Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Hitro v posteljo! Znanost je odkrila še en pozitiven učinek seksa

Seznamu pozitivnih učinkov seksa je znanost dodala še enega.

21.12.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Hitro v posteljo! Znanost je odkrila še en pozitiven učinek seksa

Je že tako, da vsako žensko doleti menopavza. Ene prej, druge kasneje, na sam začetek tega obdobja vpliva več dejavnikov, znanost pa je sedaj odkrila način, kako ga nekoliko odložiti in poskrbeti za milejše simptome.

Na podlagi deset let trajajoče študije, v kateri je sodelovalo 3000 žensk, se je namreč izkazalo, da je pri pripadnicah nežnejšega spola nastop zgodnje menopavze za 28 odstotkov manj verjeten, če se intimnemu dejanju prepustijo vsaj enkrat na teden. Prav tako so simptomi tega obdobja pri njih blažji.

Pri ženskah, ki so se spolnosti predale enkrat mesečno, je bila verjetnost za ta pojav za 19 odstotkov nižja v primerjavi z damami, pri katerih je seks na dnevnem redu redkeje ali ga sploh ni. Pri slednjih so za menopavzo značilne telesne spremembe najbolj izrazite.

Še pomirjujoča vest za samske: za pozitivne učinke ni zaslužna le penetracija, temveč tudi samozadovoljevanje in božanje.

Kako je to mogoče?

Avtorji študije sicer niso našli natančnega odgovora na vprašanje, zakaj je temu tako, domnevajo pa, da reden seks telesu sporoča, da je nosečnost še mogoča.

Pri ženskah v srednjih letih, ki nimajo več spolnih odnosov, lahko menopavza nastopi iz povsem praktičnega biološkega razloga, ki bi ga z vidika telesa najlažje ubesedili takole: če se ne razmnožuješ več, ni razloga za ovulacijo.

 

"Telo v tem primeru presodi, da je energijo bolje usmerjati drugam," je povedala glavna avtorica študije Megan Arnot z univerzitetnega kolidža London.

Raje babica kot mama

Ob tem raziskava izpostavlja tudi tako imenovano hipotezo o babici:

"Nova raziskava skuša odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj pri ženskah menopavza sploh nastopi. Domneva se, da se z njo človeštvo skuša izogniti reproduktivnemu sporu med generacijami. Kar pomeni, da ženske namesto, da bi imele svoje otroke, energijo usmerijo v skrb za vnuke. "Lahko bi šlo za nekakšen biološki kompromis: namesto da bi energijo vlagale v ovulacijo, jo je vredno vlagati drugam, na primer v skrb za vnuke," je dodala Arnotova.

V študiji sodelujoče ženske so bile na začetku raziskave stare 45 let in so imele po dva otroka. Nekaj več od polovice jih je bilo v zakonu ali zvezi, nekje 45 odstotkov žensk je v menopavzo prišlo pri starosti 52 let. Ob začetku študije ni bila v menopavzi nobena, je pa 46 odstotkov prostovoljk že občutilo nekatere z njo povezane simptome.

Kaj še vpliva na to obdobje?

Na začetek menopavze vplivajo tudi drugi dejavniki: denimo količina estrogena v telesu, izobrazba, indeks telesne mase, rasa, način življenja (kajenje) in čas nastopa prve menstruacije.

Znanstveniki so se poglobili še v teorijo, po kateri se mena kasneje pojavi pri ženskah, ki so izpostavljene večji količini moških feromonov, denimo pri ženskah v razmerju. A na podlagi te raziskave omenjene teorije niso mogli potrditi.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Kakšen ljubimec ste glede na mesec rojstva

Morda vas zanima tudi: Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte