Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

"Če bi bila istih let, me ne bi dohajal" (resnični pari o tem, kako jim uspeva kljub veliki starostni razliki)

Velika starostna razlika je v resnici lahko prednost, kar dokazujejo resnične izpovedi parov, kjer partnerja ločuje deset ali več let.

27.2.2019 ob 5:12

moski_zenska_par_ljubezen.jpg

Srcu ni mogoče ukazovati in včasih se iskrice ljubezni vnamejo med dvema, ki ju ločuje velika razlika v letih. Čeprav so takšni pari neredko deležni obsojajočih pogledov ter pikrih pripomb okolice, lahko uspejo.

"Poznam veliko parov, kjer razlika med partnerjema znaša deset let ali več," je povedala strokovnjakinja za razmerja Rachel A. Sussman.

"V resnici jim uspeva, kar dokazuje, da to ni slaba stvar, vendar morajo premagovati nekaj več ovir, kot tisti, ki so si po letih blizu. Pomembno v takšni zvezi je, da partnerja premoreta podoben smisel za humor in idealno je, kadar je mlajši bolj zrel od svojih vrstnikov, starejši pa, recimo temu, malo bolj otročji in igriv."

A kot je še povedala Sussmanova, prevelika starostna razlika v resnici ne obstaja. "Veliko pomembnejše od razlike v letih je, koliko skupnih točk imata partnerja."

V dokaz temu je za Insider deset parov, v katerih partnerja ločuje znatno število let povedalo, da so v svojih zvezah srečni.

Kakšen pa je recept za uspeh? To so njihovi namigi.

Strinjanje glede nestrinjanja

"Soprog je 13 let starejši od mene. Najina zveza deluje po zaslugi zrelega vina, zorjenega sira in resnih pogovorov. Pogovarjava se o vsemu, se veliko smejiva in si hitro oprostiva. Vedno iščeva poti, da se tudi v sporih drugemu čim bolj približava in najdeva rešitve, ki odgovarjajo obema.

Glede nestrinjanja si ne zatiskava oči, temveč si priznava, da nisva vedno na istem bregu. Zavedava se, da ne bova skupaj preživela 50 let, zato se trudiva zbrati čim več lepih spominov drug z drugim in z najinimi otroci ter nikoli dolgo ne kuhava zamer." Lisa 48 in Albert 61 let.


Sprejemanje razlik

"Med mano in mojim soprogom je 19 let. Ko sva se spoznala, sem štela 40 in on 21 let. Uspešna sva, ker sem se sama otresla prepričanja, da sem zato, ker sem starejša, pametnejša in modrejša. Skupaj sva 14 let, poročena dve in drug drugega spoštujeva.

Res je, da je med nama veliko več razlik, kot med partnerjema enake ali podobne starosti in te razlike sprejemava. Našla sva pravo ravnovesje med časom, ki ga preživljava skupaj in trenutki, ki si jih vzameva vsak zase.

Prav osebnostni prostor, ki si ga omogočava, je po mojem mnenju ključ do najinega uspeha. Ter seveda sprejemanje in spoštovanje drugačnega pogleda na svet ter zaupanje drug v drugega. In vedno, vedno se podpirava po najboljših močeh." Carol 54 in Guy 35 let.


Vse je v kompromisu

"Z Jakom sva par že 21 let in velika starostna razlika nikoli ni bila težava. Morda na samem začetku zveze, čeprav sem bil vedno zrel za svoja leta in mislim, da je prav to močno pripomoglo k najinemu uspehu. Razlike, ki se pojavljajo: različni hobiji, različen način reševanja težav, različen način komuniciranja, izhajajo iz najinih značajev in ne iz dejstva, da se razlikujeva po starosti.

Te razlike lahko vnesejo razdor med partnerja, vendar sva se naučila sprejemati drug drugega, se spoštovati ter glede ključnih točk vedno s pošteno in odkrito komunikacijo poiskati kompromis."Keith 42 in Jake 52 let.


Čas zase

"Moj partner je 14 let mlajši od mene. A to med nama nikoli ni bilo vir nesoglasji. Leta so zame povsem nepomembna. Povedano pošteno, če bi bila istih let, me on ne bi dohajal. Kot 57 letna podjetnica in zelo dejavna ženska cenim, da imam ob sebi mlajšega moškega, ki me razume, podpira in povsem sprejema.

Prav tako kot jaz sprejemam njega. Je pa še ena pomembna postavka, ki nama omogoča uspeh. V dejavnem življenjskem ritmu se moram včasih umiriti, se osredotočiti nase in si vzeti čas samo zase. On to razume in mi omogoča osebni prostor." Kisma 57 in Nick 43 let.


Zavedanje, da nisva na isti točki življenja

"Starostna razlika na naju ne vpliva, razen z vidika, da nisva na enakih točkah življenja. Imava razmerje na daljavo, za njim je težka ločitev, jaz hodim še v službo, medtem ko je on že v pokoju in zato več časa preživlja doma.

Prav slednje najbolj vpliva na najino zvezo: jaz služim denar, on bi se vedno le zabaval. Kar zadeva tega, sem se ga naučila sprejemati takšnega kot je, razumeti, da je to, kar počnem jaz,  zanj že preteklost ter sprejemati njegov pogled na svet. Prav tako je zelo pomembna potrpežljivost, kadar med nama pride do razhajanj. A tako je nedvomno v vseh zvezah." Dinana 49 in Sean 60 let.


Brezpogojna podpora

"Mene in mojega partnerja ločuje 15 let. Par sva tri leta, dve leti živiva skupaj in imava psa. Vedno sem bila zrela za svoja leta in on je komaj moj drugi resen fant. Poznala sem ga kar nekaj let preden sva postala par in vedno se mi je zdel čudovit moški.

Za njim je težka ločitev, zato se trudim, da bi mu ob vsaki priložnosti kar najbolj stala ob strani ter mu pokazala, kaj v resnici je sreča. Najboljše pri tem je, da se on tega zaveda in mi vrača z enako mero. Brez skritih namenov, samo čista ljubezen." Cassie 24 in Jaime 39 let.


Naj bo zanimivo

"Sem 17 let starejša od Toma, a ko sva se spoznala, sva bila oba videti, kot bi bila nekje na sredini tridesetih let. On je imel brado in zato deloval starejši,  sama sem za svoja leta videti mlajša. Imava zvezo na daljavo, srečujeva se enkrat na mesec in tedaj se trudiva, da so zadeve zanimive.

Tudi to veliko pripomore k temu, da nama uspeva. Vedno počneva nekaj novega, drugačnega ter razburljivega." Reyna 46 in Tom 28 let.


Pozornost podobnostim in ne razlikam

"Kot paru nama uspeva, ker se bolj kot razlikam, posvečava podobnostim med nama. Skupaj se predajava enakim hobijem, uživava v družbi drug drugega, a še vedno si zagotavljava dovolj osebnega prostora. Veliko se pogovarjava in se kljub natrpanim urnikom obeh znava pomiriti ter si vzeti čas samo za naju.

Najpomembnejše je dejstvo, da se sprejemava, da sva rada skupaj, a se kljub temu zavedava, da sva neodvisna, samostojna in sva v zvezi zato, ker si tega oba srčno želiva.

Prav tako imava enake poglede na zakon in družino, glede tega ne vršiva drug na drugega nikakršnega pritiska in samo uživava v tistem, kar imava." Amy 33 in Matt 49 let.


Razlika v letih naj bo prednost in ne šibkost

"Med nama je 20 let razlike in na to gledava kot na prednost. Mislim, da moški dozorijo kasneje od žensk, zato je zveza med starejšim moškim in mlajšo žensko že s tega vidika v prednosti.

Julija ceni mojo zrelost, čustveno stabilnost in finančno varnost. To ji jaz lahko dam, hkrati dobro skrbim zase in se s fizičnega vidika zlahka kosam z vsakim mlajšim moškim. Cenim energijo in entuziazem moje drage in vem, da je med nama močnejša vez, kot bi jo sam lahko osnoval z nekom moje in ona s partnerjem njene starosti." David 49 in Julija 29 let.


Nepogrešljiv smisel za humor

"Poročen sem z žensko, ki je 22 let starejša od mene. Skupaj sva 19 let in še vedno nama gre odlično. Kako? Tako, da se oba zavedava, da sva na različnih točkah življenja in to sprejemava ter upoštevava potrebe drug drugega.

Drugič: imava realna pričakovanja, se pogovarjava o tem, kaj bi rada in kaj pričakujeva ter se vzajemno trudiva, da so najine potrebe in želje zadovoljene.

In tretjič: premoreva podoben smisel za humor. Nemogoče je prešteti na prste rok, kolikokrat so ljudje mislili, da je ona moja mama. Seveda so se glede razlike v letih pojavljale tudi druge zadrege, a te, tako kot vse ostale, premagujeva s humorjem. Ta je najin velik zaveznik." Julie 60 in Brandi 39 let.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Mokro je vedno boljše (in še 6 drugih nasvetov za boljši seks) ali pa Znanstveni dokazi, zakaj je dobro biti samski

Priporočamo tudi: Smučanje je užitek - in zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

Ta (destruktivna!) navada lahko uniči vsako zvezo

Tega vam o seksu po ločitvi (ali razhodu) ni povedal nihče!

Zakaj mladi moški vse manj seksajo

ne spreglejte