Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Koristni nasveti za zdravo vagino, ki jih morate upoštevati

Ne potrebuje mila, pač pa vodo in primerna oblačila.

4.9.2019 ob 5:30 | Foto: Getty Images | Avtor: M. FL.

Tržišče je dobesedno preplavljeno z različnimi izdelki za intimno nego. Nasvetov glede skrbi za zdravje spolovil prav tako ne manjka, a včasih ti prinašajo več škode kot koristi. Zlasti uporaba raznih mil ruši naravno ravnovesje bakterij, posledično se pojavljajo pekoč občutek, srbenje in poveča se tveganje za okužbe. Zato poglejte, kaj bi za zdravje vagine resnično morali upoštevati. 

Čista voda. Ta je za vzdrževanje intimne higijene povsem dovolj, saj se vagina čisti sama ter razna mila in geli za njeno nego niso potrebni. Pri brisanju vedno uporabljajte čisto, suho brisačo ter z njo popivnajte le zunanji del spolovila. Na vlažnih brisačah so namreč lahko že prisotne bakterije, ki se prenesejo na občutljive vaginalne sluznice in tam izzovejo vnetja. 

Tisti dnevi. Med menstruacijo je priporočljivo pogostejše prhanje s toplo vodo. Redno menjavajte vložke, zlasti pa tampone. Odvisno sicer od količine krvi, v vsakem primeru pa na najmanj dve uri.

Perilo in garderoba. Nedvomno je najboljše bombažno perilo, izogibajte se torej umetnim materialom, v katerih spolovila ne morejo dihati in se zato pojavlja izdatnejše znojenje, vlažno okolje pa pomeni idealne pogoje za razvoj bakterij in s tem za pojav okužb. Tudi preozke hlače intimnim predelu ne dovoljujejo dihanja, ponoči pa bi bilo najbolje, da bi spali goli ter tako spolovilom omogočili neprestan dostop zraka.

Prehrana. Prevelike količine sladkorja rušijo pH vrednost intimnega področja in ustvarjajo idealne pogoje za razvoj glivic. Tudi druga živila z visokim deležem enostavnih ogljikovih hidratov so lahko povzročitelji vnetij intimnega področja, na drugi strani pa jih pred njimi ščitijo jogurt, kislo mleko, kefir, s katerimi v telo vnašamo dobre bakterije, ki pomagajo tudi pri vzdrževanju naravnega ravnovesja vaginalne flore. 

V znanju je moč. Telo samo sporoča, kdaj z njim ni vse tako, kot naj bi bilo. Prav zato je potrebno opozorila prepoznati. Vsaka pripadnica nežnejšega spola ima izcedek, njegova struktura, barva in vonj pa se od ženske do ženske razlikujejo. Če opazite, da je vaš nenadoma bolj izrazit, da spreminja vonj in teksturo, o tem obvestite ginekologa, ki bo znal prepoznati in odpraviti morebitno težavo. Za svoje zdravje ste vendarle v največji meri odgovorni sami.


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte