Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Povezava med rdečo šminko in sramnimi ustnicami

Antropologi so odkrili glavni razlog, zakaj imajo ženske in moški od vseh šmink najraje rdečo.

24.1.2016 ob 1:30

shutterstock_151548218.jpg

Rdečo šminko na ženskih ustnicah moški doživljajo kot izjemno zapeljivo, one pa jo v resnici najraje uporabljajo. In če ste se kdaj vprašali, zakaj je prav rdeča pri obeh spolih najbolj priljubljena, imajo strokovnjaki, ki so proučevali zgodovino barvanja ustnic, odgovor: razvojno in antropološko gledano je glavni namen rdeče šminke ta, da so ustnice z njeno pomočjo videti kot genitalije med vzburjenostjo. Prav to naj bi bil tudi odgovor na vprašanje, zakaj si večina žensk želi večje ustnice.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Vse s svojim namenom

"Antropologi menijo, da je namen rdečih ustnic spomniti na sramne ustnice, ki pordečijo in nabreknejo, kadar je ženska vzburjena. V zadnjem času so ustnice skoraj vedno odete v takšne ali drugačne odtenke rdeče, na rdečo šminko pa si pripadnice nežnejšega spola nadenejo še bleščilo, da te delujejo vlažne," pojasnjuje antropologinja Diane Ackerman in dodaja, da je to dejanje žensk povsem podzavestno in da z njim skušajo posnemati lastno fizično stanje med spolno vzburjenostjo.

Včasih celo prepovedana

Pomen in namen uporabe šminke se je sicer skozi zgodovino spreminjal, vedno pa je bil povezan s spolnim obnašanjem. V stari Grčijo so si ustnice z rdečo barvale prostitutke. Na začetku srednjega veka je cerkev barvanje ustnic z rdečo obsojala, v 16. stoletju so bili mnenja, da ima rdeča šminka, ki so jo večinoma izdelovali iz ovčje masti in prahu rdečega korena, izjemno moč in da lahko prežene celo smrt. V 19. stoletju je kraljica Viktorija javno razglasila rdečo šminko za nespodobno in je postala družbeno nesprejemljiva.

A podzavest in nagon žensk sta bila močnejša, in čeprav rdečila niso bila dostopna, so si rdeče ustnice pričarale tako, da so jih močno drgnile s prsti ali pa so jih grizle ter poskrbele, da rdeča barva ustnic ni nikoli zašla v pozabo in je sčasoma postala povsem legalno orožje zapeljevanja.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

»Dragi bivši, hvala!« Pismo ženske, ki se je rešila destruktivne zveze

ne spreglejte