Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Skriti razlogi za zatišje v spalnici

Na nekatere najbrž nisi niti pomislila.

22.12.2017 ob 1:10

zenska_zatisje.jpg

Spolno poželenje ali libido pri vsakomur doživlja vzpone in padce. Medtem, ki ti včasih misel na seks ne da miru, se mu drugič lahko povsem brez težav odpoveduješ. A vendar gre, kadar se prepogosto pojavljajo, poiskati razloge za tvoje večerne glavobole. Nekateri od njih so očitni, kot je denimo stres, drugi bolj skriti. Takšni, na katere sploh ne bi pomislila.

Poglej torej nekaj skritih ubijalcev libida.

Kuhanje zamere

Obstaja pravilo, ki pravi, da partnerja nikoli ne bi smela v posteljo leči jezna. "Negativna čustva, kot so zamera, jeza in podobna, so veliki ubijalci libida. Zato je pomembno, da v sporih zadevam prideta do dna in jih na licu mesta rešujeta ter drug do drugega ne kuhata zamer,« je za Women's Helath povedala klinična seksologinja Alicia Sinclair.

Preveč televizije

Zima je tu in kaj je lepšega, kot preživljanje dnevov in večerov pred malimi zasloni. A pretiravanje s tem vodi v mrtvilo v spalnici. In na drugi strani je redna vadba tista, ki zagotavlja zdravje, energijo ter višjo polno moč.

Med njo se namreč v možganih tvorijo kemične snovi, kot sta serotonin in dopamin, so zapisali v publikaciji in Physiology and Behavior. Prav to so kemikalije, ki še kako začinijo  dogajanje v postelji. Poleg tega redna vadba spodbuja pretok krvi v telesu, pri čemer spolni organi niso izvzeti, s tem pa pozitivno vpliva na poželenje.

Preveč slanih dobrot

Če bi se rada počutila seksi (kar je en od pogojev za dober libido), bodi pozorna na to, kaj ješ. Slana, težka hrana ne bo ravno koristila vajinemu spolnemu življenju. Po takšnih živilih se boš namreč počutila napihnjeno, neprivlačno, hkrati boš vsak večer preutrujena za kaj drugega, kot spanje.

Zato: manj enostavnih ogljikovih hidratov, sladkorja in soli ter več zdravju prijaznih živil ne bo vplivalo le na tvoje splošno zdravje, temveč tudi na vajino spolno življenje. 

Premalo seksa

Verjemi ali ne, redkeje, kot si boš vzela čas za seksi igrice, nižji bo tvoj libido. In tako se bosta ujela v začarani krog, iz katerega se bosta le težko izkopala. Povedano drugače: seks je najboljša spodbuda, afrodiziak in zagotovilo za boljše spolno življenje. Pardon, reden seks.

Če meniš, da zanj nimaš časa ali energije, načrtuj seksi večer. Vsaj enkrat na teden. Glej nanj kot na tek: včasih se ti res ne ljubi, da bi obula telovadne copate, a ko odtečeš nekaj kilometrov, se počutiš več kot odlično.

Pozabljaš na masturbacijo

Gre nekako tako, kot pri seksu: večkrat, kot se ji boš predala, višji bo tvoj libido. Z njeno pomočjo boš ostala v stiku s seboj, s svojim telesom in s svojo spolno identiteto. S tem, ko boš poskrbela sama zase, boš poskrbela tudi za vajino intimno življenje.

Popila si preveč vina

To, da pretiravanje z alkoholom omrtvi tvoja čutila že veš. Pa si vedela, da alkohol negativno vpliva na tvoj libido?

"Večina je zmotno prepričana, da alkohol pripomore k večji sproščenosti in zato k boljši izvedbi, kar pa ne drži. Kajti preveč opojne kapljice zavira nastajanje testosterona v telesu, zato libido pod njegovim vplivom upade," je povedala klinična seksologinja in psihologinja Alicia Sinclar.

Ob tem alkohol niža količino serotonina, ki igra pri spolnem poželenju ključno vlogo. Nasvet? Kozarček vina ali piva naj bo. V tolikšni količini res lahko pozitivno vplivata na samo dogajanje. Več pa raje ne.

Ne pogovarjata se o seksu

Morda se res to ne zdi najboljša tema za pogovor. "Le redki so pari, ki se odkrito pogovarjajo s seksu. Ta še vedno velja za nekakšno tabu temo, s tem pa se težave le kopičijo in poglabljajo do stopnje, ko spolno življenje povsem zamre," opozarja Kristie Overstreet, klinična psihologinja in psihoterapevtka.

In rešitev: brez zadrege spregovori o svojih fantazijah, željah, potrebah in težavah. Tako se boš izognila negativnim občutkom, izboljšala vajino stopnjo intime ter povezanosti, kar so prvi pogoji, da se bo libido znova dvignil na raven, na kateri je bil nekoč.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

20 simpatičnih daril za nekoga, ki veliko potuje

Osem slastnih kombinacij, ki jih obožuješ, a žal niso zdrave

Kako med prazniki poskrbeti zase

Ideje za praznične pogrinjke in dekor iz slovenskih trgovinic

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte