Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Dokler ne razjasnita vsega tega, ne mislita na poroko

Za uspešen zakon se splača potruditi že pred večno zaobljubo.

26.9.2019 ob 5:30 | Foto: Getty Images | Avtor: Mo. S.

Poroka je ena največjih življenjskih zavez, ki jo narediš za vselej. Prav zato, ker gre za resnično pomemben korak, se je treba nanj dobro pripraviti in vedeti, s kakšnim človekom si boš izmenjala zaobljube. Zakonski strokovnjaki zato priporočajo stvari, ki naj bi jih vsak par naredil še pred velikim slavjem, da bo vajin zakon trajal.

1. Delo na boljši komunikaciji

Če se lahko iskreno pogovarjata o svojih čustvih, je več možnosti, da bo vajin zakon trden. Ko pa ti je nekaj težko povedati ali vprašati, pa je druga zgodba. Oba morata biti sposobna izražati svoja pozitivna kot negativna čustva, torej tudi jezo, razočaranje, frustracije in vse, kar pride zraven. A ko to počneš, pazi, da partnerja ne boš spravila v podrejeni položaj ali ga napadla brez pravega razloga. Ko sta sposobna takšne komunikacije, imata dobre temelje za uspešen zakon.

2. Razčistita vprašanja o načrtovanju družine

Čeprav ima morda tudi on rad otroke, ne pričakuj, da ima o načrtovanju družine isto mišljenje kot ti. Zato se podrobno pogovorita o tem, ali bosta imela otroke in kdaj, koliko bi jih rada in podobno. Otrok ti spremeni življenje, zato se prej prepričaj, da boš ob eni najpomembnejših vlog v življenju, vlogi matere, imela vso potrebno podporo.

3. Vsak ima pomanjkljivosti

Res je, nihče ni popoln partner. Mnogi v otroštvu niso imeli dobrih vzornikov, po katerih bi se zgledovali, zaradi nerazrešenih vzorcev pa imajo lahko težave pri vzpostavljanju zdrave zveze. Zaročencu zato mirno priznaj, o katerih svojih lastnostih dvomiš in nanje nisi najbolj ponosna. Razloži mu, da ti pri spremembi lahko pomaga prav on in ne bi minilo dolgo, ko boš lahko tudi ti pomagala njemu, da se končno reši kakšne slabe navade.

4. Družina in prijatelji so pomembni

Čeprav se mu boš zaobljubila za vse življenje, ne pozabi na svojo primarno družino in prijatelje. Dobro je imeli mrežo podpornikov, ko bo med vama morda malce zaškripalo, prav tako boš srečna, če boš lahko sproščeno klepetala tudi z njegovimi prijatelji. Če boš pokazala, da si dostopna in preprosta, te bodo kmalu sprejeli, glede na to, da moškemu njegovi kolegi po navadi pomenijo ogromno, pa boš s tem dobila plus točke tudi pri njem.

5. Določita tedenske zmenke

Že ko načrtujeta poroko, načrtujta tudi redne zmenke, ki so bolj mišljeni kot pogovor, majhne pozornosti, načrtovanje skupnega preživljanja prostega časa in druge teme. Če se bosta navadila, da se bosta enkrat na teden posvetila temam, za katere sicer nimata časa, a vama pomenijo veliko, se bosta bolj povezala in sproti preprečevala morebitna nestrinjanja.

6. Oh, ta denar

Denar s seboj velikokrat prinese spore in slabo voljo. Zato je pomembno, da se že prej dogovorita, ali bosta prihodke po poroki združila ali pa morda obdržala vsak svoje. Lahko določita največji znesek, ki ga bosta porabila za zabavo, če bi rada varčevala za nakup novega avtomobila, pa določita, koliko bo kdo prispeval – v skladu s svojimi zmožnostmi, seveda.

7. Ne izogibajta se težkim temam

Vsi pari se spopadajo z izzivi, manjšimi in večjimi. Tudi v srečnem zakonu jih nikoli ne zmanjka, na vaju pa je, kako se bosta z njimi spopadala. Nikar jih ne ignorirajta, ampak se jih lotita skupaj. Tako bosta oba rasla in se učila drug o drugem.


oddajte komentar

preberite tudi

7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

ne spreglejte