Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

10 vprašanj, ki jih na prvem zmenku ne smete zastaviti

So vprašanja, ki so ob prvem srečanju z nekom, ki vam je všeč, povsem neprimerna.

24.11.2018 ob 5:21

par_zmenek_kavarna_kava_micna.jpg

To, da prvi zmenki niso ravno prijetni, čivkajo že ptički na vejah. Vselej je prisotne malo zadrege, negotovosti in tudi bojazni, kako bo vse skupaj izpadlo. Seveda je tu še strah, da bo beseda zamrla.

Res je, obstaja veliko napotkov, o čem se pogovarjati in kaj vprašati, nekoliko manj je takšnih, ki opozarjajo na za prvi zmenek neprimerna vprašanja. Zato so pri Huffington postu s pomočjo terapevtov zbrali deset takšnih, ki jih tedaj, ko se prvič sestaneta, ne smete zastaviti. Ne glede na to, kako radovedni ste. 

Zakaj se je končalo tvoje prejšnje razmerje?

Odpiranje resnih in globokih tem o nekdanjih partnerjih in razmerjih na prvem zmenku ni priporočljivo, opozarja psihologinja Samantha Rodman. Zapomnite si, to je zmenek, ne zasliševanje.

"Ob takšnih vprašanjih si boste lahko o osebi, ki vam sedi nasproti, ustvarili napačno mnenje. Zlasti, če vam odgovor ne bo všeč. Pri vprašanem pa bodo lahko zbudila neprijetne spomine. In pomislite še kaj bo, če vam  spremljevalec vprašanje vrne. Se res želite na prvem zmenku pogovarjati o preteklih ljubeznih? S to temo je bolje počakati, da zgradita nekoliko tesnejšo povezavo," se s kolegico strinja psihologinja Gina Delucca.

Zakaj si še samski (samska)?

Na prvi pogled nedolžno vprašanje, vendar ga le redki dojemajo v pozitivni konotaciji. "Čeprav ga podate na laskajoč način: "Tako si čudovit. Zakaj si še vedno samski? "tistemu, ki ga prejme sporoča, da mislite, da je z njim nekaj narobe in da se trudite odkriti, kje se skriva past," opozarja Deluccova.

S kje si resnično doma?

Sestali ste se z nekom, ki pravi, da je iz Ljubljane. A glede na njegovo barvo polti, naglas ali druge značilnosti presodite, da to ni njegov rojstni kraj, zato sredi zmenka ustrelite z vprašanjem. "Od kje v resnici prihajaš?" Prav to pa je še eno neprimerno vprašanje, saj z njim predpostavljate, da Slovenija v resnici ni njegova matična država.

"Morda vas le zanimajo njegov korenine, etično poreklo in kulturno ozadje, a s takšnim vprašanjem, čeprav z njim ne mislite nič slabega, namigujete, da je on nekdo, ki ne sodi tja, kjer živi in je zato ponižujoče," opozarja terapevt Jamie Goldstein. Tudi sicer nedolžne pripombe glede eksotičnega videza in zanimivega naglasa niso na mestu, saj jih druga stran lahko vzame kot žalitev.

S kolikimi si spal(a)?

Število nekdanjih partnerjev ne zadeva nikogar. Ne glede na to, koliko jih je bilo, en ali dvajset, v tistemu, ki je primoran odgovarjati na vprašanje, s kolikimi je nabiral seksi izkušnje, lahko zbudi zadrego, zaradi katere dobro vzdušje prvega zmenka izpuhti.

"To je povsem neprimerno in agresivno vprašanje, ki posega globoko v osebnostni prostor in vsekakor ne sodi na prvi zmenek. Tako kot tudi ne druga, s spolnostjo povezana vprašanja: kakšne so tvoje fantazije, kaj te v seksu najbolj privlači in podobna. Ta ne postavljajo dobrih temeljev dolgega razmerja," meni Goldstein.

Koliko zaslužiš?

S tem, da se pogovarjata o vajinih karierah, ni nič narobe. Vprašanja o zaslužku in druge, z denarjem povezane teme, pa so velik ne.

"Če si boste drznili pokukati v denarnico, boste izpadli oportunistični," meni psihoterapevtka Tina Tessina. "Osebi, s katero ste na zmanku, se bo namreč zdelo, da iščete nekoga, ki vas bo lahko preživljal, ne pa nekoga, ob katerem bi lahko bili srečni ne glede na njegov zaslužek."

Kaj misliš, kam pelje najina zveza?

Če se srečanje odvija po načrtih, torej sta z njim zadovoljna, se bosta zagotovo še sestala. A vprašanja o skupni prihodnosti na prvem zmenku, milo rečeno, niso na mestu. Za takšna in podobna poizvedovanja je veliko prezgodaj.

"Zapomnite si, to je komaj prvi zmenek in še veliko vode bo preteklo, preden bosta kovala skupne načrte. Če se vam bo z njimi mudilo, boste v očeh druge strani izpadli obupani, neučakani ter se boste prav zato oropali možnosti, da bi nekoč res lahko postala par," opozarja Tessinova.

Kdaj si bil(a) najbolj v zadregi?

Potem, ko se nekoliko sprostita in se zmenek dobro odvija, površen klepet preraste v bolj intimen pogovor. A še vedno ne tako intimen, da bi smeli odstreti vse tančice in razglabljati o zadregah, ki so v življenju nekoga doletele.

"To je prvi zmenek in takšna vprašanja nimajo na njem česa iskati," je povedal terapevt Kurt Smith in dodal: "Nihče ne želi na njem govoriti o velikih življenjskih zadregah."

Si želiš otrok?

Če si jih želite sami, morate seveda najti partnerja, ki ima glede tega enaka pričakovanja. Razumljivo je, da nočete časa izgubljati z nekom, ki nima namena ustvariti družine. A metanje te bombe, preden se malo bolje spoznata, je velik ne, opozarja Tessinova in dodaja:

"Morda si jih želi tudi tisti, s katerim ste se sestali, a to za prvi zmenek ni primerna tema. Ob njej se bo kaj lahko ustrašil, da se vam preveč mudi, ter bo zaradi pritiska pobral šila in kopita."

Se ti zdim privlačna (privlačen)?

"Sem ti všeč?" "Misliš, da sem lep(a)/ seksi?" Takšna in podobna neposredna vprašanja na prvi zmenek ne sodijo.

"Ne zastavljajte vprašanj o zunanjem videzu," svetuje psihologinja in spolna terapevtka Janet Brito. "Z njimi boste v drugi strani zbudili občutek, da ste negotovi vase, imate nizko samozavest in da iščete zgolj potrditve, to pa nikoli ni seksi in ne privlačno."

Kdo je tvoj seksi prijatelj?

Denimo, da ste na njegovem/njenem družabnem profilu (ki ste ga seveda prečesali) opazili, da je pogosto v družbi atraktivne osebe. Vendar je ne omenjajte, kajti v nasprotnem primeru drugega zmenka zagotovo ne boste deležni.

"Nikoli spremljevalcu ali spremljevalki ne dajte občutka, da ste z njim ali njo samo zato, ker pozna nekoga, ki vam je bolj všeč. To ni le neprimerno, je ponižujoče in skrajno neobzirno. Vso pozornost namenite človeku, s katerim ste. Tako kot vi, si jo tudi on zasluži," opozarja Tessinova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: rojeni v teh 6 znakih se najbolje poljubljajo ali pa Najboljša predigra v analni seks

Priporočamo tudi: Horoskop: najboljši ljubezenski nasvet za vaš astrološki znak


oddajte komentar

preberite tudi

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

ne spreglejte