in rutine, kar pa ni dobra popotnica za zvezo."

Zato

Če ste po počitnicah razočarani nad sabo, nad partnerjem in nad vajinim odnosom, brez skrbi, niste edini. Saj so po besedah terapevtke vse, s počitnicami povezane zadrege, povsem rešljive in obvladljive. Če že ne med samim dopustom, pa tedaj, ko se ta zaključi in odnos znova zapadete v običajni ritem.

In v kolikor ostanejo daljše posledice, obisk strokovnjaka ni nobena sramota. Kajti, kot je zaključila svetovalka: "Terapevt obema zagotavlja možnost, da izrazita občutke ter razočaranja in hkrati priložnost, da sta slišana. Prav tako ponudi pogled v prihodnost in paru pomaga podati jasnejšo sliko glede tega, ali je zvezo vredno ohraniti ali jo je, kadar so počitniške razprtije le prehude in so posledica splošnega nezadovoljstva v odnosu, bolje končati."

Preberite še: Kaj storiti, če vas partner ne privlači več

Morda vas zanima tudi: Lahko zveza brez seksa preživi? Odgovarjajo zakonski terapevti


oddajte komentar

preberite tudi

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Pet težkih, a učinkovitih načinov za celjenje zlomljenega srca

ne spreglejte