Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Če počne to, si v zvezi z nasilnežem

Ne pusti se čustveno zlorabljati.

11.11.2017 ob 6:05

par_ThinkstockPhotos-588361062.jpg

Veliko deklet in žena se v intimnem razmerju sooča s čustveno zlorabo. Na žalost le redke to prepoznajo ter si še težje priznajo, da njihova zveza ni zdrava.

Si med njimi tudi sama? Poglej, katerih šest znakov dokazuje, da tvoj dragi ni alfa moški, temveč čustven nasilnež in razmisli, ali je res pametno ostati z njim.

Krivi te za vse, kar gre narobe

Pa naj bo to pokvarjen pomivalni stroj (ker ga ne uporabljaš prav), visok račun za elektriko (ker pretiravaš s pranjem in prhanjem), zamuda na delo (ker se je zaradi tebe prepozno odpravil od doma) ali spor z mamo (ker te ona pač ne mara). Si praktično dežurni krivec za vse, kar se neprijetnega zgodi ne glede na to, da na zadrege največkrat sploh ne moreš vplivati.

S teboj se pogovarja kot z otrokom

Je pokroviteljski ter ti s tem vedno daja občutek, da je vrednejši od tebe. »Rad bi, da o tem bolje razmisliš. Morala bi biti razsodnejša. Ne obnašaj se tako otročje.« Do tebe se obnaša kot do nekoga, ki ga v vseh pogledih prekaša ter te ne obravnava kot sebi enako in enakovredno.

Pomoč in usluge drugih zahteva z zastrašujočim tonom

Obedujeta v restavraciji in on ni zadovoljen s hrano. Od natakarja zato nesramno zahteva, naj mu prinese novo jed. Ali hladnejše vino. Prav tako povzdigne glas, kadar mora na banki dolgo čakati v vrsti ali kadar je v trgovini pred njim na blagajni stranka s polnim vozičkom.

On je prepričan, da so vsi dolžni skrbeti za njegovo dobrobit, da bi vedno moral biti na prvem mestu in tudi od tebe po tihem ali na glas zahteva, da se povsem posvečaš njegovemu udobju.

Nesramen je do otrok

Morda tvoj dragi meni, da se z otrokom iz soseske ali svojim nečakom igra, a posmehljive pripombe v smislu: »Brcaj žogo kot fant in ne kot deklica! Ali si še kar ne znaš zavezati čevljev? Poglej vendar, kako ti teče iz nosa!« nakazujejo na poniževanje in prepričana si lahko, da bo takšen odnos stalna praksa tudi, če bosta nekoč imela svoj podmladek.

Kritizira tvojo osebnost

Kadar je jezen, brez pomisleka izbruhne: »Kaj za vraga je narobe s teboj? Ne moreš nič narediti prav?« Ob tem se ti počutiš majhna in ponižana. Zlasti tedaj, ko se do tebe tako obnaša v družbi, kar ni nobena redkost.

Trpi za odvetniškim sindromom

Kaj to sploh je? Gre za obnašanje, ki je pogosto prisotno pri ljudeh, ki so prepričani, da vedo in zmorejo več, kot ostali. Je jasen pokazatelj narcističnega vedenja in se kaže v neskončnem deljenju nasvetov in navodil ter v prepričanju, da bi jih morali vsi sprejemati ter upoštevati. On vendar najbolje ve, kako se zadevam streže in nikoli ne more biti v zmoti.

Spozna se na čisto vse: na avtomobile, vzgojo, računalnike, kuhanje, pranje perila, ter na denar.

Imaš občutek, da fant že v kali zatre tvoje, po njegovem mnenju slabe ideje in jih predstavlja kot nesmiselne, ti vedno deli nasvete in napotke ter je prepričan, da se ne znaš pravilno odločati sama? Torej imaš ob sebi odvetnika in ne enakovrednega partnerja. In takšnega res ne potrebuješ.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Največje stiske druge žene

Stara sem 42 let: nikoli si ne dovolim teh desetih napak!

Trije znanstveni razlogi, zakaj ženske privlačijo poraščeni moški

ne spreglejte